Kurerade kulörer för CANCAN Colors – Tengboms Nadia Tolstoy

Tengboms trendanalytiker och omvärldsspanare Nadia Tolstoy har inte bara ett finger med i mycket av det som händer på den kreativa sidan av vår egen verksamhet. Nu har hon varit med och kurerat en färgkollektion med 66 kaxiga färger för det nya varumärket CANCAN.

CANCAN är ett nytt varumärke under Coloramas palett (pun inteded) som erbjuder målarfärg online och i butik. Men också tillbehör såsom penslar, rollers och allt du behöver för att skapa färgfyllda och härliga rum. Nadia Tolstoy är inredningsarkitekt i grunden men även gestaltningsledare på Tengbom.

Hej Nadia! Berätta om ditt arbete med CANCAN – vad var din roll i projektet?

Nadia Tolstoy

− Visionen med den nya färgkollektionen var att den skulle skapas kollektivt av en grupp av sju kreativa personer med olika smak, roller och kompetenser. Här fick jag den fantastiska möjligheten att vara den med inredningsarkitekt-kompetens och kunde ta med mig min erfarenhet av hur väggkulörer påverkar ett rum. De andra deltagarna var kreativa ledare, färgexperter, ljusdesigner och möbelformgivare.

Kreativ process med älsklingsprylar

Tidigt i processen samlade CANCAN hela det kreativa teamet på en workshop. Var och en fick ta med sig ett antal objekt vars kulörer var speciella för dem. Nadia tog med sig en Bic-penna och berättade om sin kärlek till ”Bic-blå”.

Hur såg arbetet ut med att ta fram färgerna?

− Det var en ”team effort” från början till slut. Vi utgick helt enkelt ifrån vilka kulörer och ytor som inspirerar oss i vårt skapande. I nästa etapp fick vi utvinna specifika kulörer från våra olika objekt. Sen målade vi upp alla kulörer för att få en känsla för hur de tedde sig ”i verkligheten”. Sist och jobbigast var att rensa, prioritera och välja bort de kulörer som vi älskade minst, eller som var för lika en annan kulör. Det var den svåraste biten! Om jag hade fått välja själv så hade kollektionen haft 120 kulörer och inte 66, för att det var så smärtsamt att välja bort.

I filmen berättar Nadia om arbetet med CANCAN. Hon visar också hur hennes eget hem fick en uppfräschning med färger från kollektionen.

Off piste-kulörer som ger habegär

Bara namnen på CANCANs färger skapar ett ha-begär. Vem vill inte omgärda sig i färger som French luxe, Tokyo brush eller Lost in the woods?

Vad tar du med dig från processen till ditt arbete som inredningsarkitekt?

− Under alla mina år som inredningsarkitekt har jag samlat på mig ett antal färgfunderingar och färgönskemål om nyanser som inte finns in NCS-systemets begränsade standardfärger. Jag kallar dem Off piste-kulörer. En riktig vacker guldockra, som inte drar åt grönt. En helt neutral ljusgrå som varken är varm eller kall. En lagom kulört blå som känns clean men ändå kaxig. En kall rosa som är frisk och subtil. En skön ljus gul som lyser upp. Listan kan göras oändligt lång. För mig var det här en dröm som besannades, där jag fick chansen att blanda, testa, experimentera och leka fram de kulörer som jag har velat utforska länge.

Vad tar du personligen med dig från processen?

− Jag lärde mig oerhört mycket av teamet med kreatörer i projektet. Jag blev oerhört inspirerad av drivet och också modet hos eldsjälen och initiativtagaren Kim Öijerstedt Ander. Av vår färgguru Jenny Clark lärde jag mig allt om hur man konkret strukturerar en färgpalett. Av Ola & Iris, som jobbar med ljus, fick jag helt nya ord för att beskriva ljusförhållande i förhållande till rummet. Och av vår två möbelformgivare Chris och Fredrik fick jag förmånen att lära känna två väldigt olika visionärer som generöst delade med sig av deras unika sätt att se på världen. De olika team-medlemmarna blev för mig både inspirerande lärare och nya vänner.

Utmana färgtraditioner

Men Nadia, är inte inredningsarkitekter redan proffs på att hitta exakt rätt kulör till sina projekt? Eller behövs en trygg hand i ryggen för att tänka nytt?

− Jag skulle säga att vi inredningsarkitekter är bäst i klassen på att se och förstå färg. Mina kollegor och jag pratar ofta om hur nördiga vi är när vi försöker hitta en sofistikerad grå-grön ton att måla i vardagsrummet. Våra familjemedlemmar där hemma: ”Alltså mamma, vadå grönt? Alla prover är ju likadana. Typ grå”. Däremot är vi, och våra beställare, stöpta in en tradition av både ljusa funktionalistiska kulörer och toner inspirerade av den skandinaviska naturen. Även jag själv. Men jag kan ibland önska att vi vågade ta ut svängarna i våra projekt och på så vis verkligen utnyttja vår breda kunskap till max – i stället för att ta det säkra före det osäkra.

Med CANCAN känns det enkelt att gå utanför boxen. Varumärket erbjuder smarta lösningar för att göra enkla färgprover hemma. Till exempel kan du beställa hem självhäftande färgprover att testa på väggen, eller minirollers att måla med på en liten yta. Det gör det enklare att inte välja fel. Samtidigt blir det vågade färgbytet hemma mer hållbart, utan att du har testmålat i många olika färger som du sedan ångrar. Så spana in CANCAN. Kanske du hittar en ny sida hos dig själv som du inte visste om. Kanske är det nu vi äntligen säger good bye till Stockholms-vitt?

Här är Nadias favoritkulörer från kollektionen:

Fakta

Färgen är tillverkad i Sverige, Svanenmärkt och med minimala nivåer VOC-utsläpp, långt under EUs gränsvärde. 

Vill du prata färg?
+46 851 81 94 56