Guidade arkitekturvisningar under Open House 2023

För andra året i rad är Tengbom representerade på Stockholms-festivalen Open House helgen den 29 september till 1 oktober. Allmänheten bjuds in till att delta på gratis, guidade arkitekturvisningar i Stockholm. Tengbom är partner till Open House och visar upp Östermalmshallen och vårt eget kontor på Hälsingegatan.

Tengboms affärsutvecklare Niklas Svensson sitter i styrelsen för Open House, vars syfte är att involvera allmänheten och väcka intresse för arkitektur och samhällsbyggnad. Niklas, varför ska man besöka Open House i år?

− I år är det en ovanligt stor bredd på olika objekt att besöka och vi är särskilt stolta att kunna visa upp Saluhallen, säger Niklas. Det är en av Stockholms mest besökta platser, men alla kanske inte känner till dess historia.

Open House 2023
Niklas Svensson, affärsutvecklare på Tengbom.

Varför är Tengbom partner till Open House 2023?

− Vi tycker det är viktigt att även arkitekterna bakom husen och platserna är aktiva. Det är en del av arkitektens roll – att kommunicera sitt arbete, säger Niklas. Det finns ett stort intresse hos allmänheten om arkitektur, men det är inte så vanligt att man får tillfälle att gå på en guidad visning, som dessutom är gratis. Kom och ställ dina frågor till en arkitekt!

Tengboms guidade visningar under Open House 2023

Östermalmshallen

Efter drygt ett sekel i drift var Östermalms Saluhall i stort behov av renovering. Åratal av sporadiska renoveringsinsatser resulterade i en Saluhall som inte längre var särskilt inbjudande. Tengbom fick i uppdrag att renovera den anrika byggnaden, och göra den mer tillgänglig för besökarna. Att återställa Saluhallen till sin forna glans innebar stora utmaningar. Vi blickade bakåt för att ta tillvara på historiken – samtidigt skulle byggnaden möta nutida krav och med nya tillägg addera till besökarens upplevelse.

− I och med den omfattande renoveringen av hallen återställde vi ett viktigt kulturhistoriskt arv som låter besökare kliva in i 1800-talet på 2020-talet, samtidigt som vi la till nya funktioner som förhöjer upplevelsevärdet, säger Niklas. Det är riktigt spännande att höra Mark Humphreys, som var ansvarig arkitekt, berätta om det.

Nu kan du hänga med på en guidad visning där Tengbom berättar mer om Östermalmshallen och dess historia. Missa inte! Visningarna sker fredagen 29 september klockan 9.30 och 11 och tar en timme. Läs mer här.

Tengboms arkitektkontor

Men hur ser egentligen arbetet ut för en arkitekt? På lördagen kan du också besöka vårt Tengbom-kontor på Hälsingegatan 49. Efter att under många år haft vår bas vid Slussen, flyttade vi i maj 2023 in i nya lokaler i en gammal mineralvattenfabrik i Vasastan. Majoriteten av inredningen är återbrukad och utformad för att maxa kreativiteten på kontoret. Vårt nya kontor ska man inte uppleva som städat, utan snarare som en levande och experimentell verkstad. En självklar mötesplats som andas frihet och kreativitet. En uppmuntrande och tillåtande hubb som sätter samskapandet främst.

Open House 2023

Varför ska man komma på den här visningen, vad får man med sig?

− Jag tror man får en positiv upplevelse av ett lekfullt och smakfullt modernt kontor som kanske inte ser ut som man tänker ett arkitektkontor, säger Niklas. Idén med vårt kontor är verkligen att bjuda in till kreativitet, vi hoppas att besökarna ska känna det och kanske bli inspirerade själva.

1200 kvadratmeter sprutmålat rosa tak knyter ihop kontorets olika delar. Färgen ligger tät över rör- och takinstallationer och lämnar tydliga avtryck från den tidigare fabriken. Det rosa skapar en optimistisk, mjuk och varm känsla som ger liv och bygger identitet. Här ska idéerna frodas och framtidens arkitektur skapas. Visningarna sker klockan 14 och 15, den 30 september och tar 30 minuter. Läs mer.

Fakta

Open House Stockholm är en del av globala nätverket Open House Worldwide och arrangeras av Open House StockholmSamhällsbyggarnaSamhällsbyggnadslänkenStockholms Arkitektförening och Stockholms Byggnadsförening är grundare av Open House Stockholm.

När? Och kostar?

29 september – 1 oktober 2023, helt gratis och öppet för alla!

Hör av dig till Niklas om du vill snacka vidare!
+46 8 410 354 54