Rekord i återbruk när tillfälliga Östermalmshallen blir padelhall i Mölnlycke

Nu har ett av Sveriges största återbruksprojekt öppnat. Den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg, som användes när den gamla Östermalmshallen i Stockholm renoverades, blev padelhall i Mölnlycke utanför Göteborg. Huset har ritats av Tengbom som även anpassat byggnaden till dess nya plats och funktion sedan Wallenstam köpt den tillfälliga hallen.

Foto: Mark Humphreys

– Det här är ett stort återbruksprojekt, kanske ett av de största i Sverige, säger Mark Humphreys, regionchef för Stockholm på Tengbom, som ansvarat för projektet. Något vi tar med oss framåt är att god arkitektur är en viktig förutsättning för långsiktig hållbarhet. Huset har varit populärt, en succé från början, och Wallenstam har varit måna om att bevara och förstärka de fina kvalitéerna i anpassningen av byggnaden till det nya ändamålet och platsen.

Prisad hall med högt i tak

Byggnaden har tidigare vunnit Architizer A+ Award, Design S arkitekturpris samt Stockholms Handelskammares Stadsmiljöpris. Den nya funktionen har inneburit vissa anpassningar av byggnaden, bland annat har de invändiga pelarna och fasaden blivit förlängda så att taket numera är två meter högre. Förändringarna är synliga interiört och berättar om byggnadens historik.

Hallen, som numera heter Östermalmshallen Padel, ligger i Wallenstams nya stadsutvecklingsprojekt Mölnlycke Fabriker i Mölnlycke utanför Göteborg, i anslutning till nära 700 nya bostäder. Den innehåller sex dubbelbanor för padel och även en restaurang.

Numer en padelhall med sex banor och en restaurang. Foto: Mark Humphreys

– Projektet visar också hur fördelaktigt prefabricerad träkonstruktion kan vara som byggnadsmaterial, säger Mark Humphreys. Det gjorde det lätt att anpassa byggnaden till den nya funktionen, trots att vi inte planerade för den här typen av återbruk från början. Det har även varit lätt att montera ned och flytta byggnaden. Det är en viktig lärdom för oss. Särskilt med tanke på hur återbruk och återvinning är en allt större del av arkitektens vardag.

Trä – en förutsättning

Trä som byggmaterial var också en viktig förutsättning när hallen agerade tillfällig saluhall på Östermalmstorg i Stockholm när den permanenta Östermalmshallen stod under renovering i fyra år. Eftersom trä är ett lätt material kunde den tillfälliga saluhallen enkelt placeras på torget utan förstärkningar.

Vill du veta mer?
+46 8 412 53 43