Östermalms saluhall återinvigd efter omfattande renovering

Nu händer det grejer på Östermalmstorg i Stockholm. Idag invigs nämligen den nyrenoverade saluhallen som vi på Tengbom jobbat med i drygt 7 år. På uppdrag av Stockholms stad har vi transformerat och uppdaterat byggnaden från 1888. Byggnaden har återfått sin forna glans och kompletterats med modern teknik.

Idag möts besökare av en modern saluhall med alla funktioner och teknik som samtiden och framtiden kräver. Målet för alla aktörer som jobbat med hallen har varit att renovera och restaurera byggnaden med största respekt för ursprungsutseendet.

– Ingen idag levande person har fått uppleva saluhallen som de ursprungliga arkitekterna tänkte. Nu har vi återställt hallen till sin forna glans och samtidigt utvecklat den för framtiden, säger Mark Humphreys, ansvarig arkitekt och kontorschef på Tengbom.

Återställd till minsta detalj

Tengbom har tagit ett helhetsgrepp och applicerat samma höga standard över hela renoveringen, från tekniska funktioner och strukturella insatser till att återställa originaldekor, färger, den stjärnformade planlösningen och handlarnas saluplatser. Ambitionen har varit att framhäva hallens ursprungliga utseende, ner till minsta detalj.

Ett detektivarbete

Detaljerna som gör helheten finns ofta under lager av övermålningar och ombyggnation. Byggnadsvård och restaurering handlar om att plocka fram arkitekturens sanna värden och sätta dem i en ny kontext.

Starka originalfärger tar åter plats i Östermalms saluhall. 

Det visade sig exempelvis att hallen varit fylld av kulör och dekorationer och i återställandet har pelare och fackverk nu återfått en mörkröd färg med rikt utsmyckade detaljer. Väggarna är åter ljust gula och de klassiska blå friserna med dåtida citat som ”lat man får mager kål” har fått nytt liv.

– Vi var positivt överraskade att upptäcka de starka originalfärgerna och de fina dekorativa detaljerna som under husets liv har målats över, troligtvis för att passa ändringar i smak eller för att underlätta underhåll, säger Mark.

På det stora hela är det är en ljusare och färggladare hall som möter besökarna idag. Men den är också mer inkluderande, tillgänglig och hållbar. Förbättrade flöden, smartare entrélösningar och nytt sop- och återvinningssystem som minskar antalet lastbilstransporter till en femtedel är några av de arkitektoniska lösningar Tengbom bidragit med som gör Östermalms saluhall till en modern byggnad i kulturhistorisk skrud. Som att stiga in i 1880-talet på 2020-talet.

Spännande grejer på gång? Kontakta Mark för att få hjälp att utveckla din idé och affär.
+46 8 412 53 43