Campus Vasastan nominerat till ROT-priset 2023

Från korvfabrik till industri till tre gymnasieskolor under samma tak. Campus Vasastan är nominerat till ROT-priset 2023 och kan således ta hem pris för Stockholms bästa ombyggnad.

Från fabrik till kontor till en gymnasieskola. Från rivningsläge till återbruk och återvinning. Vi hjälpte Hemsö fastigheter att transformera den 60 år gamla fastigheten Kadetten i Vasastan i centrala Stockholm (Karlbergsvägen 77) till en gymnasieskola om sju våningar och 11 400 kvadratmeter. En innovativ skolmiljö med fokus på återbruk och modern pedagogik.

ROT-priset 2023
Foto: Felix Gerlach

Stockholms Stad bedömer att staden behöver 15 000 nya gymnasieplatser i Stockholms län fram till år 2027. Därmed drar Campus Vasastan som består av tre gymnasieskolor med runt 1800 gymnasieelever sitt strå till stacken. Entreprenör för ombyggnationen var Novogruppen.

– Att återanvända det redan byggda och samtidigt skapa bra miljöer är inte bara hållbarhet på riktigt. Det är också tidseffektivt och ett otroligt spännande arbete. Med Campus Vasastan lyckades vi hela vägen tack vare ett öppet och framåtdrivande samarbete mellan alla inblandade aktörer, högt i tak och en väldigt tydlig gemensam målbild, säger Karolina Lorentzi som ihop med Pontus Eriksson ansvarat för projektet på Tengbom.

Nomineringen till ROT-priset 2023

Nu är Campus Vasastan nominerat till årets upplaga av ROT-priset. ROT-priset är en tävling för bland annat byggentreprenörer, arkitekter och fastighetsägare om Stockholms bästa ombyggnad. Priset främjar ombyggnation i Stockholm och går alltså till det projekt som bäst tagit tillvara kvaliteterna i huset och/eller samtidigt givit fastigheten en ny användning på ett smakfullt sätt.

Foto: Felix Gerlach

”Byggnaden består av delar från olika tidsepoker och den befintliga stommen har varit utgångspunkt för projektet. En av de största utmaningarna med Campus Vasastan var att möjliggöra moderna utbildningslokaler med en mycket begränsad takhöjd. Toppmoderna ventilationsanläggningar för vertikal luftförsörjning har installerats och akustikplattor monterades dikt an mot bjälklag. Trots att endast fasad och stomme kunde återanvändas visar klimatkalkylen att koldioxidavtrycket för Campus Vasastan är inte ens en tredjedel av vad miljöcertifierad nyproduktion genererar.”/Juryn för ROT-priset 2023

12 maj blir vinnaren korad och i håller tummarna!

Nyfiken på Campus Vasastan?
+46 841 03 54 36