Textil och ljud – arkitektens 3 tips

Vad är viktigt att tänka på när man jobbar med textil som akustiskt element i inredning? Susann Wessely Gromark, inredningsarkitekt och produktdesigner på Tengbom, delar sina kunskaper.

1
Ljud är som ljus

Tänk på att ljud är som ljus – det studsar och reflekteras på allt vi har omkring oss. Textil kan bestå av en absorberande kvalitet och funktion och kan därför användas som ett element som ”sänker” och tar hand om oönskad ljudnivå.

2
Inte ”mys” utan science!

Idag finns en mängd textila produkter som gör att akustiklösningar kan integreras och utformas efter de behov och önskemål som finns för olika rum. Genom att använda textil som ett multimaterial, där man utnyttjar de många egenskaper och uttryck som finns kan man åstadkomma effektiva akustiska lösningar. Textil är alltså långt ifrån ”mys”, det är ren science.

3
Anlita nån som vet

En väl värd investering är att anlita en akustiker som ett första steg. En enkel sak som om en verksamhets lokaler har sten- eller textilgolv kan vara avgörande. Med en tydlig prioritering klar för sig kan man lägga krut på rätt saker och utveckla den bästa lösningen ur både ett akustiskt och estetiskt perspektiv. Och så klart även ekonomiskt, genom att undvika dåliga och dyra investeringar.

Törstig på mer kunskap? Hör av dig till Susann!
+46317755217