Prästhöjden tävlar om Allmännyttans bästa bygge 2024

Klimatsmarta trygghetsboendet Prästhöjden i Fristad är byggt för att kunna leva i över hundra år – både utifrån material och funktioner. Med trä rakt igenom, optimerad energianvändning, solceller på tak och omsorg i varje liten detalj står bygget nu som en av fyra finalister i Allmännyttans bästa bygge 2024.

God arkitektur innebär att bygga med minsta möjliga klimatpåverkan men aldrig tumma på detaljerna. God arkitektur är också ett resultat av goda samarbeten – ofta ett samarbete där vi arkitekter får vara med hela vägen. Som med Prästhöjden som invigdes i maj 2023. I projektet var vi med från ritbord till uppföljning på uppdrag av Fristadbostäder AB – en kund som brinner lika mycket som vi för design som håller över tid och för förvaltning med små medel med hjälp av väl valda material. Ansvarig arkitekt från Tengbom var Magnus Almung.

Foto: Åke E:son Lindman

Allmännyttans bästa bygge

Nu står Prästhöjden som en av fyra nominerade byggen till Allmännyttans bästa bygge 2024. Tävlingen arrangeras av Sveriges Allmännytta för att hitta goda exempel på hyreshusbyggande som kan sprida kunskap om bra och innovativa byggprojekt. I samtliga projekt har hållbarhet varit i strålkastarljuset. Från start utsågs 20 finalister som av en oberoende jury med sakkunniga inom stadsplanering och fastighetsutveckling granskade projekten utifrån tolv kriterier om bland annat arkitektonisk gestaltning, anpassning till platsen, byggprocessen, innovation och ny teknik, hållbarhet, materialval, ekonomi, kvalitet, gemensamma ytor, nytänkande och lägenheternas planlösning, funktionalitet och detaljutformning. Efter det utsåg man fyra slutliga finalister.

Håll tummarna!

Vinnaren presenteras på Fastighetsdagarna i Luleå 28–29 maj. Såklart hoppas vi att Prästhöjden tar hem ett fint pris. Men viktigast av allt är att vi lär varandra om hur vi på ett smart sätt skapar hållbara och trygga livsmiljöer. Miljöer som är snälla mot både människa och miljö.

Vill du få tips om hur du kan bygga klimatsmart?
+46 31 708 38 01