Klimatsmarta trygghetsboendet Prästhöjden invigt

Nu är äntligen de röda banden klippta för trygghetsboendet Prästhöjden i Borås som vi arbetat fram tillsammans med Fristadbostäder. Ett miljö- och människosnällt hus som ska kunna leva mer än 100 år.

Vi brukar säga att det som gör ett projekt till ett lyckat projekt är det goda samarbetet och när vi arkitekter får vara med hela vägen. Som med trygghetsboendet Prästhöjden i Fristad i Borås Stad som invigdes tisdagen 23 maj. I projektet var vi med från ritbord till uppföljning på uppdrag av Fristadbostäder AB – en kund som brinner lika mycket som vi för design som håller över tid och för förvaltning med små medel med hjälp av väl valda material.

– Det är inte så vanligt i Sverige idag att man som arkitekt får vara med under hela resans gång. Att både få vara arkitekt och projekteringsledare, skissa de första strecken, utföra ett förfrågningsunderlag, utföra bygghandling och vara med under hela genomförandet och alla byggmöten på plats. Men här var jag med i alla skeden och det resulterade i ett hus jag är extra stolt över, ett hus som blev precis som jag tänkt mig, berättar ansvarig arkitekt Magnus Almung.

Prästhöjden – ett hus med många mervärden

Prästhöjden. Foto: Åke Eson Lindman

Byggnaden består av tre våningar med ett gemensamt glasat trapphus i mitten och ett suterrängplan på ena sidan av huset. Lägenheterna håller hög standard och kvalitet i både material och bekvämlighet. Ljusa färger, stora fönster för mycket ljusinsläpp och golv i gedigen ekparkett. Funktionella och välutrustade kök och varje lägenhet har antingen balkong eller uteplats. Tillgänglighet är såklart hög – det ska vara enkelt att ta sig fram även med rollator. Översta planet är gemensamt för att öka den gemenskapen med grannar. På taket finns en stor terrass. Nära natur, service och kommunikationer och fina utomhusområden där man kan umgås med familj och besökande barn.

Långsiktigt tänk utifrån hållbarhet

Prästhöjden är projekterat och byggt för att kunna leva i över hundra år. Det vilar på massiva trästommar och pryds av en klarröd träfasad. Fastigheten är energisnål med optimerad energianvändning och solceller på taket. Material och också funktioner ska kunna leva länge.

Men nej, huset är ”inte vräkigt” som Magnus säger. Det är ett miljö- och människosnällt hus med trä rakt igenom som en del i den gröna globala omställningen och med goda förutsättningar att leva i hundra år eller mer. Helt enkelt ett hus av god arkitektur – genomarbetat med bra material och detaljer i trä både exteriört och interiört. Hyresgästerna är nu inflyttade.

Totalentreprenör: Olofsson Bygg.

Foto: Åke Eson Lindman
Nyfiken på mer? Hör av dig till Magnus
+46 31 708 38 01