Storslagen fest när Midsommarkransens grundskola invigdes

Vill du veta hur man firar att en brandstation blivit skola? Fråga Midsommarkransens (nya och enda) grundskola i södra Stockholm. Bara några dagar efter att projektet nominerats till Årets Stockholmsbyggnad 2023 var det dags för invigning – men inte vilken invigning som helst.

En vagnhalls minne. Flera generationers framtid. Foto: Felix Gerlach

Hägerstens brandstation från 1940 är i dag en grundskola för 1000 elever. I vårt uppdrag åt Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB förde vi samman de kulturmärka byggnaderna med en ny byggnad. Resultatet blev en skola med samtida intryck inspirerad av brandstationens ursprungliga arkitektur som också tydligt speglar skolans funktion som en publik byggnad.

Och att det huserat en brandstation på platsen för Midsommarkransen grundskola gick inte någon förbi i dag 28 april då det var dags för invigning. Vackra gamla brandbilar och ambulanser stoltserade intill den bevarade vagnhallen. Samtidigt fick hundratals nyfikna besökare ta del av livemusik, rundvandring och invigningstal. Tengboms ansvariga arkitekt Pontus Eriksson berättade om arbetet och också om hur skolan fått växa fram för att bidra till området. På plats var elever och lärare, skolborgarrådet och SISAB.

En glädjens dag helt enkelt – i ett fascinerande möte mellan god arkitektur och brandkårshistoria. Vill du rösta på Midsommarkransens grundskola i Årets Stockholmsbyggnad gör du det HÄR.

Vill du veta mer? Det är för övrigt Pontus fina bilder från invigningen.
+46 8 412 52 60