Mindre skafferier och mer tvättstugehäng i framtiden

I en artikel i Borås tidning pratar Jerker Kryander, affärsutvecklare på Tengbom, om framtidens bostäder. En framtid där walk in closet och rymliga kökslösningar ersätts av mindre skafferier, återanvänt regnvatten och sociala tvättstugor.

Prästhöjden, ansvarig arkitekt Magnus Almung. Foto: Åke Eson Lindman

Jerker menar att de sociala ytorna i bostadshus kommer spela en allt viktigare roll i framtiden. Som exempel tar han upp Tengbom-ritade Prästhöjden i Borås – ett trygghetsboende för seniorer som vi ritade åt Fristadsbostäder. Här uppmuntrar arkitekturen till socialt umgänge. Översta planet i huset är gemensamt för att öka möjligheten till samvaro mellan grannar och på taket finns en stor terrass att nyttja. Prästhöjden ligger nära natur, service, kommunikationer och också fina utomhusområden där man kan umgås med familj och besökare.

Jerker Kryander
Jerker Kryander. Fotograf: Anna Sigge

— Vi har en extremt stor del av befolkningen som är ensamboende, säger Jerker i artikeln i BT. Har man inte ett aktivt socialt liv i skola eller på arbete så kan man bli väldigt ensam. Vi behöver fler sociala möten som individer.

Klimatkrisen banar nya tankar

Jerker förutspår att vi i framtidens bostäder inte längre kommer bygga tvättstugor undangömda i källaren. Istället får de en mer central roll i våra bostadshus, med bra ljusinsläpp och möbler som främjar socialt umgänge medan man väntar på sin tvätt. Det går tvärtemot de senaste årens trend där många vill ha egen tvättmaskin i sin lägenhet. Även inom köksplaneringen ser Jerker potentiella förändringar framåt. Där det tidigare varit fokus på att ha mycket plats för förvaring i köket, tror han att vi i framtiden kommer bygga mindre skafferier för att bättre hushålla med våra resurser.

— Vi har blivit mycket mer medvetna om klimatkrisen, säger Jerker i artikeln. Det borde vi varit för länge sedan. Men det gör att vi gör annorlunda val oftare i dag – vi tänker mer i återbruk och väljer mindre kvadratmeter. Behöver man ha det där extra rummet?

Regnvatten som resurs

Men klimatförändringarna påverkar inte bara hur vi ritar hus i framtiden. En stor del av de utmaningar som väntar oss framåt är tillgången på vatten. Antagligen kan vi inte förvänta oss rent dricksvatten överallt i våra hem, som exempelvis i toaletten. I stället kanske regnvatten ska användas för att skona grundvattennivåerna, konstaterar Jerker i intervjun i BT:

— Vatten har inte varit ett problem i Sverige, men det kommer bli det mer och mer. Vi ser det i södra delarna av landet och på Öland och Gotland, säger han.

framtidens bostäder
Prästhöjden. Foto: Åke Eson Lindman

Snällt trygghetsboende

Prästhöjdens trygghetsboende i Borås är ritat och byggt för att kunna leva i över hundra år. Fastigheten är energisnål med optimerad energianvändning och solceller på taket. Samtidigt är det ett hus av god arkitektur – genomarbetat med bra material och detaljer i trä både exteriört och interiört. Huset är miljö- och människosnällt som en del i den gröna globala omställningen, och med goda förutsättningar för sociala interaktioner mellan hyresgästerna. Så som vi hoppas att framtiden kommer se ut.

Läs hela artikeln i Borås Tidning här.

Vill du snacka framtidsboende?
+46 31 775 52 28