Tengbom vinner uppdraget att utforma WeXO

Vi kan med glädje meddela att Tengbom vunnit parallelluppdraget om WeXO – Smålands nya IT- och innovationsarena. Tillsammans med Castellum och Visma börjar nu arbetet att utveckla visionen om ett högteknologiskt hus i trä och glas.

Bild: WAX Visualizations/Tengbom

På måndagsförmiddagen den 6 november meddelade bedömningsgruppen att Tengbom får det fortsatta förtroendet att utveckla WeXO tillsammans med Castellum och Visma. Det nya kvarteret med fokus på digital innovation och möten ska sätta Växjö på kartan som Sveriges andra IT-stad.

Henrik Wibroe, Växjös stadsarkitekt,  var med i bedömningsgruppen och sa följande om det vinnande förslaget i ett pressmeddelande:
– Tengbom har skapat ett fantastiskt hus med fantastiskt innehåll, som kommer att vara betydelsefullt för Växjös utveckling. Stadsbyggnadsmässigt ett fint komplement till Regementsstaden och ett signum vid Växjös viktigaste infart. Volymerna har ett eget, vackert och enkelt formspråk.

WeXO blir Växjös nya samlingsplats för digital innovation.

Även Castellum ser fram emot utvecklingsarbetet som ligger framför oss:
– Det är ett mycket spännande och tilltalande förslag som väl speglar ambitionen med WeXO. Vi kommer nu jobba tätt tillsammans med Tengbom, IT-branschen och andra intressenter för att vidareutveckla och skräddarsy detta hus efter målgruppens behov och önskemål, säger Jenny Rungegård, Affärsområdeschef Castellum Växjö.

Jenny Rungegård, Castellum, stadsarkitekt Henrik Wibroe, Aron Aspenström och Patrik Ekenhill, Tengbom, Jens Ahlstrand, Visma.

Arkitekterna bakom Tengboms vinnande förslag, Aron Aspenström och Patrik Ekenhill faller in i de positiva tonerna:
– Vi är stolta och hedrade att våra idéer bar hela vägen i mål och ser fram emot det utvecklingsarbete som nu ligger framför oss. Vi ser vinsten som en intäkt för att bra arkitektur skapar värde både för näringslivet såväl som för stadens övriga invånare, säger Aron Aspenström och Patrik Ekenhill, arkitekter på Tengbom.