”3D-printing och robotar är viktiga produktionsmetoder när vi blickar framåt”

Tengboms operativa chef Linda Camara är en av talarna på Nordic Architecture Fairs prestigefulla seminarium. Under rubriken Modul Operandi kastar hon tillsammans med representanter från träindustrin ljus på det heta ämnet modulbostäder.

Frågeställningar som Linda Camara tar upp tillsammans med Helena Lidelöw, konstruktionschef Lindbäcks Bygg och biträdande professor i träbyggnad vid Luleå tekniska universitet, samt Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, är:

  • Är det möjligt att framställa god arkitektur på löpande band?
  • Kan ny teknik både sänka byggkostnaderna och höja den arkitektoniska nivån?

Med avstamp i ett landsomfattande projekt initierat av Sveriges kommuner och landsting analyserar trion modulbyggandets fördelar och nackdelar. Missa inte Modul Operandi onsdag 8 november på Nordic Architecture Fair: scen G2, kl 13:00-13:30.

High 6, ett bostadsprojekt i samarbete med Obos. Illustration: Tengbom

Med bas i Kalmar har Linda Camara ständigt en fot i träindustrin. Hon var bland annat ansvarig för Tengboms bidrag till utställningen Trä 2013 i Virserum där bostadsmodulen 10 smarta kvadrat såg dagens ljus för första gången – utan tvekan vårt mest virala projekt någonsin. Detta var startskottet för hennes intresse för industriell produktion inom arkitektur, vilket idag är hennes kärnfråga. Linda har bidragit till samarbete med småhustillverkarna Hjältevadshus, Obos och Flexator. Dessa partnerskap har olika inriktning, men gemensamt för alla är att Tengbom är med och bidrar till höjd arkitektonisk kvalitet.

”Jag ser både 3D-printing och robotar som viktiga delar i produktionsmetoderna om jag blickar framåt. Dessa kan bidra till mer spännande arkitektur och en snabbare utveckling än vi hittills sett inom byggbranschen.”
Linda Camara.