NKS:s nya sjukhusbyggnad invigd

Den 25 maj invigdes Karolinska Universitetssjukhusets nya sjukhusbyggnad i Solna i närvaro av Kung Carl XVI Gustav och drottning Silvia. Tio år efter det formella beslutet att bygga ett nytt sjukhus är man nu i mål. NKS, ritat av White Tengbom Team, är ett klimatneutralt sjukhus med beräknad livslängd på 100 år.

NKS - Nya Karolinska
Foto: Fredrik Sweger

NKS, Sveriges mest moderna och högspecialiserade sjukhus, står nu klart med alla avdelningar invigda och överlämnade till Stockholms läns landsting. Under de åtta aktiva år som projektet pågått har runt sextio arkitekter, ingenjörer och projektledare från White och Tengbom arbetat i uppdraget.

Arkitektoniskt har man tagit höjd för att sjukhuset ska kunna utvecklas och förändras över tid. Snabb medicinsk utveckling och spännande tekniksprång ligger till grund för en anläggningen med stor generalitet och flexibilitet. Det innebär att byggnaden kan förändras och byggas om i takt med att exempelvis forskning, behandlingsmetoder, arbetssätt eller teknik utvecklas och kräver nya lösningar.

Sjukhusets uppdrag är att ta hand om patienter från hela Stockholms län som drabbats av mycket allvarliga sjukdomar eller svåra skador. Den nya byggnaden är inriktad mot högspecialiserad cancer- och hjärtsjukvård, akut trauma- och barnsjukvård.


NKS – Ett hållbart universitetssjukhus i världsklass