Nya Karolinska vinner internationellt arkitekturpris

Sjukhuset Nya Karolinska Solna, ritat av White Tengbom Team, vinner prestigefulla European Healthcare Design Awards 2017 i kategorin Future Healthcare Design.

Ledord för projektet har hela tiden varit ”patienten alltid först”. All planering och utformning har utgått från patientens säkerhet, integritet och komfort.

Det snart färdigställda sjukhuset Nya Karolinska Solna vinner välrenommerade arkitekturpriset European Healthcare Design Awards i kategorin Future Healthcare Design. Vinsten tas emot med stolthet och glädje av arkitekterna som ser det som en ingång till en diskussion om projektets stadsbyggnadsmässiga och arkitektoniska kvaliteter.

Ledord för projektet har hela tiden varit ”patienten alltid först”. All planering och utformning har utgått från patientens säkerhet, integritet och komfort. Sjukhuset byggs för att fungera i upp emot hundra år och White Tengbom Team har därför planerat anläggningen med stor generalitet, hög kvalitet och flexibilitet. Det är ett av Europas största och mest avancerade byggnadsprojekt, Sveriges mest komplexa BIM-projekt, det första sjukhuset att miljöcertifieras enligt svensk och internationell standard och även hjärtat i den helt nya stadsdelen Hagastaden som växer fram mellan Stockholm och Solna.

Priset delas ut av Architects for Health och SALUS Global Knowledge Exchange och har som uttalat mål att lyfta “ett framtida sjukvårdsprojekt med potential att nå exceptionella resultat gällande översiktsplan, placemaking, hälsa och hållbarhet”. Priset delas ut i tio kategorier med nominerade över hela världen.

Här hittar du mer information om projektet.