Hallå där… Karin Ekbom

Att arkitektur kan hjälpa människor i deras vardag, det är självklart. Men det kan ske på olika sätt. Ronald McDonald Hus i Uppsala erbjuder familjer med sjuka barn ett boende nära sjukhuset. Vår arkitekt Karin Ekbom har ritat den nya tillbyggnaden som ger stiftelsen möjlighet att hjälpa ännu fler.

De flesta känner nog igen namnet Ronald McDonald Hus, men vad är det egentligen? Har det med hamburgarkedjan att göra?
– De är kopplade till varandra men Ronald McDonald Hus är en fristående ideell stiftelse som har som mål att hjälpa familjer med svårt sjuka barn som måste vistas längre perioder på sjukhus. De erbjuder ett temporärt boende för hela familjen och tanken är att det ska kännas mer som hemma än att behöva bo på hotell. En bonus är också att de kan träffa och lära känna andra i samma situation. De har fem hus i Sverige, varav ett i Uppsala, och det är det vi har ritat och samarbetar med.

Hur blev Tengbom engagerat i det här projektet?
– Från början var det Donald Isaksson på vårt kontor i Borås som ombads rita stiftelsens hus i Uppsala. När de nu skulle bygga ut vände de sig till honom igen, och då hänvisade han till oss på Uppsalakontoret, vilket ju känns helt naturligt. Den här gången har vi ritat en tillbyggnad som ska ge stiftelsen fler kvadratmeter att erbjuda alla de familjer som är i behov. Huset har nu nitton rum men alla är fullbokade hela tiden. När familjerna bor här har de tillgång till varsitt privatrum och gemensamhetsytor som man delar med de andra familjerna.

 Vad är det mest spännande med projektet?
– Det är att på ett så handgripligt sätt få hjälpa till att göra skillnad för människor som har det väldigt svårt. Vi har i arkitekturen försökt underlätta deras vardag på alla tänkbara vis. Boendet är en blandning av det privata rummet dit man kan dra sig tillbaka och de allmänna delarna där man kan knyta kontakt och vara social.

Vilken är den största utmaningen i ett sådant här projekt?
– Den största utmaningen är tråkigt nog, som så ofta, ekonomin. Stiftelsen måste äska pengar för byggnationen och på grund av det starka konjunkturläget har den svårt att få tag på en entreprenör som vill bygga den planerade utbyggnaden. Det vore verkligen tråkigt om de inte får in några anbud. Vi får se vad som händer men tanken är att de ska börja bygga ut i höst för att kunna ta emot ännu fler familjer.