Tengbom är Skandinaviens mest innovativa arkitektkontor

Fast Company har listat världens mest innovativa företag. I kategorin Arkitektur ligger Tengbom på fjärde plats, som enda skandinaviska kontor på listan.

I motiveringen som lyder ”För utvecklingen av framtidens arkitektur i realtid,” hänvisar magasinet till Tengboms design av framtidens boende i olika flexibla format. Bland annat lyfts forskningsprojektet HSB Living Lab som Tengbom deltar i. Här kommer forskning att ske i realtid under de tio kommande åren. Modulerna för bygget håller nu på att monteras och inflytt för studenter, forskare och labbpersonal sker under våren.

Johanna Frelin, vd för Tengbom, även hon med ett stort engagemang för framtids- och digitaliseringsfrågor. Nyligen rankades hon som tredje mäktigast i design- och arkitektursverige av Tidskriften Rum. Dessförinnan har hon utsetts till årets vd.

– Vi har varit innovativa i 110 år. Men för att lyckas med det måste man uppfinna sig själv om och om igen. Vi lägger stort fokus och kraft på att göra tidlös arkitektur, men även det är ett tillstånd som förändras hela tiden. Därför tänker vi nu mycket på framtiden, vad det är för människa som ska leva i det digitaliserade samhället och hur bör exempelvis en skola eller ett sjukhus fungera. Vi måste planera våra städer utifrån den förändring som sker i och med tekniken, säger Johanna Frelin.

Tengbom är ett av Nordens största arkitektkontor med omkring 550 anställda på tolv kontor i Sverige och Finland. Att svensk arkitektur uppmärksammas internationellt är viktigt och bra för hela den svenska arkitektbranschen. Det är ett kvitto på att svensk arkitektur är en vedertagen exportvara.