Hallå där… Jonas Haglund
Ett billigt, mobilt boende som kan anpassas efter dina önskemål. Låter det för bra för att vara sant i dagens bostadskrisande Sverige? Möt Jonas Haglund, uppdragsansvarig arkitekt på vårt Karlstadskontor, som började jobba med projektet Portable Empowerment för ett år sedan och är säker på att vägen framåt ligger i självbyggda egnahem.
Portable Empowerment handlar alltså om mobila bostäder för självbyggeri. Vadan namnet?
– Jag försökte hitta ett namn som både fångar in att hemmen är flyttbara och att de skapar möjligheter för svaga grupper. På Tengbom vill vi ge människor som har svårt att komma in på bostadsmarknaden en hjälpande hand. Vi hjälper dem att hjälpa sig själva, säger Jonas Haglund.
Du är initiativtagare till projektet som nu blivit ett ”Tengbomprojekt”, berätta om dess huvudsyfte.
– Vi vill få andra aktörer att vakna och bli intresserade. Tanken är att det ska fungera som ett open source-projekt och även inkludera andra arkitektkontor och byggbolag. Portable Empowerment är snarare ett system än en byggteknik eller design. Det är ett sätt att knyta ihop den som behöver ett boende, den som kan bygga och den som har mark att bygga på. Inom kort ska vi även knyta samman finansieringsdelen.
Arbetet har pågått i snart ett år nu. Hur fick du idén från början?
– Den kommer nog ur en frustration över hur bostadsförsörjningen ser ut i Sverige, accentuerad av flyktingvågen förra hösten. Det fattas bostäder, så tänk om man kunde bygga dem enkelt där man behöver dem och flytta dem om man behöver det. Det finns en negativ förväntan på sådana här bostäder, de ses som andra klassens hem och vi i Sverige brukar anse oss som för fina för sådant, men jag ser modulerna mer som klippdockor som individen som ska bo där har möjlighet att klä i de kläderna som passar just dem.
Hur har arbetet gått med bygget av den första modulen?
– Det rullar på. Det har tagit lite längre tid än vi först trodde och vi uppskattar att den blir klar i november. Prototypen byggs med lösvirke men jag tror att vi måste vara realistiska och inse att det inte kommer att fungera för ovana personer. Vi behöver en högre grad av prefabricering av golv, väggar och tak.
Ser du fortfarande ljust på att utöka projektet? Har det potential att hjälpa Sverige?
– Ja, det tycker jag. Vi har inte suttit ned och räknat på det ekonomiskt men det är en bra idé som förtjänar en ordentlig utvärdering. Jag tror mycket på värdet i det mobila och mitt nästa steg är att försöka få en markanvisning så vi kan bygga fler hus på samma gång.
Vad behövs för att kunna bygga ett sådant här hus?
– En tomt. Vi hjälper till med bygglovsansökan. Vi hade inga problem med att få bygglov för prototypen. Sen behövs pengar att investera och viljan att bygga, förstås.
Kan projektet minska bostadsbristen?
– Ja, det tror jag. Det kan hjälpa dem som har jobb men inte så mycket sparpengar att komma in på bostadsmarknaden. Arbetsinsatsen värderas och det blir lättare att låna pengar. På många håll är det omöjligt att få låna till en bostadsrätt om man inte har en hög kontantinsats, och fungerar inte hyresmarknaden kanske man måste bo dyrt i andra hand. Det slår ofta hårt mot dem som har minst pengar. Jag ser det också som en möjlig vuxenritual: Man bygger sitt första egna hem. Man går en självbyggarkurs, får låna till materialet, investerar arbetet och sedan har man en lägenhet att bo i. Det kan fungera både för studenter och för asylsökande. Sedan tar man med sig hemmet, eller säljer det, om man vill flytta.
Hur ser framtiden ut för projektet?
– Utmaningen blir att göra det till ett industriellt system samtidigt som vi inte får fastna på de tekniska lösningarna utan måste behålla fokus på den organisatoriska aspekten – som Apple gjorde med apparna, ta hjälp av andra för att bygga innehåll. Många aktörer bidrar med små bitar. Tengbom är pionjärer här. Det här kan bli byggbranschens Uber eller Airbnb.
Projektet har väckt stor medial uppmärksamhet, senast av tidningen Arkitekten som besökte Jonas i Karlstad.