Portable Empowerment – mobila bostäder för självbyggeri

2016-07-11

Sedan hösten 2015 har vi i liten skala jobbat på ett koncept kring mobila bostäder för självbyggeri och byggemenskaper. Förra veckan presenterade vi för första gången projektet under ett seminarium om bostadskrisen i Almedalen.
”Portable Empowerment handlar om små fristående bostäder, i första hand villaområdesförtätning”, berättar Jonas Haglund som jobbar på Tengboms Karlstadkontor och är hjärnan och drivkraften bakom projektet. Den övergripande idén är att finna lösningar som lämpar sig för självbyggeri, att bygga upp en kompetenscentral med exempelvis snickare som kan fungera som handledare för den som inte vill göra allt själv. Ambitionen är att skapa en öppen källkod för byggande och förvaltning av prisvärda bostäder där många aktörer kan bli leverantörer av komponenter och tjänster. Systemet baseras på fyra segment i samverkan: Modulen, Strukturen, Tomtupplåtelsen och Finansieringen.

Projektet håller i detta nu på att bli verklighet genom en första prototyp som kommer att placeras i Skåre, norr om Karlstad. Den 31 maj postades ansökan om bygglovet för en modul på 33 kvadratmeter. Startbeskedet från Karlstad kommun kom i rekordfart och tre veckor senare var vi igång. Den 8 juli var det byggstart i en stor lagerlokal i Karlstad, något som drog publik till sig. Jonas Haglund berättar bland annat om intresserade villa- och tomtägare i närområdet som såg potential i bostadskonceptet. Den färdiga prototypmodulen ska lyftas på plats mot slutet av augusti. Förhoppningen med prototypen är att få mer kunskap om materialkostnader, tidsåtgång för bygget, tekniska lösningar, eventuella farhågor hos tomtägare, avtal, försäkringar med mer.

Teamet bakom Portable EmpowermentTeamet för prototyparbetet är, utöver arkitekt Jonas Haglund, Leif Näsman, byggmästare på Näsmans Bygg AB som står för byggkompetensen och hans son Svante Näsman som är självbyggaren som nu bygger sin egen studentbostad. Lars-Erik Larsson upplåter en del av sin tomt för modulen.

Kommunalrådet i Karlstad kommun, Per-Inge Lidén, har redan hyllat projektet samt kommit med den lysande idén att Portable Empowerment kan bli den nya initiationsriten till vuxenlivet, istället för lumpen. ”Vilken skön känsla att flytta hemifrån och ha uträttat en sån bragd!”, menar Jonas Haglund.

För den som är nyfiken rekommenderas det att följa bloggen Portable Empowerment där Jonas Haglund själv dokumenterar, analyserar och berättar om projektets framfart.

Se inslag om projektet här som visades i Rapport söndagen den 28 augusti.