Tengbom startar popup i Vansbro

Det lilla kontorets lokalkännedom kombinerat med det stora företagets muskler och kollektiva intelligens. Kan det bli bättre? Michael Eriksson är initiativtagaren bakom Tengboms satsning på ett popup-kontor i Vansbro i Dalarna.

Vad spännande med ett popup-kontor, men varför just i Vansbro?

– Det finns inget arkitektkontor i hela Västerdalarna, men det finns byggprojekt. Vi tänker att vi ska plocka med oss fördelarna med det stora företaget Tengbom, med allt det innebär av kompetens, erfarenhet och resurser, och kombinera det med det lilla, lokala kontorets fingertoppskänsla för vad orten behöver. Det blir lättare för både privatpersoner och företag som går i byggtankar att stanna till vid kontoret när det ligger mitt på huvudgatan.

Vad kan Tengbom bidra med i Vansbro?

– Mycket! Vansbro kommun och dess företag har, som så många andra små kommuner, svårt att rekrytera kvalificerad personal och ofta flyttar kompetensen till städerna. Vi vill hjälpa till att lyfta nivån här i Vansbro och visa att trots att Tengbom bara finns representerade med en person på plats lokalt, så innebär vår närvaro ändå att vi kan erbjuda hela koncernens breda kompetens. Vansbro kommun står dessutom inför en förändring man sällan ser på mindre orter. Kommunen har nästan ingen arbetslöshet och det råder akut bostadsbrist. Som en följd av detta börjar man titta på nya områden att bebygga och man ser över sina gamla detaljplaner. Tengbom har redan ritat brandstationen men fler byggnationer är på gång. Med andra ord, vi behövs här.

Hur föddes idén med ett pop up-kontor?

– Det började med att min sambo fick jobb på Vansbro kommun och vi flyttade hit. Vi båda är småortsmänniskor och det blev naturligt att jag började undersöka vad som var på gång i kommunen. Efter att ha träffat både kommunledningen och företagare så stod det snart klart att det fanns en lucka i byggkedjan att fylla. Det landade i att ett pop up-kontor är ett bra sätt att göra något konkret, lokalt som kan hjälpa samhället och ge positiva ringar på vattnet. Jag hoppas, tror och tänker trycka på att det här är en möjlighet för andra företag också. Kompetensen måste inte vara samlad i städerna. Dagens infrastruktur gör det möjligt att jobba på distans, men ändå ha kollegor på armlängds avstånd. På det här sättet kan man ta till vara på kompetens både genom att hitta personal på småorter, men även behålla personal som vill flytta.

Hur hoppas du att kontoret ska utvecklas?

– Jag hoppas så klart att jag får mycket att göra och att jag ska sätta ett avtryck i området. Jag vill att det ska märkas att Tengbom har flyttat hit! Både större och mindre projekt är av intresse. Tengbom är ett företag med 600 anställda så vi klarar riktigt stora uppdrag. Samtidigt finns jag även tillgänglig för de pyttesmå uppdragen också.