Högalidskyrkan firar 100 år med återinvigning

Den 10 juni 1923 stod Högalidskyrkan i Hornstull i Stockholm klar – tio år efter det att Ivar Tengbom vann den prestigefyllda tävlingen om att rita byggnaden. En ikonisk kyrka, en symbol för tidlös arkitektur och samtidigt ett av Ivars viktigaste verk. Sedan 2021 har kyrkan varit stängd för en omfattande renovering där man bland annat bytt ut det vackra koppartaket.

Foto: Sten-Åke Stenberg

Högalidskyrkan vittnar om såväl Ivars talang som hans dedikation till att skapa byggnader som kan stå emot tidens gång. Byggnader som generation efter generation fortfarande fascinerar och berör människor. När vi nu firar Högalidskyrkans 100-årsjubileum hyllar vi Tengbomare inte bara en byggnad, utan också arvet från en av Sveriges mest betydelsefulla arkitekter.

Foto: Catharina Fredriksson, Svenska kyrkan

För att fira hundraårsdagen och återinvigningen bjuder Högalidskyrkan in till en vecka fylld av fest och aktiviteter. Portarna på kyrkan öppnar klockan 9 lördag den 10 juni, följt av välkomsthälsning och mässa. På eftermiddagen blir det trädgårdsfest och uruppförande av musikverket Högalidsmässan.

Söndag 11 juni ljuder tonerna från Högalids änglakör, det blir barnmusikal, kvällsmässa och ja, foodtrucks finns på också plats för den hungrige. Resten av veckan erbjuds bland annat olika konserter, en pilgrimsvandring och trädgårdscafé.

Festschema

Här hittar du hela veckans program!