Eskilstuna Golfklubb ska modernisera golfsverige

Sveriges mest spelade bana 2019, Eskilstuna Golfklubb, bygger nytt klubbhus, driving range och 12 nya hål. Och det är en stor satsning med Tengbom som arkitekter och aktiva partners i helhetskonceptet. Med ett spektakulärt arenatänk, dramaturgiskt know-how och en inkluderande inställning går våra arkitekter loss med sin vision att modernisera golf-Sverige.

– Det är ovanligt att man satsar på både klubbhus och golfhål på en gång, berättar Johan Henrikson som är golfbanearkitekt FSGA på Tengbom. Klubben investerar 36 miljoner i anläggningen och vi har möjlighet att skapa en ännu mer lönsam och intressant verksamhet genom vår långa erfarenhet av golfdesign och arkitektur i stort.

Eskilstuna golfbana är idag en klassisk parkbana från 60-talet. Anläggningen får nu totalt 30 golfhål, vilka ska attrahera bredden och samtidigt vara utmanande för de duktiga golfarna. Spelaren ska kunna välja att spela endast tre hål, eller 12 eller fler. Den moderna golfbanan ska vara flexibel och ha något för alla. Johan:

Klubbhuset nyckeln

– Nyckeln till det här lyckade konceptet är att vi hittade ett nytt läge för det nya klubbhuset, berättar Johan Henrikson. Logistik och flöden är jätteviktigt när man designar en bana, och att ha klubbhuset nära banan har varit viktigast för mig. Det måste vara en medelpunkt som spelaren alltid passerar. Visionen bakom klubbhuset är att ”ta in” golfbanan i huset. Byggnaden är stramt hållet i trä och mycket glas för att besökaren ska känna sig delaktig i golfbanan.

– Det ska kännas välkomnande, hela dygnet hela året, säger arkitekt Gizella Puskas som ritar på klubbhuset. Man ska inte känna sig exkluderad om man inte kan golf. Som en sydeuropeisk klubb där du umgås helt enkelt.

Putt!

Vi kan i princip allt om hur man skapar en härlig golfupplevelse

Spektakulärt korthål

En annan central idé i transformationen är att tänka sig klubbhuset som en arena där man kan sitta och ta en kaffe och njuta av spelet. Därför har klubbchef Richard Svalling bestämt att placera ett korthål alldeles framför klubbhuset. Idealet är ett slag till green och två puttar, där du kan följa bollen ungefär som på tv. Detta underhållande hål kommer att bli banans nionde eller tolfte.
– Min vision är att göra en spektakulär ljussättning av detta arenahål också, berättar Johan.

Smart planering gynnar spelarna

Det största problemet när man bygger om golfbanor är att man måste stänga hål under tiden. Klubben förlorar pengar och deras image kan skadas. Det är svårt att räkna på förlorad intäkt i budgeten. Därav har Eskilstuna GK och Tengbom varit överens om att hitta ett sätt inte stänga hål under ombyggnationen.
– Det stämmer, bekräftar Johan Henrikson. Det blir inga avbrott för spelarna, det kommer hela tiden att finnas 18 spelbara hål. Sommarsäsongen är räddad.

En ny stor driving range blir förhoppningsvis klar 2020 och det nya klubbhuset 2021.