Hallå där… Marika Lundmark Hansson

Förra veckan delades Tengbompriset Årets mötesplats ut på Guldfesten i Kalmar. Vinnare var Kläckeberga Lantcafé. Vi pratar mordmysterier, mys och matallergier med ägaren Marika Lundmark Hansson.

Gratulerar till vinsten! Berätta, vad gör er till en så omtyckt mötesplats?

– Vi håller hela tiden fast vi vår vision. För oss är det viktigt att skapa en intim känsla med hög mysfaktor, då går folk härifrån nöjda. Vi började som ett ”vanligt” café 2009, men har sedan funnit vår nisch med föreläsningar och evenemang. När jag träffade och började jobba med den professionella berättaren Sigrid Oldenburg inspirerade hon mig till att skriva egna berättelser och det var så våra mordgåtekvällar uppkom. Jag skriver tre eller fyra nya mordgåtor varje säsong och sedan kommer våra besökare hit, äter, umgås och löser dem tillsammans. Det är väldigt populärt.

Men ni har även andra evenemang på schemat?

– Ja, vi har också föreläsningskvällar med olika intressanta personer som jag har läst om eller fått höra talas om. En kväll hade vi exempelvis en man som berättade hur han flydde ur en dödscell iklädd kvinnokläder. Vi erbjuder även spökhistoriekvällar och andra lättsammare aktiviteter. Och på sommaren anordnar vi Fika för alla, som är ett allergicafé så att även de med matallergier ska våga komma ut och fika utan att vara rädda att få i sig fel saker.

Du måste ha massor av spännande anekdoter om hur folk träffas hos er?

– Jag har så många! Våra stamkunder började ju som just kunder men i dag är vi vänner med många av dem. Och det är inte bara vi som har fått nya vänner efter att ha besökt oss. Den intima stämningen här inbjuder till att börja prata med människor man inte känner.

Guldfesten är ett Kalmarevenemang. Vad tycker du om staden?

– Det är en jättehärlig stad. Det är lätt att anordna evenemang och nå ut här. Det finns en god stämning och stan är duktig på att få folk ur huset. Det är inte en tillfällighet att Kalmar vunnit priset Årets sommarstad två år i rad. Och jag måste få säga att det är extra roligt att priset Årets mötesplats delas ut av just ett arkitektkontor. För oss är platsen och vår byggnad, en gammal skola, väldigt viktiga. Vi värnar extra mycket om att den gamla skolan ska få vara orörd och har sparat stora delar av interiören.

Vad roligt att höra! Hur ser framtiden ut för Kläckeberga Lantcafé?

– Nästa steg är att förbereda för Fika för alla som är igång i juni. Men vi planerar också för hösten som är vår största säsong, då vill alla sitta inne och mysa med ett härligt mordmysterium eller en spökhistoria.