Hem och hus åt alla
Bostadsbristen är utan tvekan ett av vår tids stora samhällsproblem. För vissa grupper är den extra akut, exempelvis för dem som kommer som flyktingar undan krig och katastrofer. Här kan arkitekter göra stor skillnad och för oss på Tengbom har det varit viktigt och naturligt att ha både en inkluderande attityd och att konkret hjälpa till med att skapa humana flyktingbostäder till nyanlända.
Vi ser självfallet mångfald som något positivt som gör både oss och samhället bättre, och vi arbetar aktivt för att ha en så bred rekrytering som möjligt när vi letar nya medarbetare. Sedan förra året har vi bland annat engagerat oss i samtal med nyanlända, arrangerade av Sveriges Arkitekter och Arbetsförmedlingen. Vi har också haft praktikanter via Folkuniversitetets ”Korta Vägen”-projekt som lett till anställning.
Men vi vore inte Tengbom om vi inte också kämpade för att skapa god arkitektur till nyanlända utan bostad. Ett exempel på det är vårt projekt tillsammans med Jönköpings kommun där byggandet av 200 lägenheter av varierande storlekar är i full gång och beräknas vara klart till efter sommaren 2016.
Här var uppgiften att skapa något som känns som ett hem, men som går snabbt att konstruera och är billigt att bygga. Många lägenheter måste få plats på en liten yta utan att det ska kännas trångt och de som flyttar in har olika bakgrunder, familjekonstellationer och behov som ska tillgodoses.
– Det var viktigt för oss att ta ett steg bort från barackkänslan och i stället försöka att, med små medel, få husen att kännas som hem. Vi ville anpassa varje byggnad till platsen för att skapa en personligare ton och arbetade med att ta ned skalan så att intrycket inte bara skulle bli det av ett jättelångt hus. Vi fokuserade på att ge taken en form som ska föra tankarna till radhus och valde att jobba med en faluröd färg som ska ge ett varmare och mer hemlikt intryck, berättar Matt Patterson som varit en av de ansvariga arkitekterna.
Respekten för människorna som ska bo där tillsammans med en förståelse för, och förankring i, en samhällssituation som kräver snabba puckar genomsyrar projektet. Det måste hända något nu genast men vi vill samtidigt inte bygga dåligt, det kommer bara att bita oss i svansen senare. Den stora utmaningen har därför varit att producera något snabbt, billigt och bra och rita byggnader som dessutom ska ha hållbarhet för att kunna användas under en längre tid.
– Jönköpings kommun har tänkt lite längre och inte nöjt sig med att smälla upp vad som helst. Byggnaderna kommer att stå kvar även efter den mest akuta bostadsbristen är löst och kan i förlängningen eventuellt användas som studentbostäder. Den inställningen tillsammans med vår ambition att satsa på långsiktigare lösningar med ett arkitektoniskt värde har skapat en bra balans i projektet, avslutar Matt Patterson.