Debatt: Förvirrande terminologi hotar bromsa klimatomställningen av byggandet
Förvirrande terminologi hotar klimatomställningen i byggsektorn. ”Utan tydliga begrepp och gemensam terminologi riskerar vi att bromsa klimatomställningen inom byggsektorn,” varnar Ivana Kildsgaard, hållbarhetschef på Tengbom tillsammans med 60 vassa branschkollegor i en debattartikel för 100Gruppen. Men, missförstånd och greenwashing kan undvikas genom standardisering av termer och ökad kunskap om cirkulära lösningar. Ett gemensamt språk är nyckeln till en hållbar och klimatneutral framtid.
I takt med att samhället befinner sig mitt i en klimatkris och med ökade krav på hållbarhet och resurseffektivitet i byggbranschen blir det allt viktigare att vi talar samma språk. En klar och enhetlig användning av begrepp inom cirkulär ekonomi är avgörande för att dra full nytta av de cirkulära lösningar som redan finns i branschen och för att industrin snabbare och mer effektivt ska kunna ställa om till en klimatneutral framtid.
Byggsektorn står för en betydande del av världens totala resursanvändning och koldioxidutsläpp. Enligt statistik från 2020 står byggsektorn för 40 procent av allt genererat avfall i Sverige (14,2 miljoner ton), varav 19 procent är farligt avfall. En övergång till cirkulär ekonomi är därmed en nödvändig del av lösningen för klimatomställningen. Det innebär att material och produkter kan användas länge och nyttjas mer effektivt över tid, samt återanvändas och återvinnas i så hög grad som möjligt. Målet är att få bort avfallet.
De goda nyheterna är att bygg- och fastighetssektorn utvecklas snabbt och många aktörer arbetar med utveckling av cirkulära lösningar, erbjudanden och nya affärsmodeller. Speciellt inom inrednings- och fastighetsbranschen där användarcyklerna är kortare jämfört med byggsektorn i stort, har återanvändning av möbler och byggnadskompletterade produkter blivit allt vanligare. Dessutom är nya tjänster som Product as a Service (produkt som tjänst) eller prenumeration på inredning på väg att etableras.
Stora utmaningar
Trots ökad medvetenhet och kontinuerlig utveckling av nya cirkulära lösningar möter implementeringen av dessa principer ofta hinder. En av de största utmaningarna är bristen på enhetlig terminologi och avsaknaden av branschstandarder för att fastställa mål och mäta effekterna av olika lösningar. I branschen uppstår många frågeställningar där tydliga svar saknas. Exempelvis, om man behåller en produkt på plats vid en ombyggnation av en lokal, bör det räknas som återanvändning eller inte? Om en lokal omvandlas till en annan funktion, bör det då benämnas som återbruk eller anpassning?
100Gruppen, en branschförening inom inredningssektorn som arbetar för en snabbare omställning av branschen, har tillsammans med sina medlemmar under många år fokuserat på standardisering och harmonisering, samt digitalisering av hållbarhetskrav och kriterier för bedömning av produkter och material.

Många av medlemmarna är pionjärer inom utvecklingen av cirkulära lösningar och tjänster. För att dessa insatser ska kunna göra verklig skillnad i branschen och bidra till övergången till en cirkulär ekonomi måste vi alla dela en gemensam förståelse för begreppen och deras innebörd, samt att vi använder samma terminologi.
Innan vi har skarpa definitioner av termer finns risken för missförstånd, urvattning av ambitioner och framför allt, att omställningen bromsas och våra klimatmål misslyckas.
En omfattande mängd publikationer förklarar begreppen inom cirkulär ekonomi och hur dessa tillämpas i byggsektorn. En vetenskaplig litteraturstudie från 2021 visar att under perioden 2005 – 2020 publicerades nästan 7 000 dokument (av vilka 4 000 är vetenskapliga artiklar) om cirkulär ekonomi inom byggsektorn. Men användningen av samma begrepp är inte lika enhetlig och konsekvent i branschen. Det är viktigt att definiera, standardisera och sprida centrala begrepp inom branschen, såsom användningscykel, återanvändning, återvinning, restaurering, renovering, upcycling, downcycling och återtillverkning (se begreppsförklaringar i slutet av texten).
Vi föreslår därför:
- Standardisering av termer och nyckeltal: Vi efterlyser ett ökat samarbete mellan branschaktörer och myndigheter för att etablera en standardiserad ordlista och mätbara nyckeltal. Detta skulle klargöra de begrepp som används och underlätta en transparent och rättvis uppföljning av resultat.
- Ökat samarbete över branschgränserna: Genom att arbeta tillsammans kan konsulter, byggföretag, materialleverantörer och återvinningsaktörer skapa en gemensam förståelse och optimera användningen av resurser.
- Utbildning och fortbildning: Det är av stor vikt att kontinuerligt utbilda de som arbetar inom byggbranschen om de principer och processer som är kopplade till cirkulär ekonomi. Det inkluderar en korrekt användning av terminologi.
Innan vi har skarpa definitioner av termer som rör cirkulära lösningar, tjänster och affärsmodeller, och som används enhetligt i branschen, finns risken för missförstånd, urvattning av ambitioner och framför allt, att omställningen bromsas och våra klimatmål misslyckas. Ett gemensamt och enhetligt språk är grunden för en framgångsrik omställning till en mer hållbar och cirkulär framtid.
Några centrala begrepp som ibland används felaktigt i branschen är:
Användningscykel: Tidsspannet under vilket en design eller produkt används eller är användbar för en enskild användare. Klargörande av termen är ett måste för att förstå produktens livslängd och kunna planera för dess framtida användning eller återanvändning.
Återanvända och materialåtervinna: Återanvända innebär att använda produkter i deras befintliga form och skick, medan materialåtervinning är processen att tillvarata material från uttjänta produkter för att skapa nya. Dessa termer är fundamentala för att skilja på processerna och för att maximera resurseffektiviteten.
Restaurera och renovera/rekonditionera: Dessa begrepp beskriver processer för att återställa produkter antingen till deras ursprungliga skick (restaurera) eller till ett användbart/fullgott skick (renovera/rekonditionera). Tydliga definitioner stödjer korrekt hantering och en förlängning av produkternas livscykel.
Upcycling och downcycling: Upcycling är processen att omvandla värdelösa eller oönskade produkter till nya av högre kvalitet. Downcycling som ofta blandas ihop med materialåtervinning innebär att produkten återvinns med försämrad kvalitet. Förståelsen av dessa processer är central för att värdera slutprodukternas kvalitet och funktionalitet.
Återtillverka: Detta är en industriell process som innebär att produkter, komponenter eller material återförs in i en tillverkningsprocess, vilket är en kärnkomponent i en cirkulär ekonomi.
Referenser:
1.Bygg- och fastighetssektorns uppkomna mängder av avfall, Boverket, Granskad: 23 januari 2024, inhämtad 15 maj 2024
2. Masoud Norouzi, Marta Chàfer, Luisa F. Cabeza, Laureano Jiménez, Dieter Boer, Circular economy in the building and construction sector: A scientific evolution analysis, Journal of Building Engineering, Volume 44, 2021,102704, ISSN 2352-7102
Vi som står bakom artikeln:
Ivana Kildsgaard, Hållbarhetschef, Tengbom
Robert af Wetterstedt, Affärsområdesansvarig Hållbarhet, RED Management
Björn Nordin, VD, Svensk Form
Ulf Bergvall, Konsult, CoreSource
Johanna Ljunggren, Corporate Sustainability Manager, Kinnarps
Magnus Engström, Envivo
Fredrik Franzon, CEO & CoFounder, BAUX
Kristina Jonasson, Studiochef Inredning, Tengbom
Maeva Chardon, arkitekt och inrednignsarkitekt, Tengbom
Fanny Stenberg, Affärsutvecklare, Tengbom
Karin Ståhl, Managing Director, Drees & Sommer Sverige AB
Christian Lodgaard, SVP Flokk Design
Soili Salo, inredare, Nordic Green Design
Johanna Vesterberg, Founder & CEO, Normada
Niklas Madsen, CEO/Co-Founder/Designer Manager, SUPERLAB
Rickard Lundell, Grundare, Rebel Light
Kristin Östberg, VD, Indicum Inredningsarkitekter
Therese Löwstedt, Inredningsarkitekt, Partner, Indicum Inredningsarkitekter
Filippa Karlsson, Inredningsarkitekt, Indicum Inredningsarkitekter
Nana Ösgård Heilmann, CEO & Founder, Projekt & design
John Hultberg, Personal och marknad, Recycling Partner
Cecilia Gimmersta Stove, CEO, Support Design
Martin Pollak, Projektledare, Ogeborg
Helene Ogeborg, VD, Ogeborg
Erik Björnbom, Försäljningschef, Modus Sverige
Malin Gangnor, VD, Modus Sverige
Camilla Elvljung, CEO, Matting
Linda Nilson, inredningsarkitekt, Liljewall Arkitekter
Madeleine Nobis, Hållbarhetsstrateg, Liljewall Arkitekter
Malin Moreau, Product Manager/Creative Director, Nola Industrier
Jacop Merlini, VD, VERK
Lina Ek, Sales Manager Sweden, Ludvig Svensson
Alice Stone, Inredningsarkitekt, PE Teknik & Arkitektur
Linn Melin, Inredningsarkitekt, PE Teknik & Arkitektur
Petra Mann, Studiochef intedningsarkitektur, PE Teknik & Arkitektur
Rasmus Ekberg, VD, Carbonzero
Sebastian Rudenstam, VD, Beleco
Kristoffer Magnusson Wahl, Country Director, Sweden, Kvadrat
Stefan Lundberg, VD, Lundbergs möbler
Linn Sylvan, Inredningsarkitekt, Works Arkitekter
Caroline Wetterling, Inredningsarkitekt, Works Arkitekter
Emelie Jensdotter, arkitekt, hållbarhetsansvarig, Arkitektbolaget
Sofie Philipsson, Trade Marketing Manager, Nordics & Baltics, Interface
Anders Grønlund, Global business development, Almedahls
Thibault d’ORTOLI, Nordic Sustainability manager, Tarkett
Christoffer Näs, Arkitekt, Spectrum Arkitekter
Anna Wallerstedt Öberg, VD, Spectrum Arkitekter
Linda Dahl, Försäljning, Dahl Agenturer
Frank Cleeren, VD, Plank-ton Interiör
Kristin Gausdal, Arkitekt, Partner, Byrån för Arkitektur & Urbanism
Per Håkansson, VD, Dacke Consulting
Robin, Rushdi Al-Sálehi, Grundare av Vakansa
Peter Ullstad, VD, Codesign
Anna Mistry Bergbom, Arkitekt, Ahlqvist & Almqvist arkitekter
Elin Bucht, Inredningsarkitekt, Strategisk Arkitektur
Johanna Munck, VD, Strategisk Arkitektur
Ola Karlsson, R&D and Innovation Director, Saint-Gobain Ecophons
Rickard Nygren, Arkitekt, White
Klara Brunnström, Ansvarig Affärsområde Inredningsarkitektur, LINK Arkitektur
Elin Persson, Hållbarhetsansvarig Inredningsarkitektur, LINK Arkitektur
Åsa Lom, Hållbarhetsansvarig Göteborg, LINK Arkitektur