Nya bostadsområdet Tampen

Bo med havet som kuliss
Arkitektur
Boende & Hotell
Uppdragsgivare:
Plats: Varvsholmen, Kalmar
Färdigställt: 2022

Som att bo i en fyr – på första parkett mot havet. Det Tengbomritade bostadsområdet Tampen på Varvsholmen i Kalmar står klart 2022. Kombinationen slående natur, kvalitativ arkitektur och evidensbaserad design har skapat något utöver det vanliga – redan första dagen såldes 29 av 48 lägenheter.

Det är ingen slump att föreningen fick namnet Fyren. Bostadsområdet är relativt nytt – för 50 år sedan byggdes fortfarande skepp här. Varvsholmen är trots sitt namn en ö, omgiven av Kalmarsund och med utsikt över Ölandsbron. Här bor omkring 2000 personer granne med vågorna och fem minuters cykelväg från Kalmar. Tampen ligger längst ut på en udde med oslagbar panoramautsikt över de omgivande vattenmassorna.

Tampen
Längst ut på udden med milsvid utsikt byggs nu det nya bostadsområdet Tampen. Bild: CA Fastigheter

Balkonger stora som rum

Husets gråvita terrazzofasad sträcker sig elva våningar upp och kantas dessutom av balkonger stora som rum. Balkongerna ger både skugga och vindskydd och är inspirerade av japanska engawas – ett rum som knyter samman ute med inne och ökar kontakten med omgivande natur. Med en bredd på två och en halv meter är de designade för att ge en obruten utsikt från insidan – helt utan störande element. Genom hela processen har våra arkitekter, landskapsarkitekter och inredningsarkitekter fokuserat på att skapa en visuell frihetskänsla, där inomhus och utomhus tycks flyta ihop.

Tampen
De stora balkongerna blir som en förlängning av lägenheternas luftiga rum. Illustration: Wec360

Med hjälp av Tengbom har man tagit fram två olika inredningar. Silver Cloud ger ett avskalat intryck med skira gråtoner och naturmaterial. Golden Forest hämtar inspiration från skogens gläntor med djupa tränyanser och helplanksparkett.

Blicken mot horisonten – vart du än tittar. Illustration: Wec360

Maximal naturupplevelse med hjälp av en algoritm

De flesta lägenheter har hörnläge och får därför dagsljus från alla väderstreck. För att ta vara på havsljus och utsikt har vårt arkitektteam tagit hjälp av Tengboms digitala studio. Genom att analysera utsikten från varje vinkel av husplaceringen samt vind- och ljusexponering har vi skapat maximalt ljusinsläpp samtidigt som fasadens form skyddar mot hård vind. Resultatet är ljusa rum där både fönster och balkonger erbjuder över 80 procents obruten vy – alltså så nära fyrkänslan man kan komma.

Tampen
De boende får välja mellan varmt jordiga och svalt skandinaviskt när det gäller färgtoner. Illustration: Wec360
Tampen
Flera lägenheter har även balkonger som sträcker sig runt hela planlösningen. Illustration: Wec360
Tampen
Den ljusgrå terrazzofasaden smälter särskilt in i de omgivande färgtonerna. Foto: Tengbom
Tampen
Stor vikt har vi lagt på praktiska lösningar, som till exempel rejält med parkeringsyta för de boende och förvaringsboxar för hemleverans av mat. Foto: Tengbom
Vill du veta mer? Hör av dig!
+46 480 36 36 81

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Amanda Berggren Landskapsarkitekt
Amanda Åkerlind Byggnadsingenjör
Anna Valman Landskapsarkitekt
Annie Brodin Landskapsarkitekt
Bengt Kjellberg Energiberäkningar
Erika Janunger  Inredningsarkitekt
Ermias Abegaz Arkitekt
Ioannis Moutsatsos Arkitekt
Joao Pereira Arkitekt
My Tillback Byggnadsingenjör
Nadia Tolstoy Inredningsarkitekt
Rebaz Amin Specialist
Sofia Sternér Projektledare
Tarek El Ali Arkitekt