KRAV – ett huvudkontor
573 hållbara kvadratmeterNär organisationen KRAV skulle få ett nytt huvudkontor innebar det även, precis som man kunde anat, höga krav på miljötänk och hållbarhet. Här fick vi dra hållbar inredningsarkitektur till sin spets, och skapa ett kontor som översätter KRAV:s vision till fysisk form.
KRAV kom till oss under våren 2016 med en tydlig vision för sitt nya huvudkontor: en arbetsmiljö präglad av hållbara lösningar, som återspeglar varumärket och som ger såväl besökare som personal energi och arbetsglädje. De visste också att de ville ha en mer yteffektiv användning. Och gärna nytänkande, inspirerande lösningar som stimulerar samarbete.
Samtliga foton från Göran Ekeberg.
Den lösning vi landade i har zoner anpassade efter olika arbetsuppgifter: tysta miljöer för full koncentration, och andra zoner som tillåter en högre ljudnivå och ger utrymme för diskussioner och samarbetsövningar. Eftersom vissa anställda tillbringar mycket tid utanför kontoret kunde vi införa flexibla arbetsplatser och använda ytorna effektivare. Hållbarhet uppnådde vi också genom återbruk av möbler och smarta prioriteringar.
Socialt ansvar, hälsa och klimatpåverkan i fokus
KRAV-märket är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Att organisationen lever som de lär har varit tydligt i vårt samarbete. Och det, sporrade oss i vårt arbete med uppdraget. Även om vi alltid strävar efter att jobba med hållbara lösningar i vår arkitektur, fick vi här verkligen dra det till sin spets.
– Det har varit ett roligt och utvecklande samarbete. Samtidigt som KRAV hade tydliga ramar och visioner har de varit öppna för nya idéer och lösningar, berättar inredningsarkitekten Sofie Stenberg.
– Vi nådde våra hållbarhetsmål genom att renovera, förnya och ta vara på en del av den befintliga kontorsinredningen, och genom att utnyttja andrahandsmarknaden för begagnade kontorsmöbler.
Vi har översatt KRAV:s vision till fysisk form genom att tänka smart och se möjligheter.
Innovativ, hållbar och identitetsstärkande inredningsarkitektur
Genom att byta arbetssätt från att ha suttit i egna rum med förvaring (av sådant som egentligen till största delen ryms i en dator) kan ytorna nu användas på ett smartare, effektivare sätt. Det är ett slags hållbarhet. Att planera en arbetsplats så att de anställda kan bli fler eller färre utan att byta lokaler eller göra stora rumsliga förändringar är också en hållbar aspekt. Man får dela på resurserna tillsammans. Man turas om. Inredningsarkitekturen ger stöd och inspiration till det nya arbetssättet. Och det hela har skett i tät dialog med KRAV och deras medarbetare, berättar Sofie Stenberg.
– Dels föreläste vi för medarbetarna om tanken med det innovativa kontoret. Dels erbjöd vi också intervjuer med varje enskild anställd – något som ledde till delaktighet och engagemang. Vi har sett till att alla fått göra sin röst hörd och det gav oss möjligheten att fånga upp mer specifika önskemål från de anställda. Ett jätteroligt samarbete med givande och tagande!
Att möta framtidens krav
Önskan om, och behovet av, hållbara lösningar var självklart för KRAV, men existerar även på andra platser. Vi ser en stark längtan på marknaden efter flexibla lösningar som håller över tid. Också lösningar som erbjuder stöd och möjligheter åt olika arbetssätt. Även arbetsmiljöer som skolor och universitet behöver utvecklas åt det här hållet. Uppdraget med KRAV:s huvudkontor är tongivande, menar Sofie Stenberg:
– Inredningsarkitekter har ett stort ansvar att planera smarta lösningar för framtidens miljöer. Det är en spännande utmaning att utforma miljöer som ska stå färdiga i morgon. Samtidigt ska de uppfylla krav som gör att miljöerna ur många aspekter håller flera år framåt i tiden!