Gasklocka #2

Kulturscen i Hjorthagens gamla gasklocka
Arkitektur
Kultur
Uppdragsgivare:
Uppdragsår: 2017-
Var: Hjorthagen, Norra Djurgårdstaden
Projekttyp: Gästspelsscen för musikaler, konserter, event, kongresser, tv- sända galor mm

På uppdrag av Stockholms Stads exploateringskontor har Tengbom gjort ett förslag på att förvandla Gasklocka 2 i Hjorthagen till en state of the art-kulturscen med bankettsal. Konceptet – en box i boxen – ska ge framtida besökare en rumsupplevelse utöver det vanliga.

Gasklocka #2 till vänster

Hjorthagen utanför Stockholm är ett område under storskalig utveckling. Från otillgängligt industriområde kommer platsen inom en snar framtid vara hem och vardag för omkring 15 000 nya invånare. Projektet i stort omfattar cirka 6 000 lägenheter och 100 000 kvadratmeter lokalyta. Ett signifikativt projekt i området är Herzog & De Meurons flerbostadshus på 45 våningar.

2017 tog Tengbom hem ett anbud och fick förtroendet att rita en internationell gästspelsscen i Gasklocka 2. Här ska 2 300 besökare kunna njuta av allt från konserter, musikaler till teateruppsättningar i världsklass. Högst upp i klockan på boxen placeras dessutom en bankettsal för 1 000 sittande gäster.

Gasklocka #2 till vänster i vinterskrud
Arkitekt Jan Izikowitz i Gasklocka #2

Den unika och byggnadsminnesmärkta gasklockan, ursprungligen ritad av Ferdinand Boberg 1899, bevaras exteriört i originalskick. Väl inuti väntar spektakulära rumsupplevelser där musikboxen bokstavligen upplevs sväva i det fria, väl innesluten av en yttre box. Genom att stapla publiken på höjden i tre våningar får man in maximalt antal åskådare, samtidigt som akustiken ges de bästa förutsättningarna.

Gasklocka 2 ingår i detaljplanen Gasverket Västra, som även innehåller museum, skola, förskola, idrottshall och kontor.

Här ligger Gasklockorna i Hjorthagen

Kontaktperson

Kerstin Sandholt

Studiochef Arkitektur 2
+46317755226