Bergs Slussar

Nu kan Göta Kanal få en tvilling på land
Arkitektur
Kultur
Uppdragsgivare: AB Göta Kanalbolag
Plats: Bergs Slussar, Linköping
Yta: 1000 m2
Projekttyp: Besökscentrum, Tävling
År: 2019
Status: Bedömningsprocessen pågår

Hur känns det att vandra genom en kanal? Det kan du förhoppningsvis få reda på när Göta Kanal lanserar sitt nya besökscentrum. – Med Tengboms förslag ”Bergs Slussar” skapar vi en ny, spännande landskapsbild, säger Evdokia Karamitzia, arkitekt och hjärnan bakom projektet.

Göta kanal blänker på din vänstra sida. Långt bort svävar en lätt byggnad i trä och glas – som en strandad fyr i landskapet. Du närmar dig byggnaden och rör dig mellan allt högre kanalliknande betongväggar. Längs väggarna kan du dessutom läsa om kanalens teknik, historia och framtid. Du når snabbt fram till det lilla soliga torget, och upptäcker att större delen av besökscentrumet ligger nedsänkt under de gräsbeklädda kullarna intill kanalen. Kanal och vandringsled blev kompletterade med ett myllrande mötesplats som trots sin popularitet knappt går att skymta i det obrutna landskapet.

Bergs Slussar Bergs Slussar

Uppdrag: rita ett innovativt besökscentrum

Varje år besöker över tre miljoner människor Göta Kanal. Ett nytt besökscentrum vid Bergs Slussar ska ge ytterligare djup till kanalen – ett kulturellt och historiskt mervärde. För att hitta den bästa lösningen utlyste Göta Kanalbolag en tävling, och Tengboms förslag gick vidare i processen. Uppdraget var tydligt; att gestalta ett nytt besökscentrum men som ger besökaren en ny, berikande och lärande upplevelse av Göta kanals historia och framtid.

Bergs Slussar

Nytänkande arkitektur ger en starkare upplevelse

Om man vill skapa en lärande, lekfull och innovativ miljö behöver man dock tänka utanför ramarna. Vad är egentligen en kanal? Hur fungerar en sluss? Samtidigt, hur känns det att befinna sig mellan kanalens väggar?
– Frågorna ledde oss såsmåningom till ett förslag som blev mer än en byggnad. Vi erbjuder besökaren en ny vandring genom landskapet med successiva och överraskande rumsupplevelser, säger Evdokia.

2022 kan Göta Kanal bli dubbelt så sevärd

Göta Kanalbolag befinner sig nu i bedömningsfasen där Tengboms förslag således tävlar mot bidrag från White och Kjellgren Kaminsky. Hur besökscentrumet alltså kommer att se ut återstår att se, och Evdokia är positiv.

– Vi hoppas på att få spetsa till en redan unik sevärdhet med arkitektonisk innovation. Genom att framhäva det historiska byggnadsverket både bevarar och förstärker vi därför Göta Kanals kulturvärde, avslutar hon.

Bergs Slussar

 

Kontaktperson

Evdokia Karamitzia

Landskapsarkitekt
+46 8 412 53 73

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Daniel De Sousa Teamledare
Evdokia Karamitzia Gestaltningsledare
Joao Gaspar Medverkande arkitekt
Michalis Takopoulos Medverkande arkitekt
Susanne Appelberg Kundansvarig