Arkiv

Margretedal

Ett vardagsrum i gatuformat
Stadsutveckling
Bostäder, Idé & vision, Plan & program
Uppdragsgivare: Riksbyggen, MIdroc, Nordr, Lunds kommun, LKF, LKP
Plats: Margretedal, Lunds kommun
Uppdragsår: 2017-pågående
Uppdrag: Parallellt uppdrag för kvarteret Margretedal

Kan man flytta hemmamyset till gränderna? Tengboms förslag för Margretedal tar gaturummet i anspråk – och skapar helt nya sociala ytor.

Margretedal och Tengbom har ett förflutet. Redan 1999 vann vi en arkitekttävling och fick förvandla det gamla industriområdet i Lund till bostadskvarter. 21 år har snart gått, och i takt med utvecklingen av samhället ser förutsättningarna idag dock annorlunda ut. Södra vägen har fått allt mer trafik, och den öppna strukturen fungerar inte längre. Dags att tänka om. ”Modigt och tätt” var ledorden. Tre arkitektkontor, varav Tengbom var ett, blev utvalda för att ta fram förslag till en ny struktur. Här gällde det att skapa ett område i centrumläge med hög boendekvalitet, modig bebyggelse, rik grönska och upplevelserik kulturmiljö.

hardebergasparet 07 mindre Margretedal
Parkhusen är utformade i lätta material och omringade av riklig grönska för ett upplevelserikt och varierat stadsrum. Kvarteret är uppöppnat men ändå slutet mot de omgivande gaturummen. Hardebergastråket utvecklas till ett naturskönt flanörstråk som ger stadsdelen liv.

Arkitektur som uppmuntrar till nya bekantskaper

Lund är en mötesplats med ett stort flöde av besökare, vilket därför kräver en stark kontextuell förankring. Vi vill skapa en stadsdel med stora sociala kvaliteter, och ser ett stort värde i att skapa en miljö som uppmuntrar till möten människor emellan.

Med vårt förslag vill vi tillgängliggöra staden. Tänk dig en myllrande, grönskande gata där vägar korsas, hundar leker och grannar tar en fika. Vidare erbjuder vi ett varierande stadsrum; ett öppet, socialt stråk, mysiga gränder och privata utrymmen.

Margretedal
Bebyggelseskalan i gränderna och den generösa förgårdsmarken ger plats för spontana mötet och kontakt mellan grannar.

Livskvalitet i kvartersform

I nära samarbete med Lunds kommun och exploatörerna har ett förslag till utformning tagits fram och lösningar utvecklats. Genom planering av olika bostadsstorlekar har vi därmed skapat förutsättningar för bra boendekvalitéer. Variationen i höjd och sättet vi utformat taklandskapet på berikar samtidigt upplevelsen. Flera byggnader får också möjlighet till privata eller gemensamma takterrasser för odling och spontant umgänge. Grändernas knäckar och avsmalnande bredd mot söder skärmar mot buller och bidrar till att skapa en bra skala och klimat i gränderna. Den egna balkongen på parkhusen är också kompletterad med en gemensam takterrass.

Margretedal
Kvartersstaden är karaktäriserad av harmoniska toner i brunt och beige. Gemensamma uterum är varvade med privata bostadsgårdar, terrasser och egna privata uteplatser.

Kontaktperson

Ulrika Lundquist

Affärsutvecklare Skåne
+46406413133

Imagine All the People

Arkitektur – inte bara hus
Stadsutveckling
Idé & vision
Uppdragsgivare: Region Skåne och Sveriges arkitekter  
Uppdragsår: 2016
Projekttyp: Idétävling
Plats: Skåne/Framtiden

Att motverka segregation och polarisering är en högaktuell utmaning för samhället i dag. Hur kan vi som arkitekter hjälpa till? Kanske genom att våga tänka helt utanför den omtalade boxen, och föreslå en allmän civilplikt? Det var just vad vi på Tengbom gjorde till idétävlingen Imagine Open Skåne 2030. Imagine All the People.

Imagine All the People

Nytänkandet med Imagine All the People föll juryn i smaken och förslaget förärades med 2:a pris i tävlingen, som arrangerades av Region Skåne och Sveriges Arkitekter. Uppgiften var både spännande och minst sagt omfattande: Hitta en samhällsutmaning och gestalta en lösning.

– Det var en väldigt modig fråga från deras håll, att ställa den så fritt, tycker Joakim Bergquist som är planeringsarkitekt på Tengboms studio Stadsbyggnad.

Teamet fick här en chans att utmana både sina egna och andras föreställningar. De workshopmetoder, som de i vanliga fall använder tillsammans sina kunder, provade de nu på sig själva. Efter gedigen brainstorming visade sig problemet med segregation vara den mest relevanta utmaningen.

Imagine All the People

Lumpen 2.0 

Skåne är en liten region som har relativt nära till allting, så förutsättningarna för samverkan borde egentligen vara goda. Ändå upplever man en polarisering mellan stad och landsbygd. Här behöver vi något radikalt! Tanken om en civilplikt för 19-åringar – som komplement till en eventuell återinförd värnplikt – slog rot hos arkitekterna. Genom att sammanföra människor med olika bakgrund får personer som annars kanske aldrig hade träffats lära känna varandra.

– Det är också en poäng med att göra rekryteringen lokalt i regionen, så att man etablerarar en kontakt med det lokala samhället under det här året, förklarar Jenny Lindelöf, arkitekt i teamet.

– Vi ser det som ett väldigt effektivt sätt att kunna motverka segregation, att inte bara vara i den lilla gruppen eller bubblan som man vanligtvis är van vid, säger Joakim Bergquist.

imagine_all_the_people_1-05_MYSA diagram

Mysigt värre

Den allmänna civilplikten lyder under den påhittade myndigheten för samhällsbyggnad, som får den tilltalande akronymen MYSA. De civilpliktiga lever och arbetar tillsammans i regementen, och ägnar sig åt projekt som kan röra allt från att bygga järnväg till hjälpinsatser i vardagen på till exempel skolor och äldreboenden.

– Vi se det som ett väldigt effektivt sätt att kunna motverka segregation, att inte bara vara i den lilla gruppen eller bubblan som man vanligtvis är van vid, säger Joakim Bergquist. Jenny Lindelöf instämmer.

– Det betyder mycket för individen att vara en del av samhället på det viset. Det skapar en tillhörighet att göra den här sociala ansträngningen.

Teamet har gjort tre fallstudier, för att illustrera hur det hela kan se ut. En storstad som Malmö får flera mindre regementen i lämpliga kvarter. I förslaget får Slottsstaden, även kallad ”Käppastan”, ett välbehövligt tillskott av ungdomar. Till en mindre ort som Sjöbo finns kanske behovet av att tillföra fler människor generellt och regementet blir större. Och även om idén är inspirerad av det militära, ska det vara fritt fram för allmänheten att kika in på civilpliktens regementen. Öppenhet alltså, i stället för värnplikiga som isolerar sig, och bara visar sig på stan fredag kväll! I det tredje fallet håller man till på landsbygden, där områden som inte är utnyttjade till något kan bli plats för till exempel nödbostäder.

imagine_all_the_people_1-07_Projekt

Ringar på vattnet med Imagine All the People

Det belönade tävlingsbidraget är ett bra exempel på hur arkitektur handlar om så mycket mer än att enbart rita hus.

– Vad en arkitekt kan göra här är att använda sitt designtänkande för att formge en infrastruktur, eller en struktur för en institution, säger Sara Peny, arkitekt i teamet.

En av poängerna med Imagine Open Skåne var att låta arkitekter, och andra personer som arbetar med gestaltning, vara med redan från början i processen. Det tycks ha varit ett lyckat drag; i juryns motivering omnämns förslaget som både sympatiskt, genomförbart och folkbildande. Och vi som arkitekter blir bättre när vi får utmana oss själva och vågar tänka större.

– Det är ett slags tankefrö, säger Sara. Att när de här diskussionerna kommer upp visa på möjligheten. Och det har varit kul! 

Imagine All the People!

Imagine All the People
Så här skulle ett regemente kunna se ut.

Kontaktperson

Anna Krus

Stadsbyggnad
+46 8 410 354 69

Brunnshög

Att leva istället för att konsumera
Arkitektur, Landskap, Stadsutveckling
Bostadsmiljöer, Bostäder, Gator & torg, Idé & vision
Uppdragsgivare: Coop Utvecklingsfastigheter AB
Plats: Brunnshög, Lund
Uppdragsår: 2015
Projekttyp: Markanvisningstävling för blandstadskvarter
Entreprenör: Peab
Samarbetspartners: Innovativ projektledning, WSP

För markanvisningstävlingen om ett nytt blandstadskvarter med bostäder och dagligvaruhandel i Brunnshög har vi gestaltat en miljö med fokus på att leva istället för att konsumera. 

I nordöstra delen av Lund växer den nya stadsdelen Brunnshög fram runtomkring de två forskningsanläggningarna MAX IV och ESS. Tanken är att området ska inhysa upp emot 40 000 boende och sysselsatta.

Den övergripande ambitionen för Brunnshög är att bli världens bästa forsknings- och innovationsmiljö och därför ett skyltfönster för hållbart stadsbyggande i världsklass. Med klokskap och ansvarstagande i planeringen ska detta resultera i en miljö som lockar människor från hela värden.

Brunnshög
Illustration: Tengbom

Arkitektur som maximerar sinnesintrycken

Att leva upp till Brunnshögsvisionens högt ställda mål, och samtidigt vara ett europeiskt föredöme för hållbart stadsbyggande, har varit centralt i utvecklingen av konceptet för kvarteret. Vår ambition är att skapa en livsmiljö som uppmuntrar till att ta sig tid till att leva istället för att konsumera varor. Att minimera klimatpåverkan genom att dela, hyra, låna eller byta saker med varandra i området. Och att maximera sinnesintrycken genom en inbjudande arkitektur med fokus på odling, mat och samtal.

Brunnshög
Illustration: Tengbom

Kvarter med fokus på matens livscykel

Vårt kvarter fokuserar till stor del på matens hela livscykel, från odling och försäljning till beredning och hantering av matavfall. Vi ser en plats som kan utgå från maten, diskutera dess betydelse i den framtida staden och ge den robusthet och de flexibla förutsättningar som krävs för att aktörer i området kan ta vid och göra sin egen tolkning av dess roll i våra liv.

Ett europeiskt föredöme för hållbart stadsbyggande

Visionen för kvarteret är också att skapa en mångfald av stadsrum av olika storlek, funktion och grönstruktur. Och vad gäller husen som blir byggda så ska de kunna stå i hundra år. Fasaderna är klädda med tegel, ett material som står för trygghet, identifikation, värme och samtidigt tyngd. Adderade element i stål, trä och glas är tydligt underordnade huvudvolymerna. Klätterväxter på fasader och balkonger blir över tid en integrerad del av gestaltningen. Strukturen som helhet ska tåla användning, återanvändning  – och också upplevas över tid.

Kontaktperson

Ulrika Lundquist

Affärsutvecklare Skåne
+46406413133

Borstahusen

Ny stadsdel sporrar utvecklingen i Landskrona
Stadsutveckling
Idé & vision, Plan & program
Uppdragsgivare:
Plats: Landskrona
Uppdragsår: 2009-2019
Byggaktör: Landskrona stad
Projekttyp: Visionsprogram

Vid Borstahusen, ett fiskeläge från 1770-talet i nordvästra Landskrona, har vi utvecklat ett visionsprogram. Detta för en helt ny stadsdel med runt 1 200 bostäder. Projektet är en del av Landskrona stads satsning för att på så vis attrahera nya målgrupper och ta tillvara på utvecklingskraften i Öresund.

Borstahusen är ett av fyra fokusområden som Landskrona stad valt att titta närmare på ur utvecklingsperspektiv. Strax intill det gamla fiskeläget ligger ett större område med camping, golfbana och idrottsplats. Genom att hitta alternativa lägen för dessa kan man frilägga ett stort exploateringsområde för en ny stadsdel precis intill vattnet – ett unikt läge i Skåne.

Vad är en intressant stadsmiljö?

Ett visionsprogram av det här slaget kräver både erfarenhet och ett stort mått kreativitet. Och kanske framförallt – många samtal om vad riktigt bra stadsplanering verkligen innebär. Ambitionen i projektet var att skapa något så attraktivt att det lockar helt nya målgrupper, som företagsledare och innovatörer. Vi ville rita något helt nytt och annorlunda.

Illustration: Tengbom
Illustration: Tengbom

Ett modernt fiskeläge

Ur våra diskussioner växte en modern tolkning av ett traditionellt skånskt fiskeläge, med liknande strukturella drag men i ny skala och med annorlunda arkitektur. Från den allmänna stranden och in mot land ville vi skapa en miljö där utblickarna över vattnet kommer till sin rätt och tillhör alla. Närmast stranden valde vi att våga rita in låga volymer, för att sedan öka skalan längre in i stadsdelen. Idag är det oftast standard att rita in höga lägenhetshus vid vattnet, för att ge fler boende utsikt. På vårt sätt ger vi istället större delar av staden utblickar över sundet. Strandmiljön i ett område i mindre skala blir också mer njutbar för allmänheten.

En miljö där utblickarna över vattnet kommer till sin rätt och tillhör alla

strukturplan norra borstahusen Borstahusen
Strukturplan över Norra Borstahusen.

Levande stadsdel med utblickar över Öresund

Vi har jobbat mycket med att utveckla visuell kontakt mellan staden och vattnet. På vissa gator, som vetter rakt mot stranden, kan man kliva utanför dörren i sitt radhus ganska långt upp i stan. Och ändå ser du direkt över till Ven. I de många grönområdena ser vi smala gångvägar som också är riktade direkt mot sundet. Samtidigt är en annan utmaning att skapa en levande miljö, med funktioner, service och flöden som fungerar naturligt och skapar social gemenskap. Således la vi stor vikt vid både detaljer och helhet. Varken kvarter eller grönområden ska upplevas som bortglömda platser.

Vi har omsorgsfullt formulerat principer och typologier som är funktionella. Kvaliteterna i visionen får inte gå förlorade på vägen mot realisering.

vy over norra borstahusen fran vaster Borstahusen
Vy över Norra Borstahusen från väster.

En vision på väg mot förverkligande

Borstahusen är ett stort område, och vi har omsorgsfullt formulerat principer och typologier som är funktionella. Det var viktigt för oss att kvaliteterna i visionen inte gick förlorade på vägen mot realisering. Landskrona stad tyckte om vårt förslag, och idag har utvecklingsprocessen inletts i Strandbyn närmast havet, där några byggprojekt har dragit igång. Strandbyn är uppdelad i tio delområden fördelade på fem byggare. Programmets principer för struktur, bebyggelse och skala ger en kreativ frihet som verkar stimulera en hög arkitektonisk nivå i de nya projekten. Det gör oss både glada och också förväntansfulla inför den kommande utvecklingen av området.

Spana gärna vidare i länkarna här om du vill veta hur vi på Tengbom jobbar med idé och visioner, plan och program.

Kontaktperson

Emma Nilsby

Kontorschef Malmö
+46 40 641 31 43

Bryggudden

Där historia och nutid möts
Arkitektur, Landskap, Stadsutveckling
Bostadsmiljöer, Bostäder, Idé & vision
Uppdragsgivare: Löfbergs fastigheter, Prepart projektutveckling, Byggbolaget
Plats: Karlstad
Uppdragsår: 2011 – pågående
Byggaktör: Löfbergs fastigheter/SPG Bostad

Precis vid vattnet, ett stenkast från centrum, ligger Bryggudden – Karlstads nyaste stadsdel. Ljudet från båtarna i Inre Hamn och doften från Löfbergs Kafferosteri i närheten bidrar till områdets atmosfär, där gamla hamnmagasin samsas med moderna bostäder.

Bryggudden växer. I stadig takt ökar antal bostäder och fylls med människor som vill bo här, där klassiska landmärken och gamla byggnader möter nya. Bryggudden omges av vatten på två sidor. Alla lägenheter i de nya husen har balkong, och tittar du österut har du utsikt över Pråmkanalen. När Löfbergs flyttade sitt lager var Löfberg Fastigheters ambition att fylla området med fler lägenheter, en stor livsmedelsbutik, en förskola och ett parkeringsgarage. Idag är Bryggudden en plats full av liv.

Nytt bostadsområde omgivet av vatten

På den sydvästra sidan av Bryggudden finns ett kajstråk där du kan promenera längs med bryggor, kaféer och uteserveringar. Styr du kosan mot östra sidan möter du ett kanalstråk med gavelställda byggnader. Dessa två stråk möts därefter i Redaretorget vid områdets sydligaste spets. Där finns stadens nya landmärke i form av Karlstads högsta hus. Ett 20 våningar högt bostadshus som rymmer 62 lägenheter med utsikt över Karlstad och Vänern.

600 bostäder med hög kvalitet

Tengbom har arbetat med Bryggudden sedan projektets start. Vi har deltagit i utvecklingen av sju etapper, varav fyra är färdigställda, två påbörjade och en på ritbordet. De senaste åren har flera stora byggprojekt blivit färdigställda och fler är på gång, både hyresrätter och även bostadsrätter. Totalt har vi hittills ritat drygt 600 bostäder i Bryggudden, samtliga moderna lägenheter av hög kvalitet.

Vår vision med Bryggudden har varit att bygga exklusiva bostäder som lånar sin karaktär från de gamla hamnmagasinen i området.

Karaktär av de gamla hamnmagasinen

De klassiska 50-talsbyggnaderna med ljust tegel som ligger på andra sidan pråmkanalen har tjänat som inspiration till den senast inflyttade etappen i Bryggudden. Kommande etapper har samma volym och skala men färgerna är inspirerade mer av den omgivande bebyggelsen. Mörkröda tegelbyggnader och svarta detaljer som knyter an till hamnmagasinen.

– Vi använder mycket tegel och gediget material, säger Anki Haasma, arkitekt. Samtidigt har beställaren Löfberg Fastigheter månat om att den marina känslan ska finnas kvar.

Kända landmärken i Karlstad utgör en fond till det nya området, och många av de boende i området har också utsikt över Karlstads vattentorn.

Kontaktperson

Anki Haasma

Arkitekt SAR/MSA
+46 54 400 50 68

Kvarteret Pallas

Kvarteret som blir ett signum för Borås
Stadsutveckling
Bostäder, Handel, Idé & vision
Uppdragsgivare: BRA Bygg, Järngrinden, Cernera Fastigheter AB
Plats: Borås
Uppdragsår: 2015-2017
Entreprenör: BRA Bygg
Projekttyp: Bostäder och handel

På uppdrag av fastighetsägarna Järngrinden och Cernera utvecklar vi kvarteret Pallas i centrala Borås och gör därmed byggnaden till ett nav i staden. På taket byggs nya bostäder, Pallas Roof, som ger platsen liv dygnet runt, och med det drygt 100 meter höga Pallas Tower får staden nu också ett centralt landmärke.

Kärnan i visionen för Pallasprojektet är stadsförnyelse. Alessandro Ripellino Arkitekter tog fram konceptet för Pallaskvarteret och vi på Tengbom har arbetat vidare med projekteringen och gestaltningen. Det ursprungliga parkeringshuset i de nedre planen blir omvandlat till en attraktiv och elegant galleria.

Kvarteret Pallas
Vision för kvarteret exteriör. Illustration: Zynka

Kärnan i visionen för Pallasprojektet är stadsförnyelse.

Bostäder på hustak och handelskvarter med Boråsidentitet

De två nybyggda bostadsplanen, Pallas Roof, ligger högst upp ovanpå den befintliga byggnaden, med ett tydligt brant takfall som relaterar till kringliggande bebyggelse. Lägenheterna har blivit försedda med panoramafönster och har en hänförande utsikt över stadsparken och takåsarna i staden. Bostäderna på taket ligger samlade runt en gemensam grön innergård.

I kvarteret hittar vi också en galleria i två plan och ett parkeringshus med 320 platser. Fasaderna på byggnaden är av perforerad rostfri plåt som diffuserar bakomliggande parkeringsytor. Samtidigt blir kopplingen mellan parkering, handel och bostäder stark, genom att byggnaden får nya tydliga entréer och passager. I den sista etappen blir tornet färdigställt, en monumental byggnad som kröner det ambitiösa projektet.

Kvarteret Pallas
Illustration av Kvarteret Pallas: Zynka

En signaturbyggnad i Borås med Kvarteret Pallas

Tornet, som innehåller bostadsrätter av varierande storlek, kommer arkitektoniskt att prägla Borås stad. Vi har strävat efter att ge byggnaden en allmängiltig, tidlös formgivning samtidigt som vi söker unika platsspecifika lösningar. Byggnaden är med sina 33 våningar ett byggnadsverk som drar uppmärksamhet till sig. Det inverkar också på hur Borås invånare och tillfälliga besökare uppfattar staden. Idén att bygga på höjden kan säga gynna stadsutvecklingen, då en hög exploatering på en liten yta bidrar till förtätning. Till detta kommer givetvis den enastående utsikt som framtida brukare av huset kommer uppleva.

Kontaktperson

Jerker Kryander

Tf Kontorschef Borås
+46 31 775 52 28

Bergshamra torg

Lekfull torgmiljö med grön profil
Landskap, Stadsutveckling
Bostadsmiljöer, Gator & torg, Idé & vision
Uppdragsgivare:
Plats: Solna, Stockholm
Byggaktör: Bostadsstiftelsen Signalisten i Solna
Uppdragsår: 2013-2016

Bostadsstiftelsen Signalisten skulle göra Bergshamra torg till en trivsam och omtyckt plats där människor spontant väljer att mötas. Vi satte som mål att skapa ett torg som lever, grönskar men också var hållbar.

Ett levande torg med bevarad småskalighet

2013 stod bostadsstiftelsen Signalisten, i Solna strax utanför Stockholm, inför en större renovering. De ville utveckla Bergshamra torg till att bli en trivsam och omtyckt plats där människor väljer att träffas. De ville också locka till sig nya kommersiella hyresgäster, som tillsammans med de befintliga kunde erbjuda bra service åt boende och besökare. Signalisten kontaktade oss, och vi satte som mål att utveckla Bergshamra torg till en levande, grönskande och hållbar plats. I medborgardialoger framkommer också att småskaligheten och lokala värden är högt uppskattade av de boende i området – något för oss att särskilt ta tillvara på.

Illustration: Tengbom
Illustration: Tengbom

Medborgardialoger visar att småskaligheten och det lokala är värden som uppskattas mycket av de boende i området – något att särskilt ta tillvara på.

Port till Nationalstadsparken

Vår vision i projektet har varit att förstärka den gröna profil som präglar hela Bergshamra, och utveckla torget – som är de omkringboendes enda utemiljö – till en grön mötesplats som bildar en naturlig port in i Nationalstadsparken.

Många formspråk

Bergshamra torg är placerat mellan tre större huskroppar, och bjuder in mot söder. Mitt på torget ligger det omtyckta biblioteket. Miljön innehåller många olika formspråk, och det har varit en utmaning att bevara fina, tidstypiska detaljer och samtidigt skapa helhet genom att lägga till element. Vi har strävat efter att utforma rena och tydliga rumsindelningar för alla typer av möten, från korta, spontana till långvariga och planerade.

Lekplatsen, med sina färggranna element inspirerade av naturen, bjuder in till kreativitet och sprider glädje i området.

Bergshamra torg
Bergshamra torg i vinterskrud. Foto: Sten Jansin

Tydliga former och hållbara material

Bergshamra torg är idag en inbjudande mötesplats med genomtänkta funktioner. Ytor för rörelse, vistelse och upplevelse har definierats och entréer till lokaler har gjorts tillgängliga. Vår gestaltning präglas av tydliga former för att underlätta orienteringen. Trä är det genomgående materialvalet på större ytor och sittmöbler, ett hållbart material som tillför värme och detaljrikedom till miljön. Större lutande gräsytor för rekreation bidrar också till en starkare rumsupplevelse. Vi skapade också en mindre scen, både för barn att leka på och för event och aktiviteter i området. Lekplatsen, med sina färggranna element inspirerade av naturen, bjuder in till kreativitet och sprider glädje i området.

Uppdraget

I vårt uppdrag ingick bland annat utvärdering av tidigare medborgardialoger, med analysskisser på kvaliteter och utvecklingsmöjligheter, programarbete, informationskvällar för allmänheten, gestaltning av torget, förfrågningsunderlag för totalentreprenör, bygghandlingar till upphandlad entreprenör samt rådgivning i byggskedet och upprättande av relationshandlingar.

Kontaktperson

Jenny Söderling

Studiochef Landskap
+46 8 412 53 95

Ropstenskajen

Trä inifrån och ut
Ropstenskajen Tengbom Folkhem 2015
Arkitektur, Stadsutveckling
Bostäder, Idé & vision
Uppdragsgivare:
Uppdragsbeskrivning: Idéförslag boende
Plats: Norra Djurgårdsstaden, Stockholm
Uppdragsår: 2014

Ropstenskajen i Norra Djurgårdsstaden tog form på våra ritbord när Folkhem 2014 bjöd in arton av Sveriges främsta arkitektkontor att skapa träbostadsprojekt i Stockholm. Folkhems vision var att kunna erbjuda Stockholms Stad 6 000 bostäder byggda helt i trä inom tio år. Vi var ett av kontoren som antog utmaningen och bidrog med idéförslaget för det spännande projektet vid Ropstenskajen.

Precis vid vattnet strax intill Lidingöbrons fäste ligger Ropstenskajen. Vi ser en stadsdel som andas taktilitet. Där gränserna suddas ut mellan stad och natur, mellan inne och ute. Allt är av trä – inifrån husens bärande stomme, ut till fasaderna och balkongerna som är klädda med träpaneler i varierade profiler. Genom en variation av takkonturer, storlek på huskroppar och skiftande kulörer skapar vi livfulla förskjutningar i en miljö som ändå präglas av en starkt naturlig helhet.

Ropstenskajen Tengbom Folkhem 2015
Illustration: Tengbom

Golv att gå barfota på

Inuti bostäderna möts vi av dagsljus, av rymd och oväntad takhöjd. Lidingö och den framväxande Norra Djurgårdsstaden är ständigt närvarande via utblickarna mot vattnet genom stora fönsterpartier och från varje lägenhets balkong eller terrass. Solavskärmningen sker delvis genom skjutbara skärmar i fasaden. Materialiteten är genomgående även i inomhusmiljön, med synlig träkonstruktion i tak och väggar. Här finns kvaliteter för alla sinnen. Rejäla golvtiljor som skapade för bara fötter.

Levande miljöer för boende och besökare

Ropstenskajen är en levande stadsdel, med omkring 130 bostadsrättslägenheter i den norra delen och 120 hyresrätter i den södra, med möjlighet till kommersiella lokaler ner mot vattnet samt längs huvudstråken. Vi vill att arkitekturen i området även bidrar till sociala kvaliteter. Husens indragna entréer med umgängesytor blir vår tids förstukvistar, platser för spontana möten med nya bekantskaper i övergången mellan inne- och utemiljö. Vi har ritat bostäderna medvetet yteffektiva för att vara ekonomiskt tillgängliga för så många som möjligt.

Ropstenskajen Tengbom Folkhem 2015
Illustration: Tengbom

Vi tror att träbyggnader som byggs och utrustas med modern teknik skapar en hälsosam livsmiljö, där vi mår bra samtidigt som vi uppmuntras att leva hållbart och medvetet.

Varför trä?

Det är något alldeles särskilt att bo i trähus. De andas, doftar och känns annorlunda. De står länge och de åldras vackert. Vi tror att träbyggnader som byggs och utrustas med modern teknik skapar en hälsosam livsmiljö, där vi mår bra samtidigt som vi uppmuntras att leva hållbart och medvetet.

Men det är inte bara människan som mår bra av trähus. Det gör också miljön. Trä är en helt förnyelsebar resurs som ingår i naturens kretslopp. Träbyggen kräver mindre ingrepp i miljön och går dubbelt så fort att bygga, jämfört med betonghus. Den största fördelen med träbyggen är att de inte ger några koldioxidutsläpp. Tvärtom binder de koldioxid. Folkhems förslag att bygga 6 000 bostäder i trä skulle spara oss 600 000 ton koldioxidutsläpp. Det motsvarar att pausa all flygtrafik vid Bromma flygplats i 50 år. Läs gärna mer om fördelarna med trähus och om initiativet på Folkhems hemsida.

Kontaktperson

Mark Humphreys

Kontorschef Stockholm
+46 8 412 53 43

Trikåfabriken

Ny årsring i industrikvarter
Arkitektur, Stadsutveckling
Byggnadsvård & restaurering, Idé & vision, Kontor, Ombyggnad
Uppdragsgivare:
Plats: Stockholm
Uppdragsår: 2014-2019
Byggaktör: Fabege
Samarbetspartners: Tyréns, Brandskyddsalget, Bengt Dahlgren, PRN Elkonsult m fl
Miljöklass: BREEAM SE Very Good

Trikåfabriken i Hammarby Sjöstad exemplifierar hur samtida arkitektur kan koppla ihop dåtiden med nutiden och samtidigt addera en ny årsring till staden. 2015 vann Tengbom arkitekttävlingen som Fabegé utlyste och idag en hybridbyggnad klar som visar på hur arkitekter kommer behöva jobba i framtiden.

Trikåfabriken
Trikåfabriken ligger i Hammarby Sjöstad i Södra Stockholm. Foto: Felix Gerlach.

Ett område i förändring

Trikåfabriken är en kontorsbyggnad om cirka 25 000 kvadratmeter som ligger i de gamla industrikvarter i Hammarby Sjöstad som är under stor förändring. Trikåfabriken och dess grannfastigheter har en utpräglad industrikaraktär, vilket vi tagit tillvara på i utvecklandet av fastigheten. Den ursprungliga tegelbyggnaden från 1929 har fått en påbyggnation med trästomme i fem våningar. I uppdraget ingick en total renovering invändigt av hela kvarteret. Efter rivning kvarstod enbart stommen.

07369 Trikåfabriken
Den tidigare innergården har blivit ett nytt samlande torg. Foto: Felix Gerlach

Samlande atrium

Idag är kvarterets internkommunikationer samlade kring en huvudtrappa med hissar i det nya atriet. För maximal flexibilitet har spänger lagts till på varje våningsplan med utblickar över det nya torgliknande rummet.

07495 Trikåfabriken
Entréer via spänger bidrar till större flexibilitet. Foto: Felix Gerlach

Samtliga entréer sker via spängerna vilket skapar en dynamisk situation för hyresgäster som inte vill låsa in sig i för långa kontrakt eller vill vara flexibla med sin yta. Co-working-ytor kan även fungera som dragspel mellan olika hyresgäster och dess olika behov och funktioner.

Tengbom har utfört hyresgästanpassning och inredningsarkitektur för hyresgästerna Naturvårdsverket, Hyper Island och kaféet Yume på bottenplan.

Trä är (h)ärligt

Materialet trä är påtagligt i Trikåfabriken och det har en pedagogisk aspekt. Det talar om en ärlig designinställning där inget gömts eller fejkats. Ambitionen är att mötet mellan gammalt och nytt ska vara så tydlig som möjligt, varför trästommen är exponerad internt och synbar även utifrån: pelare såväl som bjälklag.

trikafabriken 12 1 Trikåfabriken
Den exponerade trästommen har en pedagogisk funktion, såväl som … Foto: Robin Hayes
trikafabriken 35 Trikåfabriken
Foto: Robin Hayes

Trä är miljövänligt

Trä är ett material de flesta människor kan förhålla sig till. Samtidigt tycker många dessutom att det är trevligt att vara i kontakt med trä. Utöver att det ger trikåfabriken en stark identitet och karaktär är det såklart ett miljösmart val och en bidragande faktor till certifieringen BREEAM Very Good. En trästomme binder kol samt är lättare än både stål och betong, vilket innebär en lättare påbyggnad som krävde mindre förstärkning.

Samtida gestaltning i Trikåfabriken

Fasaden i påbyggnaden har fått ett material med lika stark karaktär som teglet, men som inte härmar det, nämligen kortenplåt. För att förtydliga mötet mellan gammalt och nytt har därför en visuell paus lags in i form av en våning helt i glas.

07299 Trikåfabriken
Foto: Felix Gerlach

Kontaktperson

Hanna Philipsson

Studiochef kommersiellt och industri, Arkitekt SAR/MSA
+46 8 555 299 10

Felleshus, Vallastaden

En vision om mångfald och gemenskap
Stadsutveckling
Idé & vision
Uppdragsgivare: BoPro, Skanska, HSB, Dragetgruppen, Involvement Group
Plats: Linköping
Uppdragsår: 2016
Typ av projekt: Visionskoncept för gemenskapshus
Kompetenser: Kultur & idrott, Boende, Landskap

Strax väster om Linköpings innerstad växer den nya Vallastaden fram. Hela stadsdelen bygger på idén om variation, kreativitet och social hållbarhet. I varje kvarter finns ett gemensamt felleshus som fungerar som en naturlig samlingspunkt för de boende. Visionen om den livfulla och brokiga Vallastaden och felleshusen är fantastisk. Självklart vill vi vara med.

Fullt utbyggd kommer Vallastaden att innehålla ungefär 1 000 bostäder i flera olika upplåtelseformer. Inget hus ska vara det andra likt, utifrån den vision om mångfald som Linköpings kommun hoppas även ska speglas i de boendes bakgrunder och erfarenheter. Variation präglar hela stadsdelen – planeringen av området, försäljningen av tomterna och det breda utbudet av byggherrar och arkitekter.

Vallastaden
Vision för felleshuset i kvarteret Inspirationen. Illustration: Tengbom

Inget hus ska vara det andra likt, utifrån den vision om mångfald som Linköpings kommun hoppas även ska speglas i de boendes bakgrunder och erfarenheter.

Felleshuset – en naturlig samlingspunkt

Vallastaden är uppdelad i kvarter och så kallade tegar, ett koncept inspirerat av hur man delade upp marken i en medeltida jordbruksby. Tanken är att ge möjlighet till både avskildhet och gemenskap. För att ge de boende en naturlig samlingspunkt uppförs ett felleshus i varje kvarter. ”Felles” kommer ifrån danskan och norskan och betyder just gemenskap. Vi har skapat en vision för felleshuset i kvarteret Inspirationen.

Illustration: Tengbom
Vision för felleshuset i kvarteret Inspirationen. Illustration: Tengbom

Experimentellt smycke med gemensamt växthus

Vårt felleshus är, liksom de övriga, tänkt som ett experimentellt smycke för kvarteret. Här har vi verkligen haft möjlighet att utmana vår kreativitet och skapa något oväntat. Vi arbetar bland annat med vinklar, förskjutna volymer, och relationen mellan ute- och innemiljöerna – exempelvis genom en lekfull fönstersättning i både väggar och tak. I de interiöra miljöerna ryms många funktioner, från en övernattningsdel med plats för bastu och spa, till en festlokal och verkstad i direkt anslutning till den omkringliggande gården.

I entréplanet har vi skissat på ett 250 kvadratmeter stort växthus med ett mikroklimat som påminner om södra Spanien. Här skulle bland annat en vinterträdgård för gemensamma odlingar kunna finnas. På tomten runtomkring ser vi grönytor och vistelseplatser för boende och besökare.

Drömmen om ett egenritat hem

Men felleshuset i kvarteret Inspirationen är inte det enda vi skissat på i Vallastaden. I stadsdelens första byggemenskap har vår egen Muhammad Al Zoghbi, arkitekt och Linköpinsgbo, på egen hand ritat fyra radhus med stora takterrasser. Han kommer själv att flytta in i ett av dem.  Inspirationen kommer från den spanske arkitekten Antoni Gaudí, arkitekten bakom världskända byggnadsverk som Sagrada Familia och Casa Milà i Barcelona. I filmen här ovanför får du veta mer om Vallastaden och höra Muhammads tankar om visionen för projektet.

Kontaktperson

Joao Pereira

Kontorschef Linköping
+46 708 79 99 38