Arkiv

Stockeld Dreamery

Från labb till lägereld
Inredning
Kontor
Uppdragsgivare: Stockeld Dreamery
Plats: Stockholm
Uppdragsår: 2023
Fotograf: Felix Gerlach

Vi hjälpte Stockeld Dreamery, ett start-up inom veganska mejerialternativ, att utforma ett inredningskoncept som lyfter fram såväl deras arbete som deras stockholmsrötter. Och som samtidigt speglar medarbetarnas passion för innovation och hållbarhet.

stockeld dreamery.jpg 1 Stockeld Dreamery stockeld dreamery.jpg 6 Stockeld Dreamery

Grundat 2019 av Sorosh Tavakoli och Anja Leissner, har Stockeld Dreamery snabbt vuxit till att bli en viktig aktör inom hållbara livsmedel. Med sitt huvudkontor i Stockholm och större delen av verksamheten nu baserad i New York, arbetar de för att skapa växtbaserade ostar som ett alternativ till traditionell ost.

— Genom att fokusera på innovativ matvetenskap och hållbarhet vill Stockeld Dreamery erbjuda produkter som kan bidra till att minska den negativa miljöpåverkan som är associerad med traditionell ostproduktion. Samtidigt som det såklart ska smaka gott, förklarar Katya Högberg, uppdragsansvarig inredningsarkitekt på Tengbom. Allt det här ville vi skulle komma fram i deras inredning.

Stockeld Dreamery

Sömlös övergång mellan labb och sociala ytor

I labbet utvecklar Stockeld Dreamery sina växtbaserade ostar. Vår uppgift var att skapa en smidig övergång mellan labbet och de mer sociala delarna av lokalen. Genom att återbruka glaspartier och bänkar, lackade i företagets signaturfärg, har vi lyckats skapa en sammanhängande helhet.stockeld dreamery.jpg 2 Stockeld Dreamery
Den genomtänkta användningen av Stockeld Dreamerys orangea kulör i olika nyanser förstärker den visuella identiteten och skapar en enhetlig känsla.

Labbet är inrett med en stor del återbrukade material. Både glaspartier och utrustning har anpassats för att passa in i det övergripande inredningskonceptet. Vi arbetade utifrån en balans mellan funktion, hållbarhet och estetik.

Köket – en lägereld

I centrum av kontoret fungerar köket som en samlingsplats för hela verksamheten. Inspirerat av lägerelden som en enande kraft, är köket en flexibel yta som passar för olika typer av event, provsmakningar och sociala möten. Här kan man baka pizza, laga mat tillsammans och njuta av en restauranglik känsla – ganska långt ifrån ett traditionellt kontor. Snarare en plats för kreativitet och gemenskap.

Stockeld Dreamery Stockeld Dreamery

Snicksnack och lugna ytor

Kontoret är uppdelat i en aktiv och en lugn zon, anpassat efter medarbetarnas behov. I den aktiva zonen finns loungeytor som uppmuntrar till samtal och samarbete, medan den lugna zonen fungerar som en avskild miljö för koncentrerat arbete. För den som suktar efter en mer avslappnad miljö finns även möjlighet att arbeta i pentryt. Den här uppdelningen skapar en flexibel arbetsmiljö som man kan anpassa efter olika arbetssätt och stunder.

Stockeld Dreamery

Identiteten sätter tonen

stockeld dreamery.jpg 3 Stockeld Dreamery

Genom hela projektet har vi haft ett nära samarbete med Akademiska Hus. Med en flexibilitet och också en vilja att lösa alla utmaningar kunde vi skapa en plats som speglar Stockeld Dreamerys identitet och vision. Alla inblandade, från hantverkare till projektledare, har varit väl insatta i konceptet och arbetat mot samma mål.

— Det har varit fantastiskt att arbeta med ett så starkt varumärke, säger Katya Högberg. Vi har kunnat skapa en inredning som inte bara är funktionell och estetiskt tilltalande, utan också hållbar och flexibel nog att leva vidare i olika format.

Kontaktperson

Katya Högberg

Inredningsarkitekt
+46 841 06 96 16

Ellevio

Kontor med värmskap
Inredning
Kontor
Uppdragsgivare: Ellevio
Plats: Karlstad
År: 2021
Fotograf: Felix Gerlach

Värme, gemenskap – och återanvänd inredning. På Ellevios kontor talar man om ”värmskap”, och begreppet återspeglas i alltifrån detaljer till helhet i den klimatsmarta inredningen som vi hjälpte till att ta fram.

En inredning som för associationerna till elnät, gemenskap och natur. Så kan man sammanfatta Ellevios nya aktivitetsbaserade kontor.

Ellevio
En varm och välkomnande lounge möter såväl besökare som medarbetare och lockar samtidigt till spontana och flexibla möten.

En miljö för samskapande och kreativitet

Från traditionellt kontorslandskap till varierande yta gjord för gemenskap. I nära samarbete med Ellevio utformade vi nästan 200 arbetsplatser, reception, matsal, mötesrum och loungeytor. Medarbetare kan nu välja mellan aktivitetsytor gjorda för samarbete eller ljusa rum för fokus och digitala möten. Färg- och materialval är genomgående framtagna med tanke på rummets användning och medarbetarnas behov.

Värmländskt naturspråk

Ellevio
De orangeröda kulörerna i både textilier och armaturer är inbjudande och bidrar till en varm känsla under ljusa förmiddagar såväl som mörka eftermiddagar.

Återbrukad inredning

Vi ville skapa en klimatsmart inredning som håller över tid. Därför är både möbler och lokaler flexibla och anpassningsbara – det är lätt att möblera om och använda rummen på nya sätt. Vidare består stor del av inredningen av återbrukade möbler, och den nya inredningen är till stor del miljömärkt. Sammanfattningsvis skapar gammalt och nytt en väl sammanhållen mix av träslag och nyanser – som gjord för framtidens kontorsupplägg.

– Vi utgick helt och hållet från begreppet ”värmskap” i vår gestaltning. Resultatet blev en känsla av värme och gemenskap med den Värmländska naturen som röd tråd, säger Helena Wegerstedt Rask, inredningsarkitekt på Tengbom i Karlstad.

00221 scaled Ellevio
Ett öppet personalpentry och flexibelt pausrum ger utrymme för både små och stora sammankomster. Här kan man hålla stormöten eller samtidigt dela upp rummet i mindre delar.
Ellevio
Personalpentry med ”häng” som flirtar och kanske till och med lyfter det befintliga husets material och kulörer.

Kontaktperson

Elin Larsson

Kontorschef Karlstad
+46 702 75 67 66

Goto 10 i Malmö

Ett hjärta av tech
Goto 10 Malmö
Inredning
Kontor
Uppdragsgivare: Internetstiftelsen
Plats: Malmö
År: 2020

Malmö är rankat som en av de 29 bästa städerna i Europa vad gäller stöd till nystartade teknikföretag – och givetvis skulle en arena för alla internetälskare få en egen hub här. Vi inredde Goto 10 i Malmö med färg, en enhörning och (surprise!) inspiration från digitala uttryck.

buuo3704 Goto 10 i Malmö
Hen-roboten är specialbyggd av Petter Ljungberg/Go Gently med återbrukade delar .Foto: Jörgen Garheden

– Hej på dig! Det är roboten som hälsar välkommen samtidigt som den gula grinden öppnas och släpper in besökaren i Goto 10 i Slagthuset i Malmö.

Goto 10 Malmö ligger direkt i entrén och i övrigt disponeras byggnaden av ett co-working-företag och erbjuder konferens- och möteslokaler, café, reception och event.

Mötesplats för internetinnovation

2017 öppnades Internetstiftelsens startup-hub Goto 10 i Stockholm. Tengbom stod då för uppdraget att skapa en unik mötesplats där inredningen skulle specialanpassas med enkla och kostnadseffektiva material.

Tre år senare och med över 11 000 medlemmar och 1000 evenemang fick Malmö sitt eget Goto 10 – en kostnadsfri mötesplats för alla stadens internetälskare. Här kan man till exempel styra upp evenemang, meetups, hackathons, arbete, dela kunskap och ha möten om allt som rör internet. Platsen gör det möjligt för fler att utvecklas och nätverka. Och också dela med sig av sin kunskap om nätet och samhället.

Goto 10 Malmö
Foto: Kristina Alexanderson.

Dynamisk planlösning och färgexplosion

Ytan på Goto 10 erbjuder en mängd olika funktioner – mötesplatser, arbetsplatser, poddstudio, telefonbås, samlande gradäng för föreläsningar, och en separat del för externa evenemang. För att få överblick över lokalen och hitta en dynamik i planlösningen valde vi tillsammans med Goto 10 att öppna upp lokalen.

En helt egen identitet – på riktigt

Gestaltningen bygger på kontraster i färgmättnad och färgintensitet. Från gråskalans bas, på bland annat väggar och golv, vred vi upp volymen till hela färgspektrat som tar sitt uttryck i bland annat enhörningen och regnbågssoffan.

kpa 3234goto10 malmo Goto 10 i Malmö
I nära samarbete med Internetstiftelsen skapade vi speciallösningar och även installationer i lokalen. Foto: Kristina Alexanderson
kpa 3932 panogoto10 malmo Goto 10 i Malmö
En specialprintad matta från Ogeborg manifesterar Goto 10:s identitet. Foto: Kristina Alexanderson

Lek möter digitala uttryck hos Goto 10 i Malmö

Lokalerna är genomsyrade av lekfullhet och inspiration från digitala uttryck som vi utformat i nära samarbete med Goto 10. Exempel på platsspecifika inslag är både specialbyggda möbler och specialprintade mattor som dekormålade pelare och anpassade undertak.

kpa 3207goto10 malmo Goto 10 i Malmö
Trots lekfullhet och färgkaskad är det känslan av välkomnande, kreativitet och lugn som präglar Goto 10. Foto: Kristina Alexanderson
kpa 3442 panogoto10 malmo Goto 10 i Malmö
Vissa delar och funktioner utformade och utvecklade vi för att ha tydlig koppling och också igenkänning med Goto 10 Stockholm. Samtidigt var det viktigt att ge Goto 10 Malmö en egen identitet. Foto: Kristina Alexanderson

Men trots lekfullhet och färgkaskad är det känslan av välkomnande, kreativitet och lugn som präglar Goto 10. En fysisk tvilling till verksamhetens digitala plats. Och i digifysiska tider som nu kan du delta i seminarier och föreläsningar både online och på plats.

Goto 10 i Malmö
Goto 10 i Malmö – för sanna internetälskare. Foto: Kristina Alexanderson

Kontaktperson

Kristina Jonasson

Studiochef Inredning i Stockholm
+46 708 23 14 33

Goto 10 i Linköping

85% återbrukad inredning
Inredning
Kontor
Uppdragsgivare: Internetstiftelsen
Plats: Linköping
År: 2022
Yta: 700 kvadratmeter
Fotograf: Kristina Alexandersson

Nu så, internetälskare. Nu har Internetstiftelsen öppnat sin tredje kontorshubb Goto 10 i Linköping. Här möts tech, natur och innovation i återbrukad kostym och med samma starka varumärkesidentitet som övriga kontor.

Stockholm 2017. Malmö 2020. Och nu Linköping. Mer bestämt Linköping Science Park – ett växande område för akademi, techföretag och innovationshubbar. På Goto 10 kan 16 000 medlemmar kostnadsfritt jobba, ha meetups, arrangera event, 3d-skriva, podda och nätverka. En självklar plats för en internet-lover.

Goto10 i Linköping
Den bombastiska före detta tennishallen rymmer 700 kvadrat fördelade på tre plan.

700 kvadrat tennishall

Vi är i en gammal tennishall. Till storlek den största av de tre Goto 10-lokalerna hittills och med en unik utformning. img 3904 Goto 10 i LinköpingDet tekniska uttrycket i lokalen med träbalkar, exponerade rördragningar och installationer blev starka identitetsbärare när vi utformade lokalen och tog fram inredningskonceptet.

Framför allt ville vi, tillsammans med Internetstiftelsen, bygga ett starkt koncept där innovationen, det digitala, det professionella men ändå personliga, satte Goto 10 Linköping på kartan. En inspirerande och inkluderande mötesplats med smarta funktioner. Funktioner som också speglar Internetstiftelsens värderingar och passion för internet.

Inrednings(tech) möter natur i Goto 10 Linköping

Lokalens förutsättningar med flera våningsplan och befintliga rumsplaceringar krävde en tydlig tanke kring flöden och zoner. Som kontrast till det tekniska, och för att bidra till ökat välbefinnande, blev zonerna förstärkta med inslag av naturkänsla och växtlighet. I entrén, som bjuder in till möten och aktivitet, råder öppenhet och rymd. I de ”Digitala gläntorna” är du omsluten av pixlig mossa som dämpar ljud och uppmuntrar till fokuserat samarbete. Neon och färgskiftningar i arbetsloungen spinner i sin tur på lekfullhet, samarbete och aktivitet. Samtidigt råder lugn och fokus ”Under molnet”. Gradängen är tänkt att funka för både häng och större event. Den starka och tydliga färgpaletten som finns på alla Goto 10-kontor förstärker både identitet och det tekniska i lokalen.

kpa 8122 Goto 10 i Linköping

”Tänk hållbart i alla led!”

Medskicket från Internetstiftelsen var tydligt och innebar att vi till stor del kom att arbeta med återbrukad inredning. Dels i nära samarbete med återbruksleverantören Rekomo som utifrån tydliga produktbeskrivningar gjorde ett detektivarbete för att hitta inredning som matchade inredningskonceptet. Men också genom att återanvända inredning från Internetstiftelsens andra kontor.

– På Tengbom jobbar vi väldigt aktivt med klimatsmart anpassning av lokaler och det är alltid lika spännande. Med Goto 10 gav hållbarhetsfokuset i projektet oss stor tolkningsfrihet – en utmaning och samtidigt en möjlighet till utveckling och att testa nytt, berättar inredningsarkitekt Johanna Garheden.

Snabba beslut måste tas när man jobbar med återbrukad inredning – de där stolarna finns kanske inte kvar om två veckor

Att jobba med en återbruksleverantör är ett annat sätt att jobba med gestaltning. Ramarna för gestaltningen måste vara tydliga då det inte går att styra vilka produkter man till slut landar i. Vi tog fram beskrivningar för de produkter vi sökte utifrån bland annat funktion, önskat uttryck, material och mått som stämdes av med återbruksleverantören. Resultatet blev en riktigt bra helhet som inte gör avkall på vare sig identitet eller uttryck. Utifrån förutsättningar behöll vi så mycket som möjligt i lokalen, anpassade och återbrukade.

Lyckat samarbete med agila former i Goto 10 i Linköping

Många projekt, men kanske specifikt återbruksprojekt, kräver bra och iterativa samarbeten. Med Goto 10 i Linköping arbetade vi, Internetstiftelsen och Ciceron i nära dialog vilket också hjälpte oss att ta snabba gemensamma beslut längs vägen. Teamet från Tengbom tog fram kalkylunderlag, planlösning inredningskoncept och förslag, projektering av inredning, bygghandlingar och bestod av Linn Sylvan, Johanna Garheden, Mårten Tovle, Nils-Olof Ljunggren och Linus Fridén.

kpa 9219 Goto 10 i Linköping
Vem är du i den digitala gläntan? Oavsett, här i Goto 10 i Linköping är du ett med det gröna som ger uppmuntran till fokuserat samarbete.

Samarbetspartners och leverantörer

Internetstiftelsen (beställare), Ciceron projekt (projektledare), Idé design (snickeri), Go gently (scenograf installationer och robot), Rekomo (leverantör begagnade möbler), Senab (leverantör kompletterande nyinköp), Castellum (fastighetsägare), Kron & Karlsson (byggentreprenad).

Kontaktperson

Kristina Jonasson

Studiochef Inredning i Stockholm
+46 708 23 14 33

Embark Studios

En game changer
Inredning
Kontor
Uppdragsgivare: Embark Studios
Plats: Stockholm
År: 2021
Fotograf: Felix Gerlach

Friska vindar svepte in över Kungsträdgårdsgatans tunga fasader när spelutvecklaren Embark Studios tog sina nya lokaler i anspråk. I inredningen sammanfogade vi en sober loungekänsla med gamingvärldens nyskapande kreativitet – en vision som fann sin form i en unik virtuell arbetsprocess i nära samarbete med kunden.

08028 Embark Studios
Det reflekterande taket skapar liv både i lobbyn och på gatan utanför.

Bankpalatsen på Kungsträdgårdsgatan är ståtliga men inte särskilt gästvänliga – de representerar på något sätt den tydliga hierarki som traditionellt finns mellan chef och anställd, mellan storföretag och kund. Att de gamla banksalarna bakom port nummer 16 nu är högkvarter för spelutvecklaren Embark kan ses som ett tecken i tiden. Den kraftigt växande spelbranschen hör till de nya makthavarna där Embark är ett exempel på en tekniskt innovativ organisation som bjuder in kunden och suddar ut gränsen mellan spelutvecklaren och spelaren.

07899 Embark Studios
Möten, kaffe eller spektakulära spelreleaser?
07893 Embark Studios
Med specialkomponerad i textur, färg och belysning blir loungen den naturliga platsen att sammanstråla på.
07966 Embark Studios

Interaktivitet på alla plan i Embark Studios

De nya lokalerna har inretts i samma anda: Den mångfunktionella och eleganta lobbyn i entréplanet är resultatet av ett unikt samarbete mellan Tengbom och spelföretaget.

– Embark har varit väldigt delaktiga i processen. De byggde upp miljön i 3D-programmet Blender, samma som Embark använder för att bygga sina dataspel. Vi kunde sedan sitta tillsammans med dem och titta på de olika miljöerna, framför allt loungen i entrén. Det gav upphov till ganska galna idéer som ändå kunde landa i verkligheten, säger Stefan Rydin, affärsutvecklande arkitekt på Tengbom.

Embark Studios
Lunchmatsalen är placerad i en påbyggnad av trä och fungerar lika bra som rymligt mötesrum.

Det interaktiva konceptet lyckas sammanföra fantasifulla planer med husets befintliga bankhallar och kryssvalv. Embarks egen historia integreras också genom att nästan alla möbler från det tidigare kontoret återanvänds. Allt enligt visionen om en inredning som balanserar det oväntade med en ikonisk, internationell atmosfär. Kombinationer som vid första anblick skaver har i slutändan funnit sin plats i en hållbart enhetlig lobby bestående av zoner med sammetslena sittgrupper, bardisk och en spelvärldens hall of fame.

07708 Embark Studios
Den gamla banksalen i Embark Studios är inredd med 100 procent återbrukat möblemang.

Supercuraterat fönster mot gatan

– Vi jobbade mycket med en sammanhängande färgskala. När man till exempel tänker på brunt och blått ihop känns det kanske först som att nja. Men genom att känna på de subtila kulörtendenserna där man ser en mättnad i det blåa och något som går mot rost i det bruna så skapar det en fin palett, förklarar Stefan Rydin.

07934 Embark StudiosHan jämför arkitektrollen med konstcuratorns eller diskjockeyns, där olikartade delar sätts ihop till en logisk helhet som i det här fallet får representera Embarks identitet. Loungen i entréplanet är utrustad med skärmar. Den fungerar som ett nav där både anställda och kunder kan bli inspirerade av företagets work in progress. Monitorernas färger fortplantas i det reflekterande taket och bildar en ständigt föränderlig fond mot gatan; tillsammans med en noggrant utarbetad ljusdesign bidrar det till en miljö som känns levande långt efter att banken har stängt.

Se fler av våra inredningsprojekt här.

07594 Embark Studios
Embark Studios, en kaxig uppstickare på bankpalatsens paradgata.

Kontaktperson

Stefan Rydin

Affärsutvecklare och arkitekt
+46 8 410 354 52

E.ON nordiskt huvudkontor

En resa genom Sverige
Inredning
Kontor
Uppdragsgivare:
Plats: Malmö
Uppdragsår: 2017-2023
Fotograf: Mads Frederik
Samarbetspartner: Bröderna Perssons Specialsnickeri AB, Input interiör, Gustafs panel, Målerås glasbruk och LSI Group snickeri

Naturkraft och kreativ energi var nyckelorden för E.ONs nya nordiska huvudkontor i Malmö. Här tas medarbetare och besökare med på en resa genom Sverige. Bakom inredningskonceptet står Tengbom.

Vi rör oss från öppna landskap, varma kustklippor och kraften från havet. Vandringen fortsätter upp genom de svenska skogarna med gläntor och porlande vattendrag, för att så småningom landa i den karga fjällvärlden med kulörta mossor, lavar och brusande forsar. Material och texturer pendlar från varmt, skirt och mjukt till det lite hårdare, enkla och svala.

− Ledordet naturkraft har följt med under hela gestaltningsarbetet medan hållbarhet och återbruk varit den röda tråden, berättar Frida Axelsson, Tengboms gestaltningsledare och inredningsarkitekt i projektet. Vi har utgått från materialens livscykel och framställningsmetod, och det var också viktigt med en tidlös design och form, som kan leva länge och enkelt anpassas efter nya behov.

E.ONs nya nordiska huvudkontor

E.ONs hållbarhetsarbete genomsyrar den upplevda miljön.

− Redan från start har vi haft höga ambitioner när det gäller miljö och hållbarhet, både när det gäller huset och inredningen, säger Linda Palac, E.ONs projektchef. Vårt mål har varit att återanvända så mycket möbler som möjligt, och jag är enormt stolt över det återbruksarbete som vi på E.ON har gjort under ledning av Katia Sorkine på Space In Order. Det har inte blivit vare sig billigare eller enklare. Tvärtom. Det har varit utmanande, men väldigt roligt och kreativt. Det har varit värt all möda. Vårt kontor är vackert och levande där gamla möbler integrerats på ett fantastiskt sätt med ny och hållbar inredning.

E.ONs nya nordiska huvudkontor

Naturkraft för en hållbar framtid

E.ON vill bidra till samhällets omställning genom innovation och smarta energilösningar. Allt för att möjliggöra ett långsiktigt hållbart samhälle. Därför behöver man en arbetsplats som möjliggör det arbetet. Det nya kontorshuset ligger i det gamla industriområdet Nyhamnen, nära Malmö centralstation. Byggnaden ska certifieras både enligt WELL building standard, nivå Platinum (Core & Shell och hyresgäst), som fokuserar på hälsa och välbefinnande hos de som vistas i huset, och Breeam outstanding för hållbart och miljömässigt byggande. E.ON har valt att arbeta med ett omfattande återbruk och återanvänder mycket av tidigare interiör.

E.ONs nya nordiska huvudkontor

Nästan all lös inredning består av möbler som har återbrukats i helt befintligt skick, vilket har resulterat i en låg miljöpåverkan. Alla textilier så som gardiner, möbeltyger och mattor är noggrant utvalda från ett miljöperspektiv, och gjorda av återvunna material.

Rumslig resa genom Sveriges marker

Resan genom vårt avlånga land startar redan i källarplanet där den omfamnande berggrunden finns. På entréplanet en trappa upp välkomnar solblekta havrefält. På de följande våningsplanen möts medarbetarna sedan av varma klipphällar, skir lövskog, djup skog med utblick vid fjället och slutligen, högst upp, den gnistrande fjälltoppen.

– Vi har skapat ett formspråk som skiljer sig åt under resan genom Sverige, och olika färgpaletter och texturval som förstärker de rumsliga karaktärerna samt karaktären mellan de olika våningsplanen, berättar Frida. Vi vill uppmuntra medarbetarna att resa genom huset. Ett stort hus kräver att det händer mycket för att det ska vara enkelt att navigera sig, både mellan våningarna och på varje våningsplan.

E.ONs nya nordiska huvudkontor

Baristabar med poppande hallon på E.ONs nya nordiska huvudkontor

I entrén välkomnas besökare i receptionen, vars backdrop är en fem meter hög vägg. Enligt temat solblekt havrefält består den av specialritade träribbor klädda med en tapet av soltorkade solrosfrön. Den räfflade texturen bildar ett ljusspel som förstärks av spelande LED-belysning mellan ribborna.

På tredje våningen finns den iögonfallande baristabarens front som lyser upp i rött och är inspirerad av hallon. Fronten är gjord av sammansatta bakbelysta glaskulor handgjutna på ett glasbruk i Småland.

− Alla detaljer och intryck är genomtänkta i minsta detalj, säger Frida. Här kan man ta en kaffe på sin rast eller möta upp en kollega. Planlösningen, fördelningen mellan stängda rum i kärnan och öppna ytor, gångstråk och utblickar har vi studerat noggrant.

E.ONs nya nordiska huvudkontor

Rum efter uppgift – eller humör!

E.ONs nya kontor erbjuder ett aktivitetsbaserat arbetssätt för medarbetarna med flexibilitet för olika behov och arbetsuppgifter. På de olika våningsplanen finns lugna och tysta miljöer, telefonbås och mötesrum.

− Kontoret ska välkomna 1 800 medarbetare, och vara en plats där det finns utrymme både för livliga och kreativa samtal, men också för fokus, lugn och återhämtning, säger Maeva Chardon, uppdragsansvarig arkitekt på Tengbom.

Utsikt, närhet till naturens växtmönster, variation i färger och texturer och uppmuntran till rörelse är viktiga aspekter som bidrar till välmående i kontorsmiljöer och ingår i WELLs kriterier för certifiering.

– I en aktivitetsbaserad miljö måste olika arbetsplatser finnas så att medarbetaren kan välja plats utifrån uppgift, fokusnivå eller humör, säger Maeva. Varje arbetsdag ska kunna anpassas efter individen, och alla ska känna sig inkluderade och välkomna.

All fast inredning på E.ONs nya nordiska huvudkontor så som gradänger, pergolor, personliga skåp, barbord och bänkar är ritade av Tengbom och utvecklade i samarbete med olika finsnickerier. Många av de olika elementen är också skapade just för detta kontor.

Kontaktperson

Maeva Chardon

Uppdragsansvarig arkitekt
+46 721 73 23 29

Tengboms Stockholmskontor

En upptäcktsfärd i rosa
Inredning
Kontor
Uppdragsgivare:
Plats: Hälsingegatan 49 (Kvarteret Blästern 11) i Stockholm
Fastighetsägare: Atrium Ljungberg
Byggår: 2023
Samarbetspartner: TL Bygg
Fotograf: Felix Gerlach och Emil Fagander

En nyfiken arkitekt är en god arkitekt. Med detta i bakfickan lämnade Tengboms Stockholmskontor efter många år vårt hem vid Slussen för att på plats kunna utforska och uppleva ett av Stockholms mest experimentella och inspirerande stadsutvecklingsprojekt – Hagastaden. I en gammal mineralvattenfabrik från 1934 byggde vi oss en rosa dröm.

Tengboms Stockholmskontor
I ”Arenan” som är det första rummet som välkomnar in till vårt kontor är valmöjligheterna många. Här kan man jobba, luncha, spela pingis, soffhänga, läsa, hämta en kopp kaffe. Foto: Felix Gerlach
2 Tengboms Stockholmskontor
Skjutväggarna i kork funkar som flyttbara avdelare i rummet men kan också fästas grafiskt material på. Taklanterninen vars insida är klädd i rostfri stålplåt med en yta som reflekterar och sprider det naturliga ljuset långt in i lokalen kan enkelt mörkläggas vid behov. Som när vi fäller ned projektordukarna från taket vid föreläsningar. Foto: Felix Gerlach

Det Tengbom-märkta flyttlasset från ikoniska Glashuset på Katarinavägen vid Slussen gick 1 april 2023 till Hagastaden. På adressetiketterna: Hälsingegatan 49. Innan du hinner fråga varför svarar vi – förändring och förnyelse gör kreativiteten gott. Och som arkitekter behöver vi såväl kreativitet som insikter i hur stadsbilder (och människorna i dessa miljöer) förändras. Efterdyningar av pandemin hade också förändrat vårt sätt att arbeta och gett upphov till nya behov hos våra medarbetare.

– Hagastadens brokiga arkitektur, många grönområden och stora utbud av service, skapar en kreativ och livfull miljö för oss att verka, experimentera och utvecklas i tillsammans med våra kunder och samarbetspartner, berättar kontorschef Mark Humphreys.

 

Nya årsringar men samma tegel

Många är byggnaderna som slänger oss tillbaka till 1930-talets industrialism i Hagastaden. I mer än 40 år agerade den rödtegelklädda byggnaden, Mineralfabriken, hem åt Apotekarnes mineralvattenproduktion. Genom en omsorgsfull från-industri-till-kontor-transformation lever industrikänslan i byggnaden vidare än i dag. Från innergården syns tydligt mötet i skarven mellan den historiska fabriksdelen och den moderna glastillbyggnaden. Här har våra medarbetare en grönskande oas för fika, lunch och friska möten – möblerad med Tengbom-ritade utemöbler.

Ett kontor som andas frihet och optimism

Tengboms Stockholmskontor
En portal av spegelväggar och spegeltak leder in till det mysiga köket. Och taket? Ja, det är ju sprutmålat rosa ( NCS S 1030-Y90R) – och genomgående över hela kontoret. Träull använder vi som absorbent dikt bjälklaget. Foto: Felix Gerlach

Rumslig upptäckarglädje i rosa

Tack vare en flexibel planlösning med många möjligheter kunde vi skapa en både funktionell, kreativ och stimulerande arbetsmiljö för våra medarbetare. Redan i entrén startar den rumsliga resan. Här möts besökaren av en välkomnande och dynamisk ”Arena” med inspirationsytor, inbjudande touchdown-arbetsplatser, soffgrupper, pingisbord, lunchbord, öppet kök och bibliotek. Men istället för en traditionell reception har vi en mobil värd som tar emot och guidar våra gäster rätt. Den är mer som integrerad del av de flexibla arbetsplatserna. Arenan funkar också utmärkt för större event.

– Från Arenan ser du rätt in i modellverkstaden, en stor träpaviljong med imponerande skyltfönster. Ju längre in i lokalen du kommer, desto fler överraskningsmoment stöter du på. Det ska vara lite av en upptäcktsfärd att gå genom vårt kontor, fortsätter Mark.

01176 felixgerlach klar scaled Tengboms Stockholmskontor
Ett rum med ljus. Foto: Felix Gerlach
10 Tengboms Stockholmskontor
Ett arkitektkontor har många prylar. För att lösa en del av förvaringsbehovet skapade vi hyllor längs hela fasaden ut mot innergården med en bänkskiva som lock. Foto: Felix Gerlach

1 200 kvadratmeter sprutmålat rosa tak knyter ihop många av kontorets olika delar. Färgen ligger tät över rör- och takinstallationer och lämnar tydliga avtryck från den tidigare fabriken. Det rosa skapar en optimistisk, mjuk och varm känsla som ger liv och bygger identitet.

Aktiviteten styr

9 tengbom 7351 Tengboms Stockholmskontor
Foto: Emil Fagander

Kontoret är anpassat för ett aktivitetsbaserat arbetssätt och är indelat i zoner som erbjuder rum och miljöer för alla varianter av arbete. Arbetsplatserna är flexibla och gör det möjligt för olika typer av grupperingar och arbetssätt under olika perioder. Vi låter helt enkelt behoven för dagen eller uppgiften styra. Eller humöret för den delen.

14 Tengboms Stockholmskontor
Mycket av inredningen är återbrukad från vårt förra kontor, som bland annat alla mötesbord och stolar. I nästan alla mötesrum går kulören grönt igen. Foto: Felix Gerlach

– Här finns ett rum för varje ögonblick, uppgift och dagsform. När jag vill jobba lite undangömt hänger jag i träpaviljongens nisch, när jag behöver bolla med mina kollegor sätter jag mig i det öppna kontorslandskapet. Soffgrupperna funkar bra till mer avslappnade möten, och de många små teamsrummen underlättar vårt digifysiska arbetssätt, berättar vår arkitekt Pernille Andresen.

Gym? Såklart. Det står fullt utrustat redo att ta emot träningslystna medarbetare både under och utanför arbetstid.

Tengboms Stockholmskontor
I Tengbomrummet hittar du vårt historiska arkiv som sträcker sig många år bakåt i tiden. Foto: Felix Gerlach
12 01354 felixgerlach klar Tengboms Stockholmskontor
Foto: Felix Gerlach

Be creative!

­­Vårt nya kontor ska inte upplevas som städat, utan snarare som en levande och experimentell verkstad. En självklar mötesplats som andas frihet och kreativitet. En uppmuntrande och tillåtande hubb som sätter samskapandet främst. På gemensamma ytor delar vi med oss av det som ligger på våra ritbord här och nu via skisser, modeller, material- och färgprover och annat.

I en allt mer digitaliserad arbetsmiljö blir fysiska upplevelser viktigare. Att kunna klämma och känna.

– Vi vill att våra medarbetare ska bli uppmuntrade till att prova något nytt, få inspiration, nya idéer och möjlighet att experimentera – det är en jätteviktig grund i vårt arbete som arkitekter. Därför visar vi upp vad vi håller på med och utnyttjar vår kollektiva intelligens ännu mer, säger Mark.

Tengboms Stockholmskontor
Personlig förvaring i plywood och specialsnickerier (och återbrukade lås). Foto: Felix Gerlach

Nära samarbeten ger goda resultat

Vårt nya kontor är slutprodukten av goda samarbeten, framförallt med Atrium Ljungberg och TL Bygg.

– Vi arbetade som ett team ihop med Atrium Ljungberg och TL Bygg som var väldigt lyhörda kring våra behov. Tack vare det fick vi ut maximalt värde utifrån de ramar som fanns, berättar Mark.

Priser och utmärkelser

Nominerad till Inside World Festival of Interiors 2024 (WAF) och Sveriges snyggaste kontor 2024. Vinnare av Sustainable Interior of the Year i Dezeen Awards 2024.

Tengboms Stockholmskontor
Nästan all inredning i kontorslandskapet är återbrukad. Som industrihyllorna, hurtsarna, stolar, bord. I de framtagna höga svarta stålramarna göms teknik och elsladdar. Foto: Emil Fagander

Kontaktperson

Mark Humphreys

Kontorschef Stockholm
+46 8 412 53 43

Croisette huvudkontor

Power Pink Please
Croisette Tower kök
Inredning
Kontor
Uppdragsgivare:
Plats: Malmö
Färdigställt: 2023
BTA: 830kvm
Fotograf: Mads Frederik

Less is more, sa absolut ingen under arbetet med den globala fastighetsrådgivaren Croisettes nya huvudkontor i Malmö. Snarare var ambitionerna det motsatta när Tengbom tog fram inredningskonceptet för Croisette Tower.

Croisette HQ

— Det är ganska ovanligt för oss att det är kunden som vill pusha gränserna mer – och det gjorde det hela mycket roligare, säger Josefin Klein, uppdragsansvarig arkitekt och kontorschef på Tengboms Malmökontor. Vi har brutit mot de flesta klassiska inredningsregler i det här uppdraget.

Rosa power-koncept

Konceptet går under arbetsnamnet Power Pink Please. Power står för ett företag som är i framkant och expanderar. Pink känns givet sammanhanget – hela Croisettes visuella identitet är ju rosa. En färg som signalerar lekfullhet och mod.  Och så Please:

— För oss står ”Please” i konceptet för den ödmjukhet som Croisette har som företag och i sina projekt, berättar Josefin. De är väldigt måna om ett ömsesidigt samarbete i allt de gör.

Utmanar normer

Croisette HQ

Croisette Real Estate Partner är kvalificerade rådgivare inom fastigheter. De är rikstäckande i Sverige, Island, Danmark och Finland med ett globalt huvudkontor i Malmö. Själva byggnaden där kontoret ligger, Croisette Tower i Hyllie, ägs av JöLa Invest AB. Croisette förmedlar hyresavtalen i huset och hyr själva det översta våningsplanet om 830 kvadratmeter.

Här finns också en exklusiv champagnekyl, because: varför inte?

Det nya kontoret Croisette Tower består av en spektakulär blandning av rosa nyanser, återbrukade möbler och kreativa lösningar. En utmaning av normer i en annars gråskalig bransch som visar att allt är möjligt. Inom konceptarbetet ingår rumsbeskrivningen och ytskikten. Inredningsteamet från Tengbom ritade även den fasta inredningen, köket, eventdelen och toaletterna. Kontoret är fördelat i en öppen del för kundmöten och event, och en lite mer avskild del där medarbetarna kan fokusarbeta och ha möten.

Croisette Tower kök

Inget standardpentry

I köket samsas återbrukade soffor, bord och stolar med en köksö där mikrovågsugnar och kylskåp är inbyggda och därmed kamouflerade. Golvet i köket täcks av en experimentell stavparkett, tillverkad av Bjelin, med ett färgglatt (rosa såklart) mönster. Varje stav är betsad var och en för sig i sex olika nyanser.  Det här är inte ett klassiskt personalkök utan hjärtat i verksamheten och används som en eventyta för kunder. Här finns också en exklusiv champagnekyl, because: varför inte?

Croisette HQ kök

En publik del och en kunddel

Taket är såklart rosa över hela kontoret. I arbetsdelarna är det täckt av en transparent sträckmetall. Övriga undertak består av träullit, en typ av material som man kan beställa i den kulör man önskar. Resten av takinstallationerna är spraymålade i samma kulör. Den mer avskilda kontorsdelen ramas in av en heltäckningsmatta. Gissa färgen? I ett av mötesrummen finns ett särskilt tak med textilinstallationer som påminner om slipsar, som hänger ner i olika längder och nyanser.

Croisette HQ

Återbrukad inredning

Kontoret är inte bara rosa, utan också hållbart. I projektet har Croisette återbrukat så mycket möbler som möjligt från det tidigare kontoret. De valda materialen är slitstarka och lätta att underhålla. Det är viktigt för Croisette att ta ansvar för miljöpåverkan och visa att man kan skapa en fantastisk arbetsplats med minimalt avfall.

— Vi vill visa att vi är ett bolag som vågar sticka ut. Vi har ett kontor som speglar vår passion, kreativitet och vision. Jag har också utgått från en teori om att rosa signalerar att allt är möjligt, vilket jag tycker karaktäriserar bolaget väldigt mycket. Vi lämnar ingenting åt slumpen och hoppas att vårt kontor ska inspirera både kunder och kollegor i branschen, säger Per Svensson, CEO/Founder på Croisette.

Kontoret har gått vidare till final i tävlingen Sveriges snyggaste kontor 2023, en tävling som arrangeras av Lokalnytt, Fastighetssverige och Nordic Property News. Croisette flyttade in i sitt nya kontor i maj 2023.

Kontaktperson

Josefin Klein

Uppdragsansvarig arkitekt
+46 40 641 31 18

Tengboms Malmökontor

Mindre yta ger fler möjligheter
Arkitektur, Inredning
Kontor
Uppdragsgivare:
Plats: Stora Nygatan 64, Malmö
Uppdragsår: 2020-2021
Yta: 750 kvm
Samarbetspartners: LSI, Input, Ateljé Lyktan, Götessons och Pogm/Organoid
Foto: Jonas Ingerstedt

Mindre kontor är på tapeten – det gäller även på flera av våra egna kontor. Hur skalar man ner utan att tumma på trivseln? På Tengboms Malmökontor är ytan det enda som minskat.

– Vi har lagt krut på att jobba kreativt med ytanvändningen. Det är viktigt att det inte känns för statiskt utan att det kan förändras över tiden. Vi ville kunna variera och anpassa ytan efter behov, säger Josefin Klein, kontorschef på Tengboms Malmökontor.

tengbommalmo4016 Tengboms Malmökontor
Den genomgående lugna färgskalan på Tengboms Malmökontor låter karaktären i varje rum tala för sig själv utan att ytterligare kräva accentuering.

Kontoret är inte vad det en gång varit. Utvecklingen startade långt innan pandemin – som i sig skyndat på utvecklingen och gjort omställningen mer brådskande för både fastighetsägare och hyresgäster. Vi behöver tänka om. Skala ner. Tänka nytt. För Tengbom i Malmö handlade det om att hitta ett helt nytt sätt att använda kontoret på.

Tengboms Malmökontor
Inredningen kan förändras efter behov. Det finns gott om ytor där man kan pinna upp idéer, sätta upp modeller eller ha tillfälliga workshops.

Vår lösning: yteffektivitet och återbruk

Minskad yta och ökad funktionalitet – är det en ekvation som går ihop? På Tengboms Malmökontor i det anrika Stadt Hamburg 13 på Gustaf Adolfs torg, är svaret ja. Här har flera byggnader från olika epoker byggts samman till en charmig helhet. I möblemanget har vi satsat på återbruk och återanvänt nästan allt från de gamla lokalerna.

tengbommalmo4000 1 Tengboms Malmökontor
Den äldsta delen av byggnaden har tjänat som teater på 1800-talet, medan de nyare delarna konstruerades på 60-talet.

Kontoret – som är 120 kvadratmeter mindre än det tidigare – krävde en rad kreativa lösningar för att räcka till. Touch down-ytor är varvade med en blandning av höga och låga sittningar. Det finns separata rum där några är helt tillägnade digitala möten. Samtidigt gör det centrala läget att fler möten och funktioner kan förläggas på delade ytor.

– En så pass variationsrik och säregen lokal kanske skulle hamna i konflikt med det klassiska kontorslandskapet. Men när kontoret är aktivitetsbaserat och i första hand fungerar som mötesplats blir det en perfekt arena för kreativa sammankomster, säger Josefin Klein.

Tengboms Malmökontor
I möblemanget på Tengboms Malmökontor har kontoret satsat på återbruk och återanvänt nästan allt från de gamla lokalerna. Den gamla Ordenssalen sticker ut med sin takhöjd och iögonfallande takmålning.

Från klassiskt kontor till kreativt nav

Hur åstadkommer man egentligen den kreativa miljö som är så viktig för det moderna kontoret? Emma Nilsby, kontorschef, tror att det är viktigt att man kommer till en plats där man kan ha roligt, och där det sker ett utbyte. Tengboms Malmökontor lokaler ger bra förutsättningar för det genom sina många olikartade delar. Rummet som fungerar som salong eller lounge erbjuder en mjukare sittning för kaffepauser. Här finns ett stort bord där möten kan ske på ena änden och medarbetare kan äta lunch vid den andra – samtidigt som rummet möjliggör flöden så att man ser folk som kommer och går.
– Tengboms Malmökontor har blivit en mötesplats. Man väljer att jobba hemma när man vill fokusera. När man vill mötas, umgås och vara kreativ träffas man på kontoret eller på ett café. Det är ett förändrat mindset, säger Emma Nilsby.

En plats för experiment och prototypande

Varför inte ta synergierna steget längre – och göra plats för innovationer och produktutveckling? För att ta steget fullt ut har vi därför valt att dedikera ett av rummen till testbädd och showroom. Här kan medarbetare i dialog med leverantörer ”testjobba” möbler, hitta nya lösningar och på så sätt öka sin kunskap om olika arbetsmiljöer.

tengbommalmo4043 Tengboms Malmökontor
Genom samarbete med olika varumärken har vi haft möjlighet att experimentera med nya material. I samtalsrummet Scenografen är väggarna tapetserade med doftande äppeltapet från Pogm/Organoid och just nu möblerade med möbler från Götessons.

– Att laborera tillsammans i vårt showroom har varit ett experiment även för våra leverantörer. Det har handlat om alltifrån att klä om möbler till att hitta på helt nya produkter. De har tyckt det varit väldigt spännande att jobba såhär, och kan på så vis sälja in det till nästa projekt och ha vårt kontor som ett slags referensprojekt, säger Josefin Klein.

Tengboms Malmökontor
I den mörka kärnan på Tengboms Malmökontor har vi samlat praktiska funktioner som förvaring, mötesrum och personliga skåp, men även display-yta för modeller och material.

Kontaktperson

Josefin Klein

Kontorschef Malmö
+46 40 641 31 18

Jordbruksverket flyttar

Vi tar skogen in på kontoret
Arkitektur, Inredning
Kontor
Uppdragsgivare:
Plats: Jönköping
Uppdragsår: 2017-2021
Yta: 15 500 kvadratmeter
Foto och video: Jansin & Hammarling
Hållbarhetscertifiering: BREEAM Excellent

Korsa odlingszoner, skogsregioner och Smålands särpräglade natur med ett helt nytt kontorskoncept – och du får Jordbruksverket och Skogsstyrelsens nya Tengbomritade huvudkvarter i Jönköping.

jordbruksverket 37 Jordbruksverket flyttar
Huset tornar upp sig på avstånd, men på nära håll blir det uppbrutet ner till något stadsmässigt.

Lingon, granit och rapsfält. Det är några av färgskalorna du möts av om du besöker nybyggda kontorskomplexet Dialogen i Jönköping. Jordbruksverket och Skogsstyrelsen är de första att inta kvarteret Skeppsbron som ligger intill natursköna Munksjön. Dialogen – som ritats av Tengbom i Jönköping – är en av de första byggnaderna som ska ersätta det gamla industriområdet och fylla det med liv. 

– Här växer en hel stadsdel fram. Just nu gränsar den mot utkanten av stan, men tanken är kvarteret Skeppsbron så småningom ska bli ett nytt centrum i Jönköping. Det vi gillar med placeringen är hur stad möter natur – här får man det bästa av båda världar, säger Matt Patterson, ansvarig arkitekt och kontorschef på Tengbom i Jönköping. 

Vi speglade en vandring genom Sveriges landskap med en bas av naturmaterial, som sten och varierande träslag.

jordbruksverket 040 Jordbruksverket flyttar
Veckade plåtar täcker fasaden; här ändrar sig färg och skuggbild i takt med ljuset.

Kontorskonceptet: en vandring genom Sverige

Jordbruksverkets och Skogsstyrelsens själ sitter bokstavligen i väggarna. Sveriges skogsregioner och odlingszoner gestaltas med färger och materialval, våning för våning upp genom huset. Upplevelsen av den Småländska naturen tar sig uttryck i allt från trädetaljer till gemensamhetsytor. Tengbom Jönköping och inredningsstudion i Stockholm har i nära samarbete skapat en arbetsplats med stark koppling till det omgivande landskapet.

– Vi har speglat vandringen genom Sveriges landskap med en bas av naturmaterial, som sten och varierande träslag. En bred färgpalett stödde gestaltningen, där en stor del av inredningen är återbrukad och även behövde hållas samman till en helhet, säger Linn Sylvan, ansvarig inredningsarkitekt på Tengbom Stockholm.

jordbruksverket 14 Jordbruksverket flyttar
Matsalen öppnar upp sig mot Munksjön och också mot Jönköpings stadskärna.
jordbruksverket 23 Jordbruksverket flyttar
Utblickarna stärker kopplingen till den omgivande naturen.

Ett miljöcertifierat landmärke med Jordbruksverket

Den nya huskroppen blir en väl synlig och viktig del i utvecklingen av Skeppsbron. Byggnaden tornar upp sig på håll och blir därför, med sin skala och sitt uttryck en smickrande del av Jönköpings stadsbild. Samtidigt, på nära håll, gör detaljer som snett tak, nivåskillnader och fasadvariation i olika typer av plåt istället att byggnaden smälter in i omgivningen. Hållbarhetstänket går hela vägen från omsorg för omgivning till återbrukad inredning och BREEAM-certifiering Excellent. 

Startskott för ett nytt område 

Hela inredningskonceptet är baserat på Jordbruksverkets aktivitetsbaserade arbetssätt. Därför möts medarbetarna av öppna ytor, zonering och alltmer avskilda rum ju längre ut från mittenkärnan man kommer. Eftersom byggnaden är smal bjuder den på gott om dagsljus och utblickar.

– Genom att våga satsa på en helt ny stadsdel har Jordbruksverket och Skogsstyrelsen lagt grunden för ett expanderande, uppdaterat Jönköping, avslutar Matt Patterson.

jordbruksverket 42 Jordbruksverket flyttar
Dialogen är en väl synlig och viktig del av Skeppsbron en plats där stadsmässighet möter strand.

skarmklipp Jordbruksverket flyttar

Kontaktperson

Matt Patterson

Ansvarig arkitekt och kontorschef Jönköping
+46 36 440 90 81