Stockeld Dreamery
Från labb till lägereldVi hjälpte Stockeld Dreamery, ett start-up inom veganska mejerialternativ, att utforma ett inredningskoncept som lyfter fram såväl deras arbete som deras stockholmsrötter. Och som samtidigt speglar medarbetarnas passion för innovation och hållbarhet.
Grundat 2019 av Sorosh Tavakoli och Anja Leissner, har Stockeld Dreamery snabbt vuxit till att bli en viktig aktör inom hållbara livsmedel. Med sitt huvudkontor i Stockholm och större delen av verksamheten nu baserad i New York, arbetar de för att skapa växtbaserade ostar som ett alternativ till traditionell ost.
— Genom att fokusera på innovativ matvetenskap och hållbarhet vill Stockeld Dreamery erbjuda produkter som kan bidra till att minska den negativa miljöpåverkan som är associerad med traditionell ostproduktion. Samtidigt som det såklart ska smaka gott, förklarar Katya Högberg, uppdragsansvarig inredningsarkitekt på Tengbom. Allt det här ville vi skulle komma fram i deras inredning.
Sömlös övergång mellan labb och sociala ytor
I labbet utvecklar Stockeld Dreamery sina växtbaserade ostar. Vår uppgift var att skapa en smidig övergång mellan labbet och de mer sociala delarna av lokalen. Genom att återbruka glaspartier och bänkar, lackade i företagets signaturfärg, har vi lyckats skapa en sammanhängande helhet.
Den genomtänkta användningen av Stockeld Dreamerys orangea kulör i olika nyanser förstärker den visuella identiteten och skapar en enhetlig känsla.
Labbet är inrett med en stor del återbrukade material. Både glaspartier och utrustning har anpassats för att passa in i det övergripande inredningskonceptet. Vi arbetade utifrån en balans mellan funktion, hållbarhet och estetik.
— Det vita kaklet med orange fog ger en fräsch och modern känsla. Samtidigt förankrar det inredningen i företagets starka varumärke.
Katya Högberg
Köket – en lägereld
I centrum av kontoret fungerar köket som en samlingsplats för hela verksamheten. Inspirerat av lägerelden som en enande kraft, är köket en flexibel yta som passar för olika typer av event, provsmakningar och sociala möten. Här kan man baka pizza, laga mat tillsammans och njuta av en restauranglik känsla – ganska långt ifrån ett traditionellt kontor. Snarare en plats för kreativitet och gemenskap.
Snicksnack och lugna ytor
Kontoret är uppdelat i en aktiv och en lugn zon, anpassat efter medarbetarnas behov. I den aktiva zonen finns loungeytor som uppmuntrar till samtal och samarbete, medan den lugna zonen fungerar som en avskild miljö för koncentrerat arbete. För den som suktar efter en mer avslappnad miljö finns även möjlighet att arbeta i pentryt. Den här uppdelningen skapar en flexibel arbetsmiljö som man kan anpassa efter olika arbetssätt och stunder.
Identiteten sätter tonen
Genom hela projektet har vi haft ett nära samarbete med Akademiska Hus. Med en flexibilitet och också en vilja att lösa alla utmaningar kunde vi skapa en plats som speglar Stockeld Dreamerys identitet och vision. Alla inblandade, från hantverkare till projektledare, har varit väl insatta i konceptet och arbetat mot samma mål.
— Det har varit fantastiskt att arbeta med ett så starkt varumärke, säger Katya Högberg. Vi har kunnat skapa en inredning som inte bara är funktionell och estetiskt tilltalande, utan också hållbar och flexibel nog att leva vidare i olika format.