Oden storkök
Godare mat i smart arbetsmiljö

Att laga flera tusen måltider om dagen, som också är goda och näringsrika – går det? Ja, säger Vänersborgs kommun som i oktober 2021 invigde Oden storkök. I de nya lokalerna jobbar personalen med smarta lösningar för varje individs matpreferenser.

Ansvarig för Oden storkök hos oss på Tengbom är Malin Ljungblad som tidigare arbetat som livsmedelsinspektör.

– Inför ett sånt här stort projekt förbereder vi oss med studiebesök och tar del av undersökningar och underlag från tidigare projekt, säger Malin Ljungblad. En styrka för vår studio är just erfarenheten – vi förstår verksamheten, behoven och livsmedelssäkerhet.
Med i projektgruppen är också Magnus Nilsson, som själv är före detta kock.
– Allt måste optimeras, säger Magnus Nilsson. Hur varor kommer in, hur livsmedel hanteras och ett stort flöde av mat, säkerhet och hygien men även matlagning för dieter och hållbarhet.

Godare mat och bättre arbetsmiljö
Arbetet med den 2700 kvadratmeter stora arbetsplatsen hade sitt startskott redan 2013. I en utredning konstaterade kommunen att arbetsmiljön för de anställda inom de offentliga köken behövde bli bättre. Samtidigt måste ett modernt storkök möta dagens krav på miljö- och hållbarhet. Och såklart leverera god mat till kommunens invånare.
– Vi har verkligen längtat efter ett nytt kök, säger Anna-Karin Svensson som är kostchef i Vänersborgs kommun.



En viktig förändring jämfört med tidigare är att måltiderna till äldreomsorgen inte längre hålls uppvärmd efter tillagning. Istället kan personalen nu kyla ner den direkt i en speciell process som bevarar näringen och smaken. Tidigare har man hållt maten varm fram till servering. Reaktionerna från de som äter maten från Oden storkök är att den nu både ser mer aptitlig ut, och att den smakar godare.
– De boende tycker att maten har blivit godare och bättre nu och det är ju nästan det bästa med det här, tillsammans med arbetsmiljön för personalen, säger Anna-Karin Svensson.


Arbetszoner med superdietkök och bakrum
Varje dag serverar Oden storkök 400 portioner om dagen på plats till högstadieskolan där storköket finns. Resterande 4 200 portioner blir levererade till andra verksamheter i kommunen. De nya lokalerna är planerade med arbetszoner där arbetslaget slipper gå onödiga vändor mellan arbetsstationerna.
Receptet för ett lyckat storkök? Vi säger: att kunna kombinera bra funktioner och bra flöden för personalen utan att det blir en för stor arbetslokal.

Förutom att packa och kyla ner nylagad mat finns nu även ett dietkök och ett så kallat superdietkök för allergianpassad kost. Här isoleras maten på ett sätt som inte gick tidigare. Det finns också ett nytt bakrum där man bakar bröd till skolrestaurangen samt gör så kallade timbaler för personer som har tugg- och sväljsvårigheter.
Miljövänligt i varje beståndsdel
På taket till den nya byggnaden finns solceller som genererar energi för motsvarande tio villor. Allt grönt avfall blir omvandlat till biogas och det finns planer på en egen kompost för matavfallet.
– Mantrat har varit att vi ska ta tillvara på allt, säger Anna-Karin Svensson.