Arkiv

Oden storkök

Godare mat i smart arbetsmiljö
Inredning
Kök
Uppdragsgivare:
Plats: Vänersborg
Uppdragsår: 2018 - 2021
Yta: 2 700 m²
Byggentreprenör: Serneke
Fotograf: Felix Gerlach

Att laga flera tusen måltider om dagen, som också är goda och näringsrika – går det? Ja, säger Vänersborgs kommun som i oktober 2021 invigde Oden storkök. I de nya lokalerna jobbar personalen med smarta lösningar för varje individs matpreferenser.

Oden storkök
I kokgrytorna kan man tillaga stora mängder goda såser, potatismos och grytor i varmköket. Ett ergonomiskt tömningssystem ovanför kokgrytorna gör det enkelt att portionera maten i kantiner och bleck.

Ansvarig för Oden storkök hos oss på Tengbom är Malin Ljungblad som tidigare arbetat som livsmedelsinspektör.

02990 Oden storkök
Ergonomi och enkel rengöring är viktigt.

– Inför ett sånt här stort projekt förbereder vi oss med studiebesök och tar del av undersökningar och underlag från tidigare projekt, säger Malin Ljungblad. En styrka för vår studio är just erfarenheten – vi förstår verksamheten, behoven och livsmedelssäkerhet.

Med i projektgruppen är också Magnus Nilsson, som själv är före detta kock.

– Allt måste optimeras, säger Magnus Nilsson. Hur varor kommer in, hur livsmedel hanteras och ett stort flöde av mat, säkerhet och hygien men även matlagning för dieter och hållbarhet.

Oden storkök
Kokgrytornas kåpor samlar upp ånga och värme som leds vidare i ventilationssystemet. Det ska vara enkelt att komma åt att städa kring utrustningen.

Godare mat och bättre arbetsmiljö

Arbetet med den 2700 kvadratmeter stora arbetsplatsen hade sitt startskott redan 2013. I en utredning konstaterade kommunen att arbetsmiljön för de anställda inom de offentliga köken behövde bli bättre. Samtidigt måste ett modernt storkök möta dagens krav på miljö- och hållbarhet. Och såklart leverera god mat till kommunens invånare.

– Vi har verkligen längtat efter ett nytt kök, säger Anna-Karin Svensson som är kostchef i Vänersborgs kommun.

En viktig förändring jämfört med tidigare är att måltiderna till äldreomsorgen inte längre hålls uppvärmd efter tillagning. Istället kan personalen nu kyla ner den direkt i en speciell process som bevarar näringen och smaken. Tidigare har man hållt maten varm fram till servering. Reaktionerna från de som äter maten från Oden storkök är att den nu både ser mer aptitlig ut, och att den smakar godare.

– De boende tycker att maten har blivit godare och bättre nu och det är ju nästan det bästa med det här, tillsammans med arbetsmiljön för personalen, säger Anna-Karin Svensson.

Oden storkök
I det kylda packrummet har man stor kapacitet att packa matlådor som sedan blir skickade vidare till olika enheter. Att packa maten kallt säkerställer både kvaliteten på maten och livsmedelssäkerheten.
Oden storkök
Kyld mat är förvarad i kylvagnar inför utskick till olika enheter. Det är viktigt att inte bryta kylkedjan på vägen till gästen.

Arbetszoner med superdietkök och bakrum

Varje dag serverar Oden storkök 400 portioner om dagen på plats till högstadieskolan där storköket finns. Resterande 4 200 portioner blir levererade till andra verksamheter i kommunen. De nya lokalerna är planerade med arbetszoner där arbetslaget slipper gå onödiga vändor mellan arbetsstationerna.

Receptet för ett lyckat storkök? Vi säger: att kunna kombinera bra funktioner och bra flöden för personalen utan att det blir en för stor arbetslokal.

Oden storkök
I dietköket i Oden storkök förbereder och lagar personalen olika specialkoster. Köket är utrustat med bland annat kokgryta, ugn och stekbord samt egen disk för att kunna säkerställa en säker livsmedelshantering.

Förutom att packa och kyla ner nylagad mat finns nu även ett dietkök och ett så kallat superdietkök för allergianpassad kost. Här isoleras maten på ett sätt som inte gick tidigare. Det finns också ett nytt bakrum där man bakar bröd till skolrestaurangen samt gör så kallade timbaler för personer som har tugg- och sväljsvårigheter.

Miljövänligt i varje beståndsdel

På taket till den nya byggnaden finns solceller som genererar energi för motsvarande tio villor. Allt grönt avfall blir omvandlat till biogas och det finns planer på en egen kompost för matavfallet.

– Mantrat har varit att vi ska ta tillvara på allt, säger Anna-Karin Svensson.

Kontaktperson

Malin Ljungblad

Storköks- och livsmedelskonsult
+46 31 757 64 13

The Hive

Från restaurang till upplevelse
Inredning
Kök, Restaurang
Uppdragsgivare: Volvo Cars
Uppdragsår: 2017-2018
BTA: 2 200 m² restaurang 650 m² industrikök
Ljusdesign: Simon Malmström, James Anderson
Storkök: Claire Rankin, Erik Kihl, Annette Johannesson
Samarbetspartners: BRA-Bygg: Niklas Spelmans och Anton Högrell, Logotyp: DQ, Drift Kooperativet: Anders Hedin och AnnaKarin Wollhag

På uppdrag av Volvo Cars har Tengbom utvecklat och förvandlat personalrestaurangen The Hive i Torslanda till att bli en samtida plats för möten mellan människor, matkulturer och landskap.

The Hive

Inredningsarkitekterna från Tengbom vilka var Lisa Wingård, Karin Gullbrantz och Anders Löwander har möjliggjort en mycket högre nyttjandegrad, vilket innebär att de 2200 kvadratmeter som förut bara användes några timmar om dagen nu är en myllrande plats där spontana möten kan avlösa varandra under hela arbetsdagen.

dsc00513 The Hive

En av flera utmaningar med The Hive var att tillsammans skapa en interiör miljö som svarade upp mot och också överensstämde med företagets varumärke såväl som identitet. Konceptet blev därför en direkt tolkning av det här genom det svenska landskapets alla olika scener. Valet att göra en så kallad food court för en tydlig och exklusiv grupp gör därför projektet unikt.

The HiveThe HiveThe Hive

För Tengbom så började hela uppdraget genom att vi gjorde om storköket innanför restaurangen, cirka 650 kvadratmeter industriell köksyta.

Nyfiken på mer?

Vi på Tengbom har många tidigare projekt inom både restaurang, inredning, kök, ljusdesign, design och produktdesign. Kika gärna vidare i vår portfolio – den uppdateras också kontinuerligt!

Kontaktperson

Kajsa Crona

Kontorschef Göteborg
+46 727 07 79 73

Kvarteret Posthornet

Vågat kontor i dubbel bemärkelse
Arkitektur, Inredning, Landskap
Bostadsmiljöer, Gator & torg, Kontor, Kök
Uppdragsgivare:
Entreprenör: Peab Sverige AB
Plats: Lund
Uppdragsår: 2011–2014 (detaljplan) 2014–2017 (projektering) 2016–2018 (hyresgästanpassningar)
Miljöklass: Miljöbyggnad guld
BTA: 16 500 m²

En böljande betongfasad vaggar numera in tågresenärer till Lunds centralstation. Med Kvarteret Posthornet skapade Tengbom eftertraktade kontorslokaler med stark variation i arkitektoniskt uttryck och med anknytning till platsen.

På uppdrag av Wihlborgs fastigheter har Tengbom löst utmaningen att bebygga en smal tomt tätt intill Lunds järnväg. Resultatet? Moderna kontorslokaler som med stor känslighet samordnats med bostäder i kvarteret. Med kontorsbyggnaden ”Posthornet” har Tengbom varit den drivande kraften från detaljplan till hyresgästanpassning.

dsc 6319 Kvarteret Posthornet

Vi har tagit för oss vad gäller arkitektens möjlighet och bredd.

– Vi har i projektet tagit för oss vad gäller arkitektens möjlighet och bredd. Genom tajming och pedagogik har vi banat väg för det byggda projektets kvalitet ur en mängd synvinklar. Här har en tydlig designmanual varit en viktig framgångsfaktor att samlas kring, berättar ansvarig arkitekt Charlotte von Brömssen.

Utöver arkitektur och strategisk rådgivning har Tengbom bidragit med tjänster inom landskapsarkitektur, inredningsarkitektur, visualisering och storkök.

Kvarteret Posthornet
Huvudentrén i sydväst öppnar upp mot Brotorget.

Karaktär och materialitet

Kvarteret är utformat för att svara upp mot intilliggande stadsrum och höjer och sänker sig i dialog med omkringliggande bebyggelse. Huvudfasaden vetter mot Lunds Stadshus och Skyttelbron som ringlar sig ned mot huvudentrén på sydöstra hörnet. Insidan av kvarteret är ett smalt och halvoffentligt rum med rundat formspråk där olika praktiska funktioner samsas.

Kvarteret Posthornet
Vy från Brotorget med Skyttelbron som ringlar sig ned mot Posthornets huvudentré.

För att hjälpa fastighetsägaren att skapa intresse för platsen formulerades en berättelse kring gestaltningen. Posthornet och frimärket blev därmed symboler för den fria associationen kring fasadens formspråk med mässing som återkommande material. Samtidigt knyter det gula teglet an till den angränsande 40-talsbebyggelse.

Kvarteret Posthornet
Innergårdens böljande formspråk med sömlös övergång mellan tegel och glas i fasaden.

Ett sammanhållet gårdsrum

För gårdsrummet med många entréer och också många rörelser blev golvet viktigt. En väv av betong, tegel och trä gör att golv och väggar blir ett sammanhållet gårdsrum med värme. Det geometriska mönstret är uppbrutet av planteringar som omhändertar dagvatten, ordnar cykelparkeringen och mjukar upp rummet med perenner och träd. Växtvalet är anpassat till gårdens skuggiga läge. Gården är smal och skuggas av byggnaden, men ljuset reflekteras ner av fönstren i fasadlivets runda form och ger liv åt grönskan. Gårdsrummet och fasaderna har fått en ljussättning som med de upplysta trapphusen skapar en miljö som känns trygg, behaglig och välkomnande under dygnets och årets alla tider.

posthornet©nillleleander 4749 Kvarteret Posthornet
Upphöjda planteringar ordnar gårdens cykelparkering och har integrerade sittplatser. Med tiden kommer trädvolymerna att mäta sig med byggnadens. Foto: Nille Leander

Välordnat för hyresgäster

Bredden i Tengboms uppdrag med Kvarteret Posthornet har spänt från att följa upp bygget på plats till att samordna hyresgästarbetet. Vi skötte kontrakts- och bygghandlingar för alla hyresgäster, och samordnade även inredningsprojekteringarna. Till tre av hyresgästerna – Folktandvården, Trivector och advokatbyrån Trägårdh – tog vi fram inredningen.

Med hjälp av designmanualen har hyresgästen kunnat få förståelse för hur resultatet kommer att se ut och vidare har entreprenören kunnat detaljstudera kostnadsbilden. För oss arkitekter har det även inneburit att vi hjälpt våra kunder att skapa tydlighet för sina kunder.

 

 

Vågad fasad på Kvarteret Posthornet

– Kombinationen av gjuten betong och detaljer i mässingsfärgad aluminium, mot en bakgrund av glas och tegel, gör byggnadens karaktär rå och förfinad samtidigt. Betongelementen bidrar till att fånga ögats intresse och skapar en variation beroende på vilket perspektiv betraktaren har, beskriver Charlotte.

Kvarteret Posthornet
Betongfasaden på Kvarteret Posthornet med inslag av tegel och mässing är en pusselbit av tre som därav bidrar till ett varierat kvarter.

Kontaktperson

Emma Nilsby

Kontorschef Malmö
+46 40 641 31 43

Caféet i Göteborgs stadsbibliotek

En lagspelare från A till Ö
Inredning
Kultur, Kök
Uppdragsgivare:
Plats: Göteborg
Uppdragsår: 2011-2012. Hela projektet färdigställt 2014.
Projekttyp: Storkök, om- och tillbyggnad
Samarbetspartner: Erséus Arkitekter

De verkar bakom kulisserna för att beställaren ska kunna erbjuda det allra bästa till sina kunder – våra köksarkitekter möjliggör en stunds avkoppling bland litteratur och tidskrifter på Göteborgs stadsbibliotek.

roots stadsbibloteket 02 Caféet i Göteborgs stadsbibliotek
Välkomnande och välfungerande är två nyckelord för restaurangen och storköket.

En av Göteborgs mest ikoniska byggnader, stadsbiblioteket, behövde en genomgripande ansiktslyftning, både invändigt och utvändigt. Vi fick chansen att vara med och skapa ett välfungerande café där människor kan träffas, prata, dricka kaffe – och läsa!

roots stadsbibloteket 03 Caféet i Göteborgs stadsbibliotek
Ett av Göteborgs mest kända hus blev ännu bättre med ett bra café.

Beställaren, Higab, ville ha ett café där det skulle kunna lagas och serveras både varm och kall mat, och fungera som en knutpunkt för människor som besöker biblioteket. De önskade också en mindre kaffebar i anslutning till tidningshörnan på entréplan. Detta för att ge möjlighet till att spontant kunna gå in, sätta sig ned, ta en kaffe och läsa. Resultatet har blivit ett välfungerande och trevligt bibliotek för den kräsna samtidsmänniskan som uppskattar att besöket kan vara mer än bara böcker.

– Det var ett spännande projekt och det var väldigt intressant att få jobba med en så välkänd och omtyckt byggnad. Det är ju ett av Göteborgs mest kända hus och det är en stor del i mångas vardag, berättar Claire Rankin som är studiochef för Tengboms restaurang- och storköksstudio.

roots stadsbibloteket 06 Caféet i Göteborgs stadsbibliotek
Funktion, estetik och respekt för både beställare och brukare är huvudingredienser i ett välfungerande storkök.

Bra process ger goda resultat i Göteborgs stadsbibliotek

Ett projekt av den här digniteten hade förstås ögonen på sig och blev mycket omskrivet, men slutresultatet har blivit populärt och biblioteket har varit välbesökt sedan invigningen i april 2014.

Storköksstudion kom tidigt in i processen tack vare Tengboms mångåriga samarbete med staden. Det goda samarbetet med Erséus Arkitekter, som var ansvarig arkitekt för om- och tillbyggnationen, garanterade ett slutresultat med både estetisk verkshöjd och väl genomförda processer och flöden.

roots stadsbibloteket 05 Caféet i Göteborgs stadsbibliotek

– Vårt jobb är att få caféets gäster att uppleva en härlig stund och samtidigt skapa en bra arbetsplats för de som jobbar där. Först ser vi över alla tekniska förutsättningar, flöden och dimensionering av ytor så att vi får in det beställaren har tänkt sig. Sedan planerar vi så att el och annan teknik fungerar klockrent. Dessutom måste vi såklart se till att maten hanteras på ett korrekt sätt, både på vägen till gästerna och därifrån, säger Claire Rankin.

– Alla projekt är olika, men vi har beredskap för allt! I det här projektet fick vi exempelvis ta extra hänsyn till varuleveranserna. De skulle flyta på bra och inte störa trots att caféet ligger på plan tre, mitt i huset, fortsätter hon.

Göteborgs stadsbibliotek
Nuförtiden vill folk ha mer än enbart böcker på biblioteket. Det gäller även Göteborgs stadsbibliotek. En kaffe eller två sitter aldrig fel!

En riktig lagspelare

Storköksstudions breda kompetens har blivit den stabila grund som caféverksamheten vilar på och utvecklas från. Varje detalj, från arbetsflöden till materialval, är noggrant genomtänkt för att skapa en arbetsmiljö som stödjer personalen i deras vardag. Med en trygg och välplanerad arbetsplats kan de fokusera på det som verkligen räknas – att leverera en fantastisk upplevelse för besökarna.

För Göteborgs stadsbibliotek har vi tagit fram en skräddarsydd lösning som möter deras unika behov, men projektet sträcker sig längre än så. Genom att dra nytta av Storköksstudions erfarenhet och mångsidiga kompetens har biblioteket fått tillgång till smarta lösningar som inte bara underlättar vardagen för personalen utan också skapar en miljö som känns både funktionell, modern och välkomnande för alla. Det är en helhet där varje del samverkar för att lyfta både arbetsplatsen och besöksupplevelsen till en ny nivå.

Kontaktperson

Claire Rankin

Studiochef Restaurang & Storkök
+46 31 7755209