Arkiv

Villa Foresta

Lekfull saga
Villa Foresta, fotograf Yannick Lagher
Inredning
Boende & Hotell
Uppdragsgivare: Stockholm Meeting Selection
Plats: Lidingö, Stockholm
År: 2023-2024
Vad: Inredning. Entré, reception, barer och restaurang.
Fotograf: Yannick Lagher

Stillsamma tidsikonen Villa Foresta på Lidingö har gjort en Askungen. Våra inredningsarkitekter tog denna anrika byggnad under sina vingar och förvandlade en ganska försummad karaktär till en miljö fylld till brädden av värme, personlighet och oväntade kontraster – där varje rum har sin egen historia att berätta.

Villa Foresta, fotograf Yannick Lagher

Med sitt karaktäristiska torn högt uppe på höjden tvärs över vattnet är det svårt att missa det borgliknande Villa Foresta när du passerar Lidingöbron. Byggnaden uppfördes 1910 som en privat villa i nationalromantisk stil åt Wilhelmina Skog, en av dåtidens främsta restaurang- och turistentreprenör i Sverige. Under de senaste decennierna har den istället gjort sig ett namn som hotell- och konferensverksamhet. Nu har Villa Foresta återuppstått i ny kostym med ett personligt och livfullt designkoncept som knyter ihop då och nu.

— Vi började med att rensa bort onödiga väggar och rum som blockerade ljusinsläpp och siktlinjer. Då kunde vi öppna upp ytorna och skapa rörelse och intresse i varje del av fastigheten, berättar Nadia Tolstoy, gestaltningsledare och inredningsarkitekt på Tengbom.

Djärv Barception och intim entresol

En av de första förändringarna blev att lyfta fram en vacker men dold originaltrappa. Samtidigt förvandlade vi ett anonymt mötesrum till en intim entresol – en ny samlingspunkt för gästerna. I nästa steg ritade vi en nästan provocerande oblyg ”Barception”, en kombinerad bar och hotellreception. Inspirationen kom från borgens fyra hörntorn, där de grovhuggna proportionerna återspeglas i designen.Villa Foresta

— Vi ville få till kontraster och samtidigt en sammanhängande atmosfär, säger Katya Högberg, uppdragsansvarig inredningsarkitekt på Tengbom. Genom att blanda olika material och texturer ville vi få fram en balans av både elegans och komfort.

I den nedre baren möts gästerna av en handgjord stucco lustro-vägg med inslag av guld, som förhöjer det eleganta och sofistikerade. Väggen står i skarp kontrast till de mjuka sammetstygerna i toner av grönt, ockra och lejongult som klär rummet. Kombinationen av texturer och färger är lika delar tidlös som behaglig.

Kombinationen av rå mässing, blankt glas, skrovlig keramik och feminint veckade skärmar bidrar till variation och en stämningsfull atmosfär

Villa ForestaVilla Foresta

Sirliga detaljer och lek i sinnet

Vårt team har också formgivit nya smidesräcken och gett de två barerna många unika element som lekfulla glasöverhäng, snidade profiler, glasfronter och sirliga dekorer i massivt trä. Varje detalj är noggrant vald för att harmoniera med helheten och förstärka de olika rummens karaktär.

— En annan styrka i vår design är de dramatiska kontrasterna mellan olika rum och element. Den storslagna antika öppna spisen fungerar som ett imponerande centralt inslag, medan de mysiga brädspelshörnen blir en intim och grönskande miljö för social samvaro, säger Nadia.

Återbruk blandat med personlig stil

Hur många gånger får du som inredningsarkitekt lyfta in en antik fontän i ett projekt? Det gjorde vi i alla fall i Villa Foresta. Den nya inredningen är en mix av omsorgsfullt utvalda vintagefynd som skapar en eklektisk och personlig stil. Mattorna är inspirerade av naturen med material som skickar tankarna till mossa, höstlöv och myrar. Dessutom ger de en ljuddämpande bas och ramar in soffgrupper och bekväma fåtöljpar. Belysningsarmaturerna är handplockade för att ge varm, nedtonad och indirekt belysning. Varje armatur har en funktion men också ett estetiskt värde.

— Kombinationen av rå mässing, blankt glas, skrovlig keramik och feminint veckade skärmar bidrar till variation och en stämningsfull atmosfär, säger Katya.

Villa Foresta, fotograf Yannick Lagher

Med Wilhelminas mod i ryggen

Med Villa Foresta har våra arkitekter lyckats balansera dramatik och värme genom hela interiören. Att omvandla de mer moderna delarna av byggnaden till en inbjudande och lekfull miljö krävde en stor dos kreativitet men också kloka hållbara lösningar.

Villa Foresta, fotograf Yannick Lagher— Tack vare ett nära samarbete med Stockholm Meeting Selection lyckades vi forma en plats och en inredning som både är estetiskt tilltalande och som fungerar för en bred målgrupp och olika evenemang, säger Nadia. Den strama tidsplanen krävde att vi kontinuerligt testade och justerade våra idéer på plats.

Resultatet är en plats där historia och det obeprövade existerar sida vid sida – där Villa Foresta åter blir ett nav för kultur och sociala möten på Lidingö.

Kontaktperson

Katya Högberg

Uppdragsansvarig inredningsarkitekt
+46 841 06 96 16

Clarion Hotel Helsinki Airport

Inte en enda vit vägg
Inredning
Boende & Hotell
Uppdragsgivare: Strawberry
Plats: Vantaa, Helsingfors
BTA: Ca 25 000 m²
Färdigställt år: 2024
Arkitekt: Sarc + Sigge
Fotograf: Felix Gerlach

Jetlaggad och trött ska du checka in på flygplatshotellet. Vi vet inte vilka förväntningar du har men vi vet att om du är på Clarion Hotel Helsinki Airport bjuds du in i en värld där modern skandinavisk design möter asiatisk mystik. Där japansk karp och finsk abborre delar rum. Med ett annorlunda och formstarkt inredningskoncept ville vi göra Finlands största hotell till allt annat än ”ett nödvändigt stopp på resan”.

clarion hotel helsinki high 3 Clarion Hotel Helsinki Airport

Helsinki Airport går ofta under smeknamnet ”Gateway to Asia” med över 80 direktflyg till asiatiska destinationer varje vecka. Hotellets arkitektur är präglad av en stram skandinavisk rytm och minimalistisk estetik med tydliga och rena linjer. Men inomhus råder allt annat än minimalism.

— Du hittar inte en enda vit vägg inne på hotellet, säger Claes Pereswetoff-Morath, uppdragsansvarig arkitekt på Tengbom.

clarion hotel helsinki high 19 Clarion Hotel Helsinki Airport clarion hotel helsinki high 20 Clarion Hotel Helsinki Airport

Ett minnesvärt stopp

Clarion Hotel Helsinki Airport är Finlands största hotell med en smidig inomhusgång från terminalen och bara några steg från incheckningsdiskarna på flygplatsen. På endast 30 minuter från Helsingfors city tar du dig till och från staden med kollektivtrafik. Hotellet erbjuder ett toppmodernt konferenscenter, ett spa och också en restaurang högst upp på hotellets tolfte våning med milsvid utsikt över landningsbanorna.

clarion hotel helsinki high 1 Clarion Hotel Helsinki Airport

— Vad förväntar sig en resenär vid ett flygplatshotell? Det funderade vi mycket över inför projektet, berättar Claes. Vi ville skapa en trivsam miljö bland stora terminaler, parkeringshus och logistikbyggnader. En sorts oas.

Här får resenären en avkopplande och unik upplevelse efter en lång flight – ett minnesvärt stopp på vägen trots jetlag, ny tidszon och resfeber.

clarion hotel helsinki high 8 Clarion Hotel Helsinki Airport

Här kan du följa ett flygplan från take-off till det att det försvinner in i molnen långt bort vid horisonten

Japansk karp och finsk gös

Ett flygplatshotell brukar kännetecknas som en plats där du ”bara övernattar” vid tillfällen då du ska flyga på obekväma tider, och minnet av hotellrummet suddas snabbt ut. Men Clarion Hotel Helsinki Airport är en destination i sig. Här händer något i varje rum.

— Skandinavien möter Asien i en blandning av ren modern skandinavisk design och klassisk asiatisk estetik, förklarar Claes. Konceptet – JAPANDI – symboliseras av den ikoniska karpen, koi, och den finska nationalfisken, abborren.

clarion hotel helsinki high 10 Clarion Hotel Helsinki Airport clarion hotel helsinki high 14 Clarion Hotel Helsinki Airport

Frukost under japansk lönn

Restaurangerna och barerna på hotellet kännetecknas av gedigna material såsom stengolv, massiva trädetaljer och skandinaviska designmöbler, vilket skapar en välkomnande atmosfär. Här förenar vi matt och blankt, mörkt och ljust, i en kombination av exklusivitet och inkluderande design.

Genom frukostmatsalens fyra lanterniner letar sig dagsljuset ner till frukostbesökarna och ger de fem meter höga japanska lönnarna ett magiskt ljus mitt i frukostrushen. Olika typer av sittgrupper, pendlade armaturer och möbeltextilier bidrar till en varierad stämning för umgänge.

clarion hotel helsinki high 5 Clarion Hotel Helsinki Airport clarion hotel helsinki high 16 Clarion Hotel Helsinki Airport

Flygplans-spotting på takterrassen

Spa- och wellnessavdelningen är en plats för återhämtning och välbefinnande, där lugnet råder. Här finns också en terrass mot innergården med en varm pool för den som vill uppleva en exotisk finsk vinter på bästa sätt.

— Hotellet erbjuder avkopplande spa, restaurang och en takbar med magnifik utblick över landningsbanorna utanför, säger Claes. Här kan du följa ett flygplan från take-off till det att det försvinner in i molnen långt borta vid horisonten.

clarion hotel helsinki high 9 Clarion Hotel Helsinki Airport

Hotellrummen frammanar en mer intim atmosfär med äkta trägolv och jordnära kulörer som ger en ombonad känsla. Här möts sobert och lyxigt i en balans som genomsyrar varje detalj. I de relativt små standardrummen har smarta lösningar varit nödvändiga för att integrera rummets nödvändiga servicefunktioner i inredningen. Som till exempel väskbänk, strykbräda, garderob – och minibar.

High-tech meet up

Clarion Hotel Helsinki Airport har dessutom en stor konferensanläggning med kongresshall. Här får det plats över 1 000 personer, stora breakout- och eventytor och 20 mötesrum. Konferensavdelningarna är high-tech och flexibla, med lyxiga ullmattor som bidrar till en behaglig arbetsmiljö med soft akustik. Kontrasten mellan de mjuka materialen och den avancerade tekniken är påtaglig. Under samma tak i byggnaden huserar även Comfort Hotel med ett välutrustat gym. Varje zon i hotellet är noggrant utformad för att väcka en helhetsupplevelse. Gästerna ska kunna njuta av en inbjudande och exklusiv miljö oavsett vilken del av hotellet de befinner sig i.

— Känslan när du lämnar hotellet ska vara att du haft en minnesvärd vistelse med en stark önskan att komma tillbaka, hoppas Claes.

clarion hotel helsinki high Clarion Hotel Helsinki Airport

Kontaktperson

Claes Pereswetoff-Morath

Uppdragsansvarig arkitekt
+46 8 412 53 47

Clarion Hotel Sundsvall

Eskapism på norrländska
Inredning
Boende & Hotell
Uppdragsgivare: Nordic Property Management / Nordic Choice Hotel
Uppdragsår: 2018 - 2021
Yta: 14 350 m² och 270 hotellrum
Fastighetsägare, entreprenör, arkitekt: Diös, Serneke, Krook & Tjäder
Hållbarhetscertifiering: BREEAM-SE, nivå Very Good
Fotograf: Lasse Olsson

Kan ett hotell utvidga en stadskärna? Vi vågar påstå det. Med nya Clarion Hotel Sundsvall har begreppet ”stenstaden” fått en ny, gnistrande innebörd.

lasse olsson photo 15671 Clarion Hotel Sundsvall
Hotellets unika läge vid Selångersån.

Här tar man ett glas vin. Konferensar. Slappnar av, firar eller drar sig undan. Med ledorden ”sten” och ”juvel” binder nya Clarion Hotel i Sundsvall ihop det gamla med det nya – och skapar liv och rörelse där det tidigare bara fanns en parkeringsplats.

Clarion Hotell Sundsvall
En spektakulär bar på gatuplanet på Clarion Hotel Sundsvall pryder sin plats mitt i rummet. Barens överhäng svävar till synes viktlöst över bardisken och utnyttjar våningsplanets rymd till max.

Varmt, nyskapande och dramatiskt

Sundsvall har en utpräglat industriell historia, som tillsammans med glittrande Selångersån och karg norrländsk natur fick bli inspirationen bakom inredningskonceptet. Ordleken med sten och juvel ledde därför fram till en inredning bortom det klassiska hotellmaneret.

– Vi tog avstamp i dessa kontraster – glittrande och rått, glödande och svalt, mörkt och ljust. Tillsammans skapade vi en inredningsarkitektur som känns mänsklig men ändå spännande, säger Nadia Tolstoy, gestaltningsledare på Tengbom.

lasse olsson photo 15742 Clarion Hotel Sundsvall
Varma textilier och blank mässing glöder i den kosmopolitiska takbaren där kunskap om material, ljusdesign och akustik präglar gestaltningen.
lasse olsson photo 15744 Clarion Hotel Sundsvall
Bardisken i takbaren är inspirerad av den i Sundsvall förekommande Alnöit-stenen.

Clarion Hotel Sundsvall – mer än ett hotell

2017 utsågs Sundsvall till Sveriges vackraste stad. Staden har beskrivits som en Fenix-fågel återuppstånden ur askan efter branden 1888. Men med Clarion Hotel Sundsvall tar staden nästa kliv i utvecklingen. Hotellet erbjuder ett varmt och inbjudande vardagsrum, inspirerande konferensområde, takrestaurang med terrass, internationellt spa och rum inredda för lata långhelger. Här möter polerade mässingsdetaljer natursten, rökt ek, kalkstenstoner och träbeklädda panelväggar. Stenstadstemat går igen i allt från mönster på matta till badrumstextur.

– Vi ville skapa en allt annat än stiff hotellmiljö på Clarion Hotel Sundsvall. Med tidlösa och klassiska material och samtidigt tonvikt på välkomnande arkitektur har vi varit med och format en ny, livlig mötesplats för såväl Sundsvallsborna som långväga gäster, avslutar Claes Pereswetoff-Morath, uppdragsansvarig på Tengbom.

lasse olsson photo 15751 Clarion Hotel Sundsvall
Solen går ned över takbarens unika terrass.

Kontaktperson

Claes Pereswetoff-Morath

Inredningsarkitekt
+46 8 412 53 47

Buzzard Point

Skandinavisk livsstil i Washington DC
Arkitektur, Inredning
Boende & Hotell, Bostäder
Uppdragsgivare: Akridge, Western Development, och Orr Partners
Plats: Washington DC
Projekttyp: Bostäder
Samarbetspartner: Antunovich Associates, West 8, BCT Architects
Uppdragsår: 2016-2020

500 lägenheter och gemensamma utrymmen stod på önskelistan när Tengbom flögs till Washington DC för att skapa en skandinavisk och exklusiv inredning som ska locka kräsna amerikaner att flytta till 1st Street på Buzzard Point.

– I love it!
– We love You!
– Bring forth the lobster!
– And the cappuccino!

Så kan det låta när man gör spännande arkitekturaffärer i USA. Vi har fått i uppdrag att skapa 500 lägenheter med tillhörande Amenity Space, som bland annat omfattar spa-anläggning, gym, takterrass med pool, i en fastighet i området Buzzard Point i Washington DC.

Projektet, som omfattar totalt 100 000 kvadratmeter, beräknas vara färdigt år 2020. Det är mycket som händer i området – hela stadsdelen står under utveckling av en mängd internationellt välrenommerade arkitektkontor, bland annat West 8 som vi samarbetar med i projektet.

Bakgrunden till Tengboms inblandning är en historia i sig. En av de ansvariga kunderna befann sig av en tillfällighet i Stockholm och blev blixtförälskad i Tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg. På stående fot bestämde han sig för att det var Tengbom han ville arbeta med.

Rakt in i hjärtat

Den befintliga byggnaden har tidigare blivit använd av US Coast Guard, men ska nu istället bli till bostäder. ”Scandinavian Design” var önskemålet. På plats i Washington presenterade Johanna Munck af Rosenschöld och Stefan Rydin grundligt hur de tänkte ta sig an projektet, komplett med teoretisk underbyggnad och materialexemplifiering. Temat är The Scandinavian Way of Living, ett koncept som besvarades med stående ovationer.

Kärleken till ljuset och naturen

Tanken är att skapa något helt nytt i Washington DC:s digra flora av bostäder. Som kontrast till den rådande trenden där just nu, ”Industrial Chic”, föreslog vi ljusa träslag, naturliga material som läder, terrazzo och sten, allt med stort fokus på högkvalitativa materialmöten. Toppkvalitet och noggrann finish är a och o i en miljö som bygger på rena linjer.

”Industrial Chic var inte ett alternativ för oss. I stället har vi försökt utvinna essensen av Scandinavian Design med dess enkelhet och tydlighet, och för att göra en intressant och fungerande miljö måste utförandet vara av toppklass. Vi ställer väldigt höga krav på exempelvis material och mötet mellan dem. Golvet vi väljer är ett trägolv, men inte vilket som helst utan ett av yppersta kvalitet, och så tänker vi i varje enskilt fall”, berättar Stefan Rydin.

buzzard point render Buzzard Point
Det nya bostadshusets utformning i Buzzard Point fokuserar på tillgång till naturligt ljus och ger mycket plats för gemenskap.

Vinnande kompetens med Buzzard Point

Våra bostads- och inredningsarkitekter vann uppdraget i tuff konkurrens med tre New York-kontor. Vi samarbetar med lokala arkitekter på plats, Antunovich Associates, men har huvudansvaret för gestaltningen. Uppdraget pågår kontinuerligt och projektet är preliminärt färdigställt under 2020.

Kontaktperson

Stefan Rydin

Affärsutvecklare
+46 8 410 354 52

Elite Hotel Mimer

Sov gott i skolan
Inredning
Boende & Hotell
Uppdragsgivare:
Uppdragsår: 2016
Plats: Umeå
Byggaktör: Elite Hotel
Samarbetspartner: AB Gunnar Svensson (projektledning)

Ett pampigt hus med intressant historia. Vad behövs mer för att få till stånd ett lyckat hotell? Omsorg om gästerna, förstås! Konceptualiserad inredning kan vara en del av upplevelsen, men får inte gå före trivsel. På omtyckta Elite Hotel Mimer i Umeå märks vad som går hem hos gästerna.

Vad får besökaren att känna sig välkommen och avslappnad när hen checkar in på hotell? En bra känsla, så klart. För de allra flesta gästerna handlar det inte om att uppleva hisnande ny arkitektur eller sova i spännande design, även om det är nog så trivsamt. Det handlar om att umgås med familjen, besöka ett fascinerande resmål eller kanske komma utvilad till ett viktigt affärsmöte. Det var utgångspunkten när Tengbom utformade inredningen till Elite Hotel Mimer i Umeå.

Foto: Per Ranung
Foto: Per Ranung

Gästen i första rummet i Elite Hotel Mimer

– Varken vi eller Elite Hotel ville att den skulle kännas krystad. Vi ville inte göra något pajasaktigt eller något som skulle passa på ett tivoli, utan ett ställe att återvända till. Som arkitekt tänker man ofta att det är viktigt att inredningen är hårt driven konceptuellt, men det jag har lärt mig efter att ha jobbat med många hotell är att inredningen bara är en liten del av upplevelsen. Det är en bra lärdom, man påminns om att vi arkitekter inte är det viktigaste utan att gästerna är det. Och för gästen är det kanske viktigare att det finns en stor tv än att det finns ett fluffigt överkast, säger Magnus Lindgren.

Konceptuellt i känslan, utan övertydliga teman

Därmed inte sagt att koncept är oviktiga. Den nygotiska tegelbyggnaden, som tidigare tjänstgjort som läroverk, fungerade självfallet som inspiration till inredningen. Den är stor och pampig, bjuder högt i tak och många fina fönster. Dessutom fanns redan tjusiga ytskikt i kalksten i korridorer och trapphus.

– Det är en jättefin byggnad och vi kände direkt att vi ville ta avstamp i att det var en gammal skola. Men vi ville inte göra det övertydligt. Ingen kommer att gå in i ett av rummet och säga: ”Shit! Det här ser ut som en gammal skola!” Det gör det inte alls, det ser ut som ett vanligt hotellrum med ett mjukt överkast, några puffiga kuddar och ett fint träskåp, men någonstans finns det en känsla i det.

Och det är så inredningsteamet runt Magnus Lindgren föredrar att jobba. Processen utgår ifrån ett konceptuellt arbete men tanken är att det i slutänden snarast ska skapa en sammanhållen känsla och ett lugnt. Vet man som besökare om att sänggavlarna är valda för att referera till byggnadens historia, eller att skåpen man kan hänga sina kläder i är ritade för att påminna om gammeldags skolskåp är det en bonus men inte ett egenvärde.

– Vi försöker jobba väldigt konceptuellt. Det ska inte bara bli ”fint” eller ”brunt och läder”. Det är klart att det ska vara fint, men oftast blir det inte speciellt bra om man inte har något konceptuellt att landa i. Även om man inte tänker på det som besökare alla gånger så känner man nog det. Finns det ett koncept, en tanke och en helhet bakom, blir miljön mer behaglig att vistas i, fortsätter han.

Gästerna på det i stort sett fullbelagda Elite Hotel Mimer verkar, av allt att döma, hålla med.

Kontaktperson

Nadia Tolstoy

Gestaltningsledare och trendspanare
+46 851 81 94 56

Clarion Hotel Amaranten

Sextiotalshotell i ny kostym
Amaranten Tengbom 2016
Inredning
Boende & Hotell
Uppdragsgivare:
Plats: Stockholm
Uppdragsår: 2013-2016
Projekttyp: Hotell
Samarbetspartners: Forsen, B. Bodin Bygg & Byggledning, Pronova Interior

Sobra, eleganta miljöer som för tankarna till 1960-talets Madison Avenue. Men i modern tolkning och med en touch av både Jackie Kennedy och Mick Jagger. Så tänkte våra inredningsarkitekter när de skapade det nya konceptet för Clarion Hotel Amaranten på Kungsholmen i Stockholm.

Kanske var det den äldre generationen som kände igen sig allra mest, när portarna slogs upp på nytt till Clarion Hotel Amaranten i maj 2016. Hotellet har fått en efterlängtad ny kostym, som trots modernt snitt andas samma sorts elegans och materialitet som när det först öppnade år 1969 – från entréplanet och upp till de 461 rummen på våningarna ovanför.

– Bland det första vi hittade när vi började göra research inför här projektet, var en fantastisk teckning som föreställer lobbyn som den såg ut i original. Vi blev såklart överlyckliga när vi fick veta att den enorma kristallkronan på bilden fanns kvar, undanstuvad i en lagerlokal sen många år, säger Josef Zetterman, ansvarig inredningsarkitekt i projektet.

Amaranten Tengbom 2016
Foto: Per Ranung

Gamla kvaliteter, nya detaljer

Takkronan – som mäter tre meter i diameter – letades fram, renoverades, och har blivit ett av de tongivande inslagen i lobbymiljön. Under den har vi utformat en iögonfallande reception i mässing och ek, som speglar kronans form och storlek. Runtomkring finns en stor och vacker social yta, där extra omsorg har lagts på flöden mellan hotellets olika verksamheter.

Vi har behållit många av de befintliga kvaliteterna i entréplanet och förstärkt dem med nya lösningar. Betongtaket har plockats fram och målats i en mörkare nyans av den dämpade grå kulör som pryder väggarna.

Inslag av ljusreflekterande brons, krom och mässing bryter av mot genomgående varma, mörka nyanser i både fast och lös inredning. Originalgolven i trä och kalksten står i tydlig kontrast mot en ny matta som vi designat specifikt för projektet.

Sextiotalsrock inspirerade hotellrummen

Amaranten Tengbom 2016
Foto: Per Ranung

Samtliga av de nästan femhundra rummen på Clarion Hotel Amaranten har också fått en ny, skräddarsydd look. Med inspiration hämtad från ikoner som exempelvis Mick Jagger i filmen Performance, har vi arbetat fram en exklusiv och lite rockig atmosfär. All inredning är specialritad, från sofforna med trästomme och integrerat skrivbord till garderoben med infälld belysning i klädstången. Konceptet som helhet flirtar med sextiotalets material, strukturer och kulörer, men med en twist som andas nutid. Det är detaljerna som sätter karaktären – stor omsorg har lagts på allt från möblemang till ljusdesign för att skapa den varma, exklusiva känslan som finns i rummen.

Kontinental hotellbar och restaurang – med cocktails på tap

Bredvid lobbyn i Clarion Hotel Amaranten ligger den nya baren Tap Room, en förlängning av restaurangen Kitchen & Table strax intill (vårt första projekt på Amaranten – och ett koncept som vi också vidareutvecklat på Clarion Hotel Malmö Live). I Tap Room ligger fokus på innovativ servering, rena smakupplevelser och kombinatonen mellan mat och dryck. Den nya baren är en av storsatsningarna på hotellet, med hög kapacitet, flexibilitet under dagen och tre kompletta barstationer. Den är lika mycket till för allmänheten som för hotellgästerna – hit ska alla vilja komma för maten, drinkarna och stämningen.

Amaranten Tengbom 2016
Häng på Clarion Hotel Amaranten passar både dagtid och kvällstid. Foto: Per Ranung

– Detaljerna för Clarion Hotel Amaranten har varit superviktiga både för Clarion och för oss i hela projektet. Den gemensamma visionen för inredningen i Tap Room har varit mycket specifik, så därför har vi själva har tagit fram all inredning. Bland annat har våra produktdesigners ritat en fin barstol i två utföranden tillsammans med Pronova Interiör, säger Linda Wedebrunn, inredningsarkitekt på Tengbom.

Vi har också fått rita något vi nog aldrig hade kunnat föreställa oss ens i vår vildaste fantasi: En cocktail-tap. I Tap Room kan man nämligen beställa sig exempelvis Sveriges första – och hittills enda – Manhattan på fat.

Konferensrum i gammalt bankvalv

Nära lobbyn ligger också den nya konferensanläggningen där vi ihop med vår kund lagt stor vikt vid att skapa unika rum utifrån designkonceptet. Flera av rummen vetter mot gatan och ger inblick i den nya miljön för förbipasserande. Att arbeta med gamla byggnader och ritningar är alltid en spännande utmaning, då det dyker upp oväntade överraskningar längs vägen. Men det ger också möjligheten att skapa något alldeles särskilt, att ta tillvara på material och detaljer. En del av de nya utrymmena i konferensen har ursprungligen tillhört en bank. Kvar som spår från en svunnen tid är ett stort gammalt kassavalv, som nu förvandlats till mötesrummet Situation Room. Kanske inget för den klaustrofobiske – men en effektfull miljö för oss andra.

Läs gärna mer

Om våra många (och olika) hotellprojekt på våra hotellsidor.

Kontaktperson

Nadia Tolstoy

Gestaltningsledare
+46 851 81 94 56

Grand Hôtel

Sekellångt samarbete i klassisk miljö
Arkitektur, Inredning, Kulturmiljö
Boende & Hotell, Byggnadsvård & restaurering, Hotell & möten, Kultur, Ombyggnad
Uppdragsgivare: Vectura fastigheter, Grand Hôtel
Plats: Stockholm
Uppdragsår: 2010-pågående
Byggaktör: Pefo Bygg, Skanska, Kungsfiskaren

Vårt samarbete med Grand Hôtel i Stockholm sträcker sig nästan 100 år tillbaka i tiden. På 1920-talet ritade Ivar Tengbom om hotellets fasad, lobbyn och festlokalen Vapensalen. 2014 förde vi Ivars arbete med lobbyn vidare in i nästa tidsepok. Och 2020 var det entréns tur att ta klivet in i framtiden.

Bevarad historia – moderna lösningar

Lobbyn är hotellets hjärta och ansiktet utåt. Att bevara och lyfta fram detaljer från hotellets vackra historia var av största vikt både för oss och för Grand Hôtel. Vi ville ge miljön ett samtida uttryck och funktionalitet, och på samma gång möta de höga kraven på antikvariskt bevarande och tillgänglighetsanpassning.

Grand Hôtel
Foto: Åke E:son Lindman

– Samarbetet med Grand Hôtel är såklart extra roligt eftersom det går hela vägen tillbaka till Ivar Tengboms tid. Vi har jobbat med att hitta tillbaka till känslan i de förändringar som Ivar genomförde på 1920-talet, men samtidigt tillföra nya, moderna lösningar, säger Karin Hagelberg, arkitekt.

Ljus och elegant miljö för alla

Utifrån vårt koncept har lobbyn fått ett ljust och elegant nytt uttryck. Modern funktion och teknik har sömlöst integrerats i den historiska miljön. Ett nytt marmorgolv med stora infällda mattor och också ett dolt ljud- och ljussystem är några av de element som har fört lobbyn in i nästa tidsepok.

Grand Hôtel
Foto: Åke E:son Lindman

De vackra takstuckaturerna är framlyfta på ett nytt sätt, och hotellets antikviteter är effektfullt blandade med modernare detaljer. Anpassningen med nya ramper och räcken gör att lobbyn nu är tillgänglig för alla.

Omsorgsfull uppdatering av hotellrum

Sedan 2010 år har vi också löpande gett nytt liv till en stor del av hotellrummen. Nu senast på plan två, samt även på plan tre i Royalbyggnaden. Många av rummen är utformade för flexibel användning, med till exempel klassiska pardörrar så att rum kan bli kopplade samman med varandra. Vissa av rummen har fått nya franska balkonger för bättre ljusinsläpp och badrum i carraramarmor.

Nya tider – ny entré

20210430 213710 latt scaled Grand Hôtel
Foto: Per Kallstenius arkitektkontor

När det 2020 blev dags för en uppdatering av Grand Hôtels klassiska entré var Ivar indirekt med på ett hörn genom hela processen. Karuselldörren ersattes med två glaspartier som skapar en känsla av rymd, samtidigt som de håller kalla vindar ute. Rummet innanför som tidigare åts upp av snurran har blivit en pampig övergångszon mellan ute och inne. Det yttre skärmtaket har bytts ut och skymmer inte längre utsikten inifrån. Specialritade lyktor och infällda ljusbrunnar tillsammans med guldig metall i entrétaket skapar ett varmt, välkomnande sken. I lobbyn flyttade trappan längre in i rummet – på samma plats som på Ivars tid. Här har också Ivars mönsterdesign på hissarna återanvänts kring den nya handikappshissen och längs räckena.

– Vi ville bygga på det som finns. Med stor respekt för historiken och inkännande metodik har vi inspirerats av befintliga och tidlösa detaljer och miljöer, avslutar Karin Hagelberg.

20210430 213527 latt scaled Grand Hôtel
Foto: Per Kallstenius arkitektkontor

Kontaktperson

Karin Hagelberg

Ansvarig arkitekt
+46 8 412 52 91