Arkiv

Villa Foresta

Lekfull saga
Villa Foresta, fotograf Yannick Lagher
Inredning
Boende & Hotell
Uppdragsgivare: Stockholm Meeting Selection
Plats: Lidingö, Stockholm
År: 2023-2024
Vad: Inredning. Entré, reception, barer och restaurang.
Fotograf: Yannick Lagher

Stillsamma tidsikonen Villa Foresta på Lidingö har gjort en Askungen. Våra inredningsarkitekter tog denna anrika byggnad under sina vingar och förvandlade en ganska försummad karaktär till en miljö fylld till brädden av värme, personlighet och oväntade kontraster – där varje rum har sin egen historia att berätta.

Villa Foresta, fotograf Yannick Lagher

Med sitt karaktäristiska torn högt uppe på höjden tvärs över vattnet är det svårt att missa det borgliknande Villa Foresta när du passerar Lidingöbron. Byggnaden uppfördes 1910 som en privat villa i nationalromantisk stil åt Wilhelmina Skog, en av dåtidens främsta restaurang- och turistentreprenör i Sverige. Under de senaste decennierna har den istället gjort sig ett namn som hotell- och konferensverksamhet. Nu har Villa Foresta återuppstått i ny kostym med ett personligt och livfullt designkoncept som knyter ihop då och nu.

— Vi började med att rensa bort onödiga väggar och rum som blockerade ljusinsläpp och siktlinjer. Då kunde vi öppna upp ytorna och skapa rörelse och intresse i varje del av fastigheten, berättar Nadia Tolstoy, gestaltningsledare och inredningsarkitekt på Tengbom.

Djärv Barception och intim entresol

En av de första förändringarna blev att lyfta fram en vacker men dold originaltrappa. Samtidigt förvandlade vi ett anonymt mötesrum till en intim entresol – en ny samlingspunkt för gästerna. I nästa steg ritade vi en nästan provocerande oblyg ”Barception”, en kombinerad bar och hotellreception. Inspirationen kom från borgens fyra hörntorn, där de grovhuggna proportionerna återspeglas i designen.Villa Foresta

— Vi ville få till kontraster och samtidigt en sammanhängande atmosfär, säger Katya Högberg, uppdragsansvarig inredningsarkitekt på Tengbom. Genom att blanda olika material och texturer ville vi få fram en balans av både elegans och komfort.

I den nedre baren möts gästerna av en handgjord stucco lustro-vägg med inslag av guld, som förhöjer det eleganta och sofistikerade. Väggen står i skarp kontrast till de mjuka sammetstygerna i toner av grönt, ockra och lejongult som klär rummet. Kombinationen av texturer och färger är lika delar tidlös som behaglig.

Kombinationen av rå mässing, blankt glas, skrovlig keramik och feminint veckade skärmar bidrar till variation och en stämningsfull atmosfär

Villa ForestaVilla Foresta

Sirliga detaljer och lek i sinnet

Vårt team har också formgivit nya smidesräcken och gett de två barerna många unika element som lekfulla glasöverhäng, snidade profiler, glasfronter och sirliga dekorer i massivt trä. Varje detalj är noggrant vald för att harmoniera med helheten och förstärka de olika rummens karaktär.

— En annan styrka i vår design är de dramatiska kontrasterna mellan olika rum och element. Den storslagna antika öppna spisen fungerar som ett imponerande centralt inslag, medan de mysiga brädspelshörnen blir en intim och grönskande miljö för social samvaro, säger Nadia.

Återbruk blandat med personlig stil

Hur många gånger får du som inredningsarkitekt lyfta in en antik fontän i ett projekt? Det gjorde vi i alla fall i Villa Foresta. Den nya inredningen är en mix av omsorgsfullt utvalda vintagefynd som skapar en eklektisk och personlig stil. Mattorna är inspirerade av naturen med material som skickar tankarna till mossa, höstlöv och myrar. Dessutom ger de en ljuddämpande bas och ramar in soffgrupper och bekväma fåtöljpar. Belysningsarmaturerna är handplockade för att ge varm, nedtonad och indirekt belysning. Varje armatur har en funktion men också ett estetiskt värde.

— Kombinationen av rå mässing, blankt glas, skrovlig keramik och feminint veckade skärmar bidrar till variation och en stämningsfull atmosfär, säger Katya.

Villa Foresta, fotograf Yannick Lagher

Med Wilhelminas mod i ryggen

Med Villa Foresta har våra arkitekter lyckats balansera dramatik och värme genom hela interiören. Att omvandla de mer moderna delarna av byggnaden till en inbjudande och lekfull miljö krävde en stor dos kreativitet men också kloka hållbara lösningar.

Villa Foresta, fotograf Yannick Lagher— Tack vare ett nära samarbete med Stockholm Meeting Selection lyckades vi forma en plats och en inredning som både är estetiskt tilltalande och som fungerar för en bred målgrupp och olika evenemang, säger Nadia. Den strama tidsplanen krävde att vi kontinuerligt testade och justerade våra idéer på plats.

Resultatet är en plats där historia och det obeprövade existerar sida vid sida – där Villa Foresta åter blir ett nav för kultur och sociala möten på Lidingö.

 

Kontaktperson

Katya Högberg

Uppdragsansvarig inredningsarkitekt
+46 841 06 96 16

Stockeld Dreamery

Från labb till lägereld
Inredning
Kontor
Uppdragsgivare: Stockeld Dreamery
Plats: Stockholm
Uppdragsår: 2023
Fotograf: Felix Gerlach

Vi hjälpte Stockeld Dreamery, ett start-up inom veganska mejerialternativ, att utforma ett inredningskoncept som lyfter fram såväl deras arbete som deras stockholmsrötter. Och som samtidigt speglar medarbetarnas passion för innovation och hållbarhet.

stockeld dreamery.jpg 1 Stockeld Dreamery stockeld dreamery.jpg 6 Stockeld Dreamery

Grundat 2019 av Sorosh Tavakoli och Anja Leissner, har Stockeld Dreamery snabbt vuxit till att bli en viktig aktör inom hållbara livsmedel. Med sitt huvudkontor i Stockholm och större delen av verksamheten nu baserad i New York, arbetar de för att skapa växtbaserade ostar som ett alternativ till traditionell ost.

— Genom att fokusera på innovativ matvetenskap och hållbarhet vill Stockeld Dreamery erbjuda produkter som kan bidra till att minska den negativa miljöpåverkan som är associerad med traditionell ostproduktion. Samtidigt som det såklart ska smaka gott, förklarar Katya Högberg, uppdragsansvarig inredningsarkitekt på Tengbom. Allt det här ville vi skulle komma fram i deras inredning.

Stockeld Dreamery

Sömlös övergång mellan labb och sociala ytor

I labbet utvecklar Stockeld Dreamery sina växtbaserade ostar. Vår uppgift var att skapa en smidig övergång mellan labbet och de mer sociala delarna av lokalen. Genom att återbruka glaspartier och bänkar, lackade i företagets signaturfärg, har vi lyckats skapa en sammanhängande helhet.stockeld dreamery.jpg 2 Stockeld Dreamery
Den genomtänkta användningen av Stockeld Dreamerys orangea kulör i olika nyanser förstärker den visuella identiteten och skapar en enhetlig känsla.

Labbet är inrett med en stor del återbrukade material. Både glaspartier och utrustning har anpassats för att passa in i det övergripande inredningskonceptet. Vi arbetade utifrån en balans mellan funktion, hållbarhet och estetik.

Köket – en lägereld

I centrum av kontoret fungerar köket som en samlingsplats för hela verksamheten. Inspirerat av lägerelden som en enande kraft, är köket en flexibel yta som passar för olika typer av event, provsmakningar och sociala möten. Här kan man baka pizza, laga mat tillsammans och njuta av en restauranglik känsla – ganska långt ifrån ett traditionellt kontor. Snarare en plats för kreativitet och gemenskap.

Stockeld Dreamery Stockeld Dreamery

Snicksnack och lugna ytor

Kontoret är uppdelat i en aktiv och en lugn zon, anpassat efter medarbetarnas behov. I den aktiva zonen finns loungeytor som uppmuntrar till samtal och samarbete, medan den lugna zonen fungerar som en avskild miljö för koncentrerat arbete. För den som suktar efter en mer avslappnad miljö finns även möjlighet att arbeta i pentryt. Den här uppdelningen skapar en flexibel arbetsmiljö som man kan anpassa efter olika arbetssätt och stunder.

Stockeld Dreamery

Identiteten sätter tonen

stockeld dreamery.jpg 3 Stockeld Dreamery

Genom hela projektet har vi haft ett nära samarbete med Akademiska Hus. Med en flexibilitet och också en vilja att lösa alla utmaningar kunde vi skapa en plats som speglar Stockeld Dreamerys identitet och vision. Alla inblandade, från hantverkare till projektledare, har varit väl insatta i konceptet och arbetat mot samma mål.

— Det har varit fantastiskt att arbeta med ett så starkt varumärke, säger Katya Högberg. Vi har kunnat skapa en inredning som inte bara är funktionell och estetiskt tilltalande, utan också hållbar och flexibel nog att leva vidare i olika format.

Kontaktperson

Katya Högberg

Inredningsarkitekt
+46 841 06 96 16

Ole.Fit Munkka gym Helsingfors

STYRKA I SAMARBETE
Inredning
Idrott
Uppdragsgivare:
Plats: Helsingfors i Finland
BTA: 1 544 kvadratmeter
Uppdragsår: 2023
Fotograf: Tengbom

Att arbetsplatser ska kunna erbjuda möjlighet till träning på jobbet är snart en självklarhet – både i Sverige och i Finland. Tengbom i Helsingfors är fenor på att rita gym och Ole.Fit Munkka är inget undantag. Tack vare en lösningsorienterad process i nära samarbete med kunden behövde vi inte tumma på resultatet.

Ole.Fit Munkka gym  är ett komplett och fullt utrustat gym i ett kontorskomplex om sex våningar. Här låg tidigare IBM:s huvudkontor, men idag är det ett företagscentrum under Bloomsvilles paraply. För att ge plats åt gymmet fick ett auditorium och några kontorsplatser ge vika.

— Allt fler företag inser att de anställdas välbefinnande, och att erbjuda möjligheter till motion, är en attraktionsfaktor för fastighetsutvecklare, säger Niina Isojärvi, arkitekt på Tengbom i Helsingfors. För oss som arkitekter kräver planeringen av ett gym både precision och anpassningsförmåga.

Akustik- och materiallösningar för grannsämjan

ole.fit munkka gym 01 original 1251634 Ole.Fit Munkka gym Helsingfors

Att bygga ett gym i en kontorsfastighet kräver god planering. Inte bara behöver man ta hänsyn till kundens önskemål utan också till hur gymmet påverkar grannarna och verksamheterna runtomkring. Ett gym tenderar ju att låta lite. En hantel som ramlar ner i golvet, ett löpband som dundrar under snabba intervaller. Ett peppigt gruppträningspass kan utlösa spontana hejarop och applåder. Ljudnivåer och akustik är därför några av de största utmaningarna när man bygger ett gym i en fastighet som huserar övriga verksamheter. Dessutom behöver man ta hänsyn till golv och övriga materials egenskaper. Och inte minst, ventilationen.

— I ett renoveringsprojekt som gymmet Ole.Fit Munkka ligger i, är den här ekvationen inte alltid enkel, säger Niina. En annan faktor att ta hänsyn till är takhöjden, som också är viktig på ett gym. Det behöver alltså pusslas en hel del.

 

ole.fit munkka gym 03 original 1251636 Ole.Fit Munkka gym Helsingfors

Ventilation och teknik

En stor utmaning var att få ventilationen och övrig teknik anpassad till takstrukturen utan att behöva sänka taket för mycket. I yogasalen gjorde vi en noggrann planering för akustik och ventilation, och för hur VVS-teknik och isoleringsmaterial skulle få plats i taket.

— Vi övervägde att lämna taket öppet, vilket hade blivit väldigt stilfullt och elegant, berättar Niina. Men på grund av akustiken i rummet landade vi istället i att gömma utrustningen i taket.

Ljudisoleringen i golvet var däremot inga problem. Under gymmet fanns inga  kontorsrum, utan cykelrum och omklädningsrum för gympersonalen.

Det måste få låta när man tränar

Renovering för ökad tillgänglighet

Förutom gymmet genomgår huset som byggdes 1979 och 1985 just nu en helrenovering, där även en fasadrenovering är på gång. Det färdiga Ole.Fit Munkka-gymmet har en total yta på 1 544 kvadratmeter. Här finns en öppen yta för fria vikter, en konditionspark med löpband, en stor gruppträningssal, en lite mindre gruppträningssal för funktionell träning och en yogasal. Men även avskilda behandlingsrum för fysioterapi och massage. Därtill duschar, bastur och omklädningsrum, samt arbets- och sociala utrymmen för gympersonalen.

ole.fit munkka gym 02 original 1251635 Ole.Fit Munkka gym Helsingfors

Förutom de planerade anpassningarna inuti byggnaden fick Ole.Fit Munkka-gymmet en ny entré. Tidigare var ingången till lokalerna inne i byggnaden. Under renoveringen utvidgade vi den tidigare trappan som fungerade som bakdörr till gymmets huvudentré, och byggde en ny entré mot utsidan. På så sätt blev entrén också tillgänglig.

Lokalerna ger en känsla av lyx. Den bruna kulörskalan på väggar och tak gifter sig väl med träpanelerna på väggar och delar av taket. Belysningen är planerad så att lokalerna inte känns mörka, utan stämningsfulla.

Ole.Fit Munkka gym
Före jobbet, på lunchen eller efter jobbet? Ole.Fit Munkka gym står och väntar.

Ett gymprojekt som Ole.Fit Munkka gym kräver samordning

I nära dialog med byggaktörer, gymkedjan Ole.Fit och deras inredningsdesigner Sisustusarkkitehdit Kalliomaa Oy, gjorde vi en grundlig utredning om utrymmenas karaktär, funktioner, belysning och material.

— Det var mycket samordning. Vi höll många möten för att få ihop både Ole.Fits önskemål och andra parters tidsplaner och behov, berättar Niina.

Målet var att hitta lösningar som skulle passa alla, utan att tumma på slutresultatet. Trots en tajt tidsplan öppnade Ole.Fit Munkka gym hösten 2023, och är nu i drift. Ett annat gym som Tengboms Helsingfors-kontor gjort är Elixia Circus som öppnade november 2021. Elixia Circus ligger i den före detta konsert- och nattklubbslokalen The Circus på Arkadiagatan i Helsingfors. För helsingforsborna är den känd som Innotalobyggnaden, ritad av Einari Teräsvirta.

Kontaktperson

Susanna Sucksdorff

VD, Tengbom Helsingfors
+358 505 767 700

Fyrisbiografen

För filmälskare och kulturtörstare
Inredning
Byggnadsvård & Restaurering, Kultur
Uppdragsgivare: Uppsala Akademiförvaltning
Plats: Uppsala
Uppdragsår: 2021
Fotograf: Tim Meier

Minns du tiden då man inte ville missa reklamen på bio? Inte vi heller – fram tills vi klev in på Fyrisbiografen i Uppsala. Denna kulturklenod, en av Sveriges äldsta och mest charmiga biografer, var i behov av en uppdatering. Genom att trolla med kvadratmetrarna rekonstruerade vi en filmisk miljö som nu står redo att åter bli ett nöjespalats för Uppsalaborna.

fyrisbiografen exterior Fyrisbiografen
Foto: Ojan, Wikimedia

Fyrisbion är en av Sveriges äldsta biografer. Med anor från 1911 har denna klassiska biograf, belägen i det historiska Skandalhuset, varit en viktig del av Uppsalas kulturliv i över ett sekel. En tidlös symbol för film- och kulturälskare.

Kreativ lek med utrymme

Fyrisbiografen interiör

Trots sin blygsamma storlek lyckades vi förvandla Fyrisbion till en inbjudande och funktionell mötesplats – inte minst i den lilla foajén. Genom att placera speglar i takvinkeln får besökarna en illusion av rymd och ljus, vilket ger känslan av ett större och mer öppet rum. Material som ek, sten och mässing är valda med omsorg för att kombinera hållbarhet med tidlös estetik. Den klassiska karosseripanelen är en nostalgisk blinkning till en tid då biografer var riktiga nöjespalats.

Tillgänglig bioglädje

En central del av renoveringen var att göra biografen mer tillgänglig för alla besökare. Nya toaletter och kopplingar till hissen gör det möjligt för rullstolsburna att enkelt ta del av utbudet på Fyrisbion. Dessutom har arbetsmiljön för personalen blivit bättre genom ett nytt kontor och pentry.

Fyrisbiografen interiörFyrisbiografen interiör

Den klassiska karosseripanelen är en nostalgisk blinkning till en tid då biografer var riktiga nöjespalats.

Från Plengiérs vision till modern kulturkälla

Det var år 1911 som biografmannen Hugo Plengiér grundade Fyrisbion. En central figur i det tidiga kulturlivet i Uppsala. På 1930-talet tog David Annell över, och satte sin prägel på verksamheten genom att visa europeisk film av hög konstnärlig kvalitet – ett utbud som skilde sig från de större biografernas. Idag drivs Fyrisbion av den ideella föreningen Föreningen Fyrisbiografen som är medlem i Folkets Bio. Tack vare engagerade medlemmar och volontärer fortsätter denna anrika biograf att erbjuda Uppsalaborna en plats för kultur- och filmupplevelser.

Fyrisbiografen interiör

Renoveringen av Fyrisbiografen har handlat om mer än att bevara det förflutna. Vi ville också skapa en modern och tillgänglig miljö som kan ta emot framtidens filmälskare. Med respekt för historien och en blick mot framtiden kan nu Fyrisbiografen fortsätta lysa – som ett centrum för filmkonst och kultur i hjärtat av Uppsala.

Kontaktperson

Sofia Lewén

Kontorschef Uppsala
+46 766 39 47 72

Clarion Hotel Helsinki Airport

Inte en enda vit vägg
Inredning
Boende & Hotell
Uppdragsgivare: Strawberry
Plats: Vantaa, Helsingfors
BTA: ca 25 000 kvm
Färdigställt år: 2024
Arkitekt: Sarc + Sigge
Fotograf: Felix Gerlach

Jetlaggad och trött ska du checka in på flygplatshotellet. Vi vet inte vilka förväntningar du har men vi vet att om du är på Clarion Hotel Helsinki Airport bjuds du in i en värld där modern skandinavisk design möter asiatisk mystik. Där japansk karp och finsk abborre delar rum. Med ett annorlunda och formstarkt inredningskoncept ville vi göra Finlands största hotell till allt annat än ”ett nödvändigt stopp på resan”.

clarion hotel helsinki high 3 Clarion Hotel Helsinki Airport

Helsinki Airport går ofta under smeknamnet ”Gateway to Asia” med över 80 direktflyg till asiatiska destinationer varje vecka. Hotellets arkitektur är präglad av en stram skandinavisk rytm och minimalistisk estetik med tydliga och rena linjer. Men inomhus råder allt annat än minimalism.

— Du hittar inte en enda vit vägg inne på hotellet, säger Claes Pereswetoff-Morath, uppdragsansvarig arkitekt på Tengbom.

clarion hotel helsinki high 19 Clarion Hotel Helsinki Airport clarion hotel helsinki high 20 Clarion Hotel Helsinki Airport

Ett minnesvärt stopp

Clarion Hotel Helsinki Airport är Finlands största hotell med en smidig inomhusgång från terminalen och bara några steg från incheckningsdiskarna på flygplatsen. På endast 30 minuter från Helsingfors city tar du dig till och från staden med kollektivtrafik. Hotellet erbjuder ett toppmodernt konferenscenter, ett spa och också en restaurang högst upp på hotellets tolfte våning med milsvid utsikt över landningsbanorna.

clarion hotel helsinki high 1 Clarion Hotel Helsinki Airport

— Vad förväntar sig en resenär vid ett flygplatshotell? Det funderade vi mycket över inför projektet, berättar Claes. Vi ville skapa en trivsam miljö bland stora terminaler, parkeringshus och logistikbyggnader. En sorts oas.

Här får resenären en avkopplande och unik upplevelse efter en lång flight – ett minnesvärt stopp på vägen trots jetlag, ny tidszon och resfeber.

clarion hotel helsinki high 8 Clarion Hotel Helsinki Airport

Här kan du följa ett flygplan från take-off till det att det försvinner in i molnen långt bort vid horisonten

Japansk karp och finsk gös

Ett flygplatshotell brukar kännetecknas som en plats där du ”bara övernattar” vid tillfällen då du ska flyga på obekväma tider, och minnet av hotellrummet suddas snabbt ut. Men Clarion Hotel Helsinki Airport är en destination i sig. Här händer något i varje rum.

— Skandinavien möter Asien i en blandning av ren modern skandinavisk design och klassisk asiatisk estetik, förklarar Claes. Konceptet – JAPANDI – symboliseras av den ikoniska karpen, koi, och den finska nationalfisken, abborren.

clarion hotel helsinki high 10 Clarion Hotel Helsinki Airport clarion hotel helsinki high 14 Clarion Hotel Helsinki Airport

Frukost under japansk lönn

Restaurangerna och barerna på hotellet kännetecknas av gedigna material såsom stengolv, massiva trädetaljer och skandinaviska designmöbler, vilket skapar en välkomnande atmosfär. Här förenar vi matt och blankt, mörkt och ljust, i en kombination av exklusivitet och inkluderande design.

Genom frukostmatsalens fyra lanterniner letar sig dagsljuset ner till frukostbesökarna och ger de fem meter höga japanska lönnarna ett magiskt ljus mitt i frukostrushen. Olika typer av sittgrupper, pendlade armaturer och möbeltextilier bidrar till en varierad stämning för umgänge.

clarion hotel helsinki high 5 Clarion Hotel Helsinki Airport clarion hotel helsinki high 16 Clarion Hotel Helsinki Airport

Flygplans-spotting på takterrassen

Spa- och wellnessavdelningen är en plats för återhämtning och välbefinnande, där lugnet råder. Här finns också en terrass mot innergården med en varm pool för den som vill uppleva en exotisk finsk vinter på bästa sätt.

— Hotellet erbjuder avkopplande spa, restaurang och en takbar med magnifik utblick över landningsbanorna utanför, säger Claes. Här kan du följa ett flygplan från take-off till det att det försvinner in i molnen långt borta vid horisonten.

clarion hotel helsinki high 9 Clarion Hotel Helsinki Airport

Hotellrummen frammanar en mer intim atmosfär med äkta trägolv och jordnära kulörer som ger en ombonad känsla. Här möts sobert och lyxigt i en balans som genomsyrar varje detalj. I de relativt små standardrummen har smarta lösningar varit nödvändiga för att integrera rummets nödvändiga servicefunktioner i inredningen. Som till exempel väskbänk, strykbräda, garderob – och minibar.

High-tech meet up

Clarion Hotel Helsinki Airport har dessutom en stor konferensanläggning med kongresshall. Här får det plats över 1 000 personer, stora breakout- och eventytor och 20 mötesrum. Konferensavdelningarna är high-tech och flexibla, med lyxiga ullmattor som bidrar till en behaglig arbetsmiljö med soft akustik. Kontrasten mellan de mjuka materialen och den avancerade tekniken är påtaglig. Under samma tak i byggnaden huserar även Comfort Hotel med ett välutrustat gym. Varje zon i hotellet är noggrant utformad för att väcka en helhetsupplevelse. Gästerna ska kunna njuta av en inbjudande och exklusiv miljö oavsett vilken del av hotellet de befinner sig i.

— Känslan när du lämnar hotellet ska vara att du haft en minnesvärd vistelse med en stark önskan att komma tillbaka, hoppas Claes.

clarion hotel helsinki high Clarion Hotel Helsinki Airport

Kontaktperson

Claes Pereswetoff-Morath

Uppdragsansvarig arkitekt
+46 8 412 53 47

Ellevio

Kontor med värmskap
Inredning
Kontor
Uppdragsgivare: Ellevio
Plats: Karlstad
År: 2021
Fotograf: Felix Gerlach

Värme, gemenskap – och återanvänd inredning. På Ellevios kontor talar man om ”värmskap”, och begreppet återspeglas i alltifrån detaljer till helhet i den klimatsmarta inredningen som vi hjälpte till att ta fram.

En inredning som för associationerna till elnät, gemenskap och natur. Så kan man sammanfatta Ellevios nya aktivitetsbaserade kontor.

Ellevio
En varm och välkomnande lounge möter såväl besökare som medarbetare och lockar samtidigt till spontana och flexibla möten.

En miljö för samskapande och kreativitet

Från traditionellt kontorslandskap till varierande yta gjord för gemenskap. I nära samarbete med Ellevio utformade vi nästan 200 arbetsplatser, reception, matsal, mötesrum och loungeytor. Medarbetare kan nu välja mellan aktivitetsytor gjorda för samarbete eller ljusa rum för fokus och digitala möten. Färg- och materialval är genomgående framtagna med tanke på rummets användning och medarbetarnas behov.

Värmländskt naturspråk

Ellevio
De orangeröda kulörerna i både textilier och armaturer är inbjudande och bidrar till en varm känsla under ljusa förmiddagar såväl som mörka eftermiddagar.

Återbrukad inredning

Vi ville skapa en klimatsmart inredning som håller över tid. Därför är både möbler och lokaler flexibla och anpassningsbara – det är lätt att möblera om och använda rummen på nya sätt. Vidare består stor del av inredningen av återbrukade möbler, och den nya inredningen är till stor del miljömärkt. Sammanfattningsvis skapar gammalt och nytt en väl sammanhållen mix av träslag och nyanser – som gjord för framtidens kontorsupplägg.

– Vi utgick helt och hållet från begreppet ”värmskap” i vår gestaltning. Resultatet blev en känsla av värme och gemenskap med den Värmländska naturen som röd tråd, säger Helena Wegerstedt Rask, inredningsarkitekt på Tengbom i Karlstad.

00221 scaled Ellevio
Ett öppet personalpentry och flexibelt pausrum ger utrymme för både små och stora sammankomster. Här kan man hålla stormöten eller samtidigt dela upp rummet i mindre delar.
Ellevio
Personalpentry med ”häng” som flirtar och kanske till och med lyfter det befintliga husets material och kulörer.

Kontaktperson

Elin Larsson

Kontorschef Karlstad
+46 702 75 67 66

Goto 10 i Malmö

Ett hjärta av tech
Goto 10 Malmö
Inredning
Kontor
Uppdragsgivare: Internetstiftelsen
Plats: Malmö
År: 2020

Malmö är rankat som en av de 29 bästa städerna i Europa vad gäller stöd till nystartade teknikföretag – och givetvis skulle en arena för alla internetälskare få en egen hub här. Vi inredde Goto 10 i Malmö med färg, en enhörning och (surprise!) inspiration från digitala uttryck.

buuo3704 Goto 10 i Malmö
Hen-roboten är specialbyggd av Petter Ljungberg/Go Gently med återbrukade delar .Foto: Jörgen Garheden

– Hej på dig! Det är roboten som hälsar välkommen samtidigt som den gula grinden öppnas och släpper in besökaren i Goto 10 i Slagthuset i Malmö.

Goto 10 Malmö ligger direkt i entrén och i övrigt disponeras byggnaden av ett co-working-företag och erbjuder konferens- och möteslokaler, café, reception och event.

Mötesplats för internetinnovation

2017 öppnades Internetstiftelsens startup-hub Goto 10 i Stockholm. Tengbom stod då för uppdraget att skapa en unik mötesplats där inredningen skulle specialanpassas med enkla och kostnadseffektiva material.

Tre år senare och med över 11 000 medlemmar och 1000 evenemang fick Malmö sitt eget Goto 10 – en kostnadsfri mötesplats för alla stadens internetälskare. Här kan man till exempel styra upp evenemang, meetups, hackathons, arbete, dela kunskap och ha möten om allt som rör internet. Platsen gör det möjligt för fler att utvecklas och nätverka. Och också dela med sig av sin kunskap om nätet och samhället.

Goto 10 Malmö
Foto: Kristina Alexanderson.

Dynamisk planlösning och färgexplosion

Ytan på Goto 10 erbjuder en mängd olika funktioner – mötesplatser, arbetsplatser, poddstudio, telefonbås, samlande gradäng för föreläsningar, och en separat del för externa evenemang. För att få överblick över lokalen och hitta en dynamik i planlösningen valde vi tillsammans med Goto 10 att öppna upp lokalen.

En helt egen identitet – på riktigt

Gestaltningen bygger på kontraster i färgmättnad och färgintensitet. Från gråskalans bas, på bland annat väggar och golv, vred vi upp volymen till hela färgspektrat som tar sitt uttryck i bland annat enhörningen och regnbågssoffan.

kpa 3234goto10 malmo Goto 10 i Malmö
I nära samarbete med Internetstiftelsen skapade vi speciallösningar och även installationer i lokalen. Foto: Kristina Alexanderson
kpa 3932 panogoto10 malmo Goto 10 i Malmö
En specialprintad matta från Ogeborg manifesterar Goto 10:s identitet. Foto: Kristina Alexanderson

Lek möter digitala uttryck hos Goto 10 i Malmö

Lokalerna är genomsyrade av lekfullhet och inspiration från digitala uttryck som vi utformat i nära samarbete med Goto 10. Exempel på platsspecifika inslag är både specialbyggda möbler och specialprintade mattor som dekormålade pelare och anpassade undertak.

kpa 3207goto10 malmo Goto 10 i Malmö
Trots lekfullhet och färgkaskad är det känslan av välkomnande, kreativitet och lugn som präglar Goto 10. Foto: Kristina Alexanderson
kpa 3442 panogoto10 malmo Goto 10 i Malmö
Vissa delar och funktioner utformade och utvecklade vi för att ha tydlig koppling och också igenkänning med Goto 10 Stockholm. Samtidigt var det viktigt att ge Goto 10 Malmö en egen identitet. Foto: Kristina Alexanderson

Men trots lekfullhet och färgkaskad är det känslan av välkomnande, kreativitet och lugn som präglar Goto 10. En fysisk tvilling till verksamhetens digitala plats. Och i digifysiska tider som nu kan du delta i seminarier och föreläsningar både online och på plats.

Goto 10 i Malmö
Goto 10 i Malmö – för sanna internetälskare. Foto: Kristina Alexanderson

Kontaktperson

Kristina Jonasson

Studiochef Inredning i Stockholm
+46 708 23 14 33

Goto 10 i Linköping

85% återbrukad inredning
Inredning
Kontor
Uppdragsgivare: Internetstiftelsen
Plats: Linköping
År: 2022
Yta: 700 kvadratmeter
Fotograf: Kristina Alexandersson

Nu så, internetälskare. Nu har Internetstiftelsen öppnat sin tredje kontorshubb Goto 10 i Linköping. Här möts tech, natur och innovation i återbrukad kostym och med samma starka varumärkesidentitet som övriga kontor.

Stockholm 2017. Malmö 2020. Och nu Linköping. Mer bestämt Linköping Science Park – ett växande område för akademi, techföretag och innovationshubbar. På Goto 10 kan 16 000 medlemmar kostnadsfritt jobba, ha meetups, arrangera event, 3d-skriva, podda och nätverka. En självklar plats för en internet-lover.

Goto10 i Linköping
Den bombastiska före detta tennishallen rymmer 700 kvadrat fördelade på tre plan.

700 kvadrat tennishall

Vi är i en gammal tennishall. Till storlek den största av de tre Goto 10-lokalerna hittills och med en unik utformning. img 3904 Goto 10 i LinköpingDet tekniska uttrycket i lokalen med träbalkar, exponerade rördragningar och installationer blev starka identitetsbärare när vi utformade lokalen och tog fram inredningskonceptet.

Framför allt ville vi, tillsammans med Internetstiftelsen, bygga ett starkt koncept där innovationen, det digitala, det professionella men ändå personliga, satte Goto 10 Linköping på kartan. En inspirerande och inkluderande mötesplats med smarta funktioner. Funktioner som också speglar Internetstiftelsens värderingar och passion för internet.

Inrednings(tech) möter natur i Goto 10 Linköping

Lokalens förutsättningar med flera våningsplan och befintliga rumsplaceringar krävde en tydlig tanke kring flöden och zoner. Som kontrast till det tekniska, och för att bidra till ökat välbefinnande, blev zonerna förstärkta med inslag av naturkänsla och växtlighet. I entrén, som bjuder in till möten och aktivitet, råder öppenhet och rymd. I de ”Digitala gläntorna” är du omsluten av pixlig mossa som dämpar ljud och uppmuntrar till fokuserat samarbete. Neon och färgskiftningar i arbetsloungen spinner i sin tur på lekfullhet, samarbete och aktivitet. Samtidigt råder lugn och fokus ”Under molnet”. Gradängen är tänkt att funka för både häng och större event. Den starka och tydliga färgpaletten som finns på alla Goto 10-kontor förstärker både identitet och det tekniska i lokalen.

kpa 8122 Goto 10 i Linköping

”Tänk hållbart i alla led!”

Medskicket från Internetstiftelsen var tydligt och innebar att vi till stor del kom att arbeta med återbrukad inredning. Dels i nära samarbete med återbruksleverantören Rekomo som utifrån tydliga produktbeskrivningar gjorde ett detektivarbete för att hitta inredning som matchade inredningskonceptet. Men också genom att återanvända inredning från Internetstiftelsens andra kontor.

– På Tengbom jobbar vi väldigt aktivt med klimatsmart anpassning av lokaler och det är alltid lika spännande. Med Goto 10 gav hållbarhetsfokuset i projektet oss stor tolkningsfrihet – en utmaning och samtidigt en möjlighet till utveckling och att testa nytt, berättar inredningsarkitekt Johanna Garheden.

Snabba beslut måste tas när man jobbar med återbrukad inredning – de där stolarna finns kanske inte kvar om två veckor

Att jobba med en återbruksleverantör är ett annat sätt att jobba med gestaltning. Ramarna för gestaltningen måste vara tydliga då det inte går att styra vilka produkter man till slut landar i. Vi tog fram beskrivningar för de produkter vi sökte utifrån bland annat funktion, önskat uttryck, material och mått som stämdes av med återbruksleverantören. Resultatet blev en riktigt bra helhet som inte gör avkall på vare sig identitet eller uttryck. Utifrån förutsättningar behöll vi så mycket som möjligt i lokalen, anpassade och återbrukade.

Lyckat samarbete med agila former i Goto 10 i Linköping

Många projekt, men kanske specifikt återbruksprojekt, kräver bra och iterativa samarbeten. Med Goto 10 i Linköping arbetade vi, Internetstiftelsen och Ciceron i nära dialog vilket också hjälpte oss att ta snabba gemensamma beslut längs vägen. Teamet från Tengbom tog fram kalkylunderlag, planlösning inredningskoncept och förslag, projektering av inredning, bygghandlingar och bestod av Linn Sylvan, Johanna Garheden, Mårten Tovle, Nils-Olof Ljunggren och Linus Fridén.

kpa 9219 Goto 10 i Linköping
Vem är du i den digitala gläntan? Oavsett, här i Goto 10 i Linköping är du ett med det gröna som ger uppmuntran till fokuserat samarbete.

Samarbetspartners och leverantörer

Internetstiftelsen (beställare), Ciceron projekt (projektledare), Idé design (snickeri), Go gently (scenograf installationer och robot), Rekomo (leverantör begagnade möbler), Senab (leverantör kompletterande nyinköp), Castellum (fastighetsägare), Kron & Karlsson (byggentreprenad).

Kontaktperson

Kristina Jonasson

Studiochef Inredning i Stockholm
+46 708 23 14 33

Coup d´etat

Fredlig palatskupp
Inredning
Restaurang
Uppdragsgivare: Cou AB, Sharam Vahidtary, Lise Weinberg
Plats: Engelbrektsgatan 37, Stockholm
Uppdragsår: 2021
Fotograf: Felix Gerlach

Hos den persiska krogen Coup d´etat blandades rufft och elegans för en fredlig statskupp i såväl inredning som mat. I ett kreativt samarbete med krögare, konstnärer och graffitikonstnärer tog Tengbom fram inredningen.

Coup d´etat Coup d´etat

Maten var utgångspunkten när Tengbom inredde den nya persiska restaurangen Coup d´etat på Östermalm i Stockholm. På samma sätt som det klassiska saffransriset, lamm och aubergineröra möter moderna ostron med sorbet och en gedigen cocktail-lista, så speglar inredningen den kärleksfulla palatskuppen – persiskt grönt möter neon och street art.

Snappa upp Farsi på oväntad plats

En interkontinental mixCoup d´etat

Persiskt med franska och skandinaviska inslag är på menyn på Coup d´etat, statskupp på franska. Länderna går igen i Tengboms inredningskoncept. Det är en restaurang som vill skaka om, även om vapnen på väggen fått blommor nedstoppade i pipan.

– Att utföra en palatskupp genom att ta det persiska köket ett steg till var något jag gillade, skriver stjärnkrögaren Erik Videgård, som utvecklat menyn. Jag vill utveckla det moderna persiska köket till något nytt, något lyxigt, något alla kan ta till sig.

Kreativt (konstnärs)samarbete med Coup d´etat

Restaurangen består av två plan. En dinner club i gatuplanet medan källaren rymmer en bar och en biograf som visar svartvita iranska filmer från före revolutionen. På toaletten underhåller en slinga med en språkkurs i Farsi.

– Vi skapade inredningen i ett kreativt samarbete mellan oss arkitekter och krögare, varav två själva är konstnärer säger uppdragsansvarig arkitekt och gestaltningsledare Katya Högberg från Tengbom. Vi anlitade en graffitikonstnär med stark identitet för ett resultat som blev ganska rufft men samtidigt elegant.

Eftersom lokalen sedan tidigare rymt en libanesisk restaurang kunde en del av stolar och bord återbrukas medan barer byggts om för att få nytt liv. Det innebar även att köket och logistiken fungerade från början.

Samarbetspartners och konstnärer: Jacob Erixon, Arman Sultani, Ali S

Coup d´etat

Kontaktperson

Katya Högberg

Uppdragsansvarig arkitekt och gestaltningsledare
+46 841 06 96 16

Velodrom i trä

För cyklar och multisport
Velodrome Jönköping
Arkitektur
Idrott
Plats: Jönköping
År: 2024
Typ av uppdrag: Vision
Status: Avsiktsförklaring klubbad av kommunen april 2024
Visualiseringar: PLAY-TIME Barcelona

På håll liknar den en svävande farkost. Men väl inne i den nya velodromen är tanken att cyklister från hela världen ska få ägna sig åt sin favoritsport. Samtidigt kan byggnaden fungera som en multisportarena och husera både konserter och mässor. Intill föreslås ett hotell med 80 rum. Det är i alla fall vår idé.

Velodrome Jönköping
Visualisering: PlayTime

Tengbom står bakom gestaltningen för den nya velodromen i Jönköping, där kommunen nu (april 2024) har klubbat igenom en avsiktsförklaring, alltså första steget i en byggprocess. Den nya multiarenan med velodrom och intilliggande hotell ska ligga i Hedenstorp. Hit tar det runt tio minuter att cykla från centrala Jönköping.

— Nu håller vi tummarna för att projektet blir verklighet, säger Matt Patterson, kontorschef och arkitekt på Tengbom i Jönköping som varit med sedan start i projektet tillsammans med Jonas MarculescuSimon Fast och Erik Wingquist.

Lokala material, lokala tillverkare och lokal kompetens

Velodrome Jönköping

Vad vore en velodrom utan småländskt virke?

I gestaltningsförslaget föreslår vi att velodromen ska byggas med trästomme alternativt hybridstomme av träpelare och betongbjälklag. Trä är en viktig spelare i omställningen mot en koldioxidneutral värld – både som en del av naturen och som byggmaterial. Men trämiljöer gynnar också hälsa och välmående.

— Dessutom är trä är ett traditionellt småländskt byggmaterial, förklarar Matt. Med trä som material kopplar byggnaden an till Småland i sin kontext. Både geografiskt, hantverkshistoriskt och industriellt.

Tack vare flera stora träindustrier i länet kan också transportutsläppen minimeras. Allt från råmaterial till färdigmonterade byggnadskomponenter. Utöver trästommen föreslår vi även trä som fasadmaterial, både för velodromen och hotellet. Idén för taken på de båda byggnaderna bygger på en kombination av sedum och solceller. Sedumytan fördröjer regnvattnet och ger den omgivande markytan större chans att absorbera, och på så vis fylla på grundvattendepån. Sedumytan skapar också ett svalare mikroklimat på taket som ökar solcellernas effektivitet under varma dagar.

Velodrome Jönköping

Attraktionspunkt som bygger folkhälsa

Jönköping som stad har en stark koppling till cykelsport, inte minst genom tävlingen Vätternrundan. Dessutom centralt placerat i landet. Enligt Svenska Cykelförbundet finns 93 procent av alla licenserade cyklister i en radie om 30 mil runt Jönköping.

Hållbart x innovation

Placeringen i nära anslutning till Vattenledningsområdet gör också friluftsområdet än mer tillgängligt för invånarna i staden. Velodromen, med sitt karakteristiska uttryck, blir en ny besökspunkt i staden och bidrar förhoppningsvis till en stark identitet för den nya stadsdelen Hedenstorp.

— Att bygga den här typen av anläggning med lokala material, lokala tillverkare och lokal kompetens stärker också Jönköping som en innovationsregion inom träbyggnadsteknik och hållbart byggande, avslutar Matt.

Kontaktperson

Matt Patterson

Kontorschef och arkitekt Jönköping
+46 36 440 90 81