Arkiv

Northvolt Ett

Batteridriven framtid av stora mått
Arkitektur
Industri
Uppdragsgivare:
Uppdrag: Northvolt Ett, produktion av litiumjonbatterier
Plats: Skellefteå
År: 2017-

Nu går det undan i fordonsindustrin. När Northvolt placerar sin produktion av litiumjonbatterier för elbilar i Skellefteå står Tengbom för utformningen av den gigantiska anläggningen. Samhällsnytta och genomtänkt design är för oss en självklar del i utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle.

northvolt ett drone picture 6 mont Northvolt Ett

Svindlande storlek

Utanför Skellefteå har nu de första stegen tagits inför etableringen av Northvolts primära batteriproduktionsfabrik. Projektet är stort i flera bemärkelser och ska tillverka litiumbatterier för bilar och andra industrier, en del i omställningen till den nya generationens energi. Testlabbet i Västerås är redan under drift och storproduktionen i Northvolt Ett ska enligt plan komma i drift under 2021.

De arkitektoniska utmaningarna är flera: Det rör en ny teknik och process som än så länge saknar prototyper, vi har en yta som är större än Gamla Stan i Stockholm, och det är inte gott om tid.

northvolt spine closeup 190705 Northvolt Ett

Positivt avtryck

Arkitektens uppgift blir att få ihop dessa volymer till en helhet som blir intressant och spännande, och inte fastnar i monotoni eller klumpighet. Det faktum att fabriken är avsides placerad betyder inte att dess yttre är oviktigt; den gör ett stort avtryck i naturen och måste tas om hand därefter. Lejonparten av exteriören kommer att vara i trä för att harmoniera med omgivningen. Samtidigt utgör övriga material metall, glas och betong. Återvinningsbarhet och tålighet har varit ledord. Inuti byggnaden uppstår andra utmaningar rörande logistik och flöden, samt att skapa en miljö som är angenäm för människor att arbeta i.

northvolt ett hero Northvolt EttSamhällsnyttigt uppdrag

Northvolt Ett kommer att ha cirka 3000 anställda, fabriken bidrar således till att skapa arbetstillfällen i kommunen. Att det är ett samhällsnyttigt projekt, både socialt och som en del i omställningen från fossila bränslen, har motiverat Tengbom att ta sig an uppdraget. Att beställaren även är mån om det visuella intrycket kunde bidra till ett givande samarbete. Eftersom alla nu vill hoppa på batteritåget gäller det också att vara stresstålig och flexibel för att snabbt hitta och modifiera lösningar. Slutligen, det kräver både positiva och negativa laddningar för att skapa energi som driver utvecklingen framåt.

Kontaktperson

Järfälla sopsugsterminal

Miljösmart anläggning med finess
Arkitektur
Industri
Uppdragsgivare:
Plats: Barkabystaden
Uppdragsår: 2012-2014
Projekttyp: Nybyggnad av sopsugsterminal
Fotograf: Sten Jansin
Samarbetspartners: Sweco, ACAD, ACC, Envac

Modern och hållbar sophantering är en självklarhet i den framväxande Barkarbystaden. Med Järfälla sopsugsterminal har Tengbom gett området en anläggning som har sin naturliga plats i kvarteret.

Järfälla sopsugsterminal

Hög nivå under mark

En ny stadsdel innebär nya sopor, och lösningar för dessa behöver planeras i ett tidigt skede. Istället för att sopa skräpet under mattan använder Järfälla sopsugterminal en miljöeffektiv teknik där avfallet blir transporterat under mark, men det är också en byggnad som förtjänar sin plats i den ambitiösa Barkarbystaden. Järfälla kommun ville ha en anläggning som skulle hålla samma höga nivå som resten av bebyggelsen, och i egenskap av generalkonsult kunde Tengbom satsa på kvalitet i material och gestaltning.

sopsug 12 Järfälla sopsugsterminal

Tidlösa detaljer håller i längden

Resultatet är en i grunden avskalad tegelbyggnad där fasade stenar skapar mönster över långsidorna. De hålrum som bildas av murtekniken har antingen lämnats öppna eller fyllts igen med murbruk. Det ger fasaden en slät rutighet alternativt bildar vackra diagonalmönster när de små fickorna i muren blir fyllda med snö på vintern.

Järfälla sopsugsterminal sopsug 08 Järfälla sopsugsterminal

Målet med Järfälla sopsugsterminal har varit att terminalen ska finna sin naturliga plats i det kringliggande bostadskvarteret. Samtidigt får ett eget uttryck genom dessa omsorgsfulla detaljer. På så vis förmedlar man att det handlar om en viktig funktion, nämligen hur vi tar hand om våra sopor.

Möjlighet till utökad kapacitet borgar för en långlivad anläggning, men lika viktigt i det avseendet är materialval och tidlös gestaltning. För att åstadkomma en tilltalande enkel design krävs förståelse för den teknik som funktionen bygger på – en arkitektonisk process av det här slaget är alltid ett teamwork tillsammans med experter på den berörda verksamheten.

Järfälla sopsugsterminal
Järfälla sopsugsterminal – en pampig byggnad.

Gemensam sak för framtidens stad

Det finns nämligen inte direkt någon handbok att tillgå för byggnader som Järfälla sopsugsterminal. Istället är det en resa man ger sig ut på tillsammans, i synnerhet med uppdragsgivaren. Genom att från början ha en tydlig idé ökar chansen att slutresultatet blir det önskade. Men också som skydd mot att kostnaderna inte skenar iväg. Med gemensamma ambitioner och medvetenhet om samtidens miljömässiga utmaningar kan något så oglamoröst som en station för avfallshantering bli kvarterets prydnad. Att Järfälla sopsugsterminal blev belönat med kommunens hedersomnämnande är väl ett kvitto på det?

Kontaktperson

Mark Humphreys

Kontorschef Stockholm
+46 8 412 53 43

Ursviks sopsugsterminal

En oväntad pärla
Arkitektur
Industri
Uppdragsgivare: Stora Ursviks KB
Plats: Stora Ursvik, Sundbyberg
Uppdragsår: 2012-2014
Projekttyp: Industribyggnad
Samarbetspartners: SWECO, COWL, Tyréns
Miljöklass: BREEAM SE Excellent

Den nya Ursviks sopsugsterminal i Ursvik är helt styrd av datorer och klädd med en stor växtvägg. Välkommen till en högteknologisk och miljövänlig industribyggnad.

Kan man skapa en sopsug att vara stolt över?

Det var en spännande utmaning vi tog oss an, att skapa Ursviks sopsugsterminal. Vi ville att byggnaden skulle tillföra ett estetiskt värde till området och bli ett uppskattat inslag i närmiljön för de boende. Den skulle också vara effektiv, både ur ett funktionellt och ur ett miljömässigt perspektiv.

Den första BREEAM-certifierade industribyggnaden i Sverige.

Ursviks sopsugsterminal
Ursviks sopsugsterminal. Foto: Åke E:son Lindman

Ur vår vision växte rationella volymer med få men tydliga effekter fram. Industriell arkitektur med oväntade inslag. Den största volymens sluttande fasad i plåt kontrasterar mot de intilliggande, som vi klätt i betong och delvis smyckat med ett skuggliknande skogsmotiv. Förskjutningar i fasaden, minimalistisk fönstersättning och en vacker skorsten i corténstål ger byggnaden stark karaktär. Den är spännande att betrakta, både på nära och på långt håll.

Växtvägg för renare luft

Den mest effektfulla kontrasten är förmodligen den 250 kvadratmeter stora växtväggen, som klär den största volymens ena sida. Väggen består av mer än 2 000 växter samtidigt som bevattningen styrs från London med hjälp av sensorer. Den gröna väggen, som är avsedd att kompensera för den mark som använts, förlänger också byggnadens livslängd, filtrerar föroreningar och renar luften runt omkring.

BREEAM-certifierat – och luktfritt

Ursviks sopsugsterminal är den första BREEAM-certifierade industribyggnaden i Sverige. Fullt utbyggd kommer systemet att serva omkring 6 000 lägenheter. Via flera hundra meter långa, underjordiska rörsystem transporterar man matavfall, förpackningar och papper till sopsugen från bostadshusen runtomkring. Systemet är slutet och håller därför både skadedjur och insekter borta. Det luktar inte heller.

Byggnaden är i normala fall obemannad och styrd helt av datorer. Containrarna blir tömda en gång i veckan och de tunga avfalls- och återvinningstransporterna går direkt vidare via E18 precis intill. Trafiken i bostadsområdet intill minskar och gatorna där blir tryggare för både vuxna och barn.

Kontaktperson

Mark Humphreys

Kontorschef Stockholm
+46 8 412 53 43

Hedenverket

Effektiv miljösatsning i Karlstad
Arkitektur
Industri
Uppdragsgivare:
Plats: Karlstad
Uppdragsår: 2011-2015
Projekttyp: Kraftvärmeverk
Samarbetspartners: WSP, JD-gruppen, KVE Konsult, Brandskyddslaget

När Karlstad Energi skulle bygga tredje etappen av Hedenverket var vi med som arkitekter genom hela processen. Kraftvärmeverket är Karlstads kommuns största satsning någonsin och i så här stora projekt är det särskilt viktigt att bidra till en effektiv process.

Vi gjorde volymstudien och tog fram den arkitektoniska idén i förstudieskedet. Vi stod också för modellvisualisering, systemhandling, medverkade i upphandling av mark-, bygg- och processentreprenörer, samt arbetet med bygghandlingar i projektet.

Hedenverket
Illustration: Tengbom

Visualisera processen

En del av vårt arbete med Hedenverket var att visualisera den planerade byggprocessen. Vi tog till exempel fram förfrågningsunderlag till leverantörer med illustration av leveransgränser i 3D-modeller. Hela projektet gjordes i en fullt utvecklad BIM-projektering i ArchiCAD, där arkitekturmodellen läggs samman med de andra aktörernas modeller för samordnad projektering.

Med bra planering och lyckade upphandlingar blev kostnaden för investeringen cirka 150 miljoner lägre än beräknat.

Ett mycket lyckat projekt

Hedenverket är ett projekt som vi är otroligt stolta över. Med bra planering och lyckade upphandlingar blev kostnaden för investeringen cirka 150 miljoner lägre än beräknat. Då har Karlstad Energi ändå fått en större panna och en kraftfullare turbin än vad de planerat för.

Hedenverket
Foto: Anders Lipkin

Flera miljövinster

Det nya kraftvärmeverket har också hjälpt till att fasa ut den fossila oljan helt ur fjärrvärmeproduktionen. Fjärrvärmen i Karlstad har gått från att ha varit helt oljeberoende till att bli fossilbränslefri på 30 år. En annan stor miljöfördel med det nya kraftvärmeverket är att den förnybara elproduktionen fördubblats vid Hedenverket, från 100 till 200 GWh. 200 GWh motsvarar ungefär årsanvändningen av el för 66 000 lägenheter.

Kontaktperson

Anki Haasma

Kontorschef Karlstad
+46 54 400 50 68

Vattentorn

Tankeövning
Arkitektur
Industri
Uppdragsgivare:
Plats: Helsingborg
Byggaktör: NSVA, Helsingborgs stad
Uppdragsår: 2016

Att rita vattentorn hör till de mer ovanliga uppdragen för arkitekter. Så det var speciellt att ta fram ett förslag för Helsingborgs utökade vattenförsörjning. Resultatet är ett på samma gång monumentalt och subtilt landmärke.

Det är inte varje dag vi ritar vattentorn. Det vill säga, inte nu för tiden. När Patrik Ekenhill och hans kollegor började arbeta med bidraget till ett parallellt uppdrag om Helsingborgs nya anläggning grävdes det lite i historien. Det visade sig att Ivar Tengbom för ungefär hundra år sedan tycks ha varit marknadsledande på just denna sorts byggnad. Den tidens konstruktion skiljer sig från de torn vi är vana vid att se i stadsbilden idag. Innan den funktionalistiska svampen gjorde entré var vattentornen som regel kvadratiska tegelbyggnader. Ett exempel är Ivars vattentorn i Sundbyberg, som i våra ögon mer påminner om en liten borg.

Det visade sig att Ivar Tengbom för ungefär hundra år sedan tycks ha varit marknadsledande på just denna sorts byggnad.

Vattentorn

Bakåtblick för balans

Teamet lät sig inspireras av dessa äldre torn som har en trappa och ett luftrum inuti, även om resultatet formmässigt är radikalt annorlunda.

– Den tanken började locka oss, för vi såg ett jätteproblem med hur man skulle få balans mellan vattenreservoarerna. Enligt programförutsättningarna skulle det nya vattentornet faktiskt innehålla en totalt större vattenvolym i de två lågreservoarerna än i själva högreservoaren. Uppdragsgivaren ville ändå ha ett torn. Där föddes vår idé, att vi att vi genom en sammanhängande och effektiv anläggning baka ihop dem till en volym, lite enligt den här äldre principen, berättar Patrik Ekenhill.

Tornets placering var också en utmaning. Landskapsrummet är speciellt, ett fält med en större bilväg på ena sidan och naturreservat och äppelodlingar på de andra.

det nya och det gamla vattentornet i helsingborg Vattentorn
Det nya vattentornet (höger) i förhållande till de gamla (vänster).

”Det blir som en tydlig nisch, ett rum längs vägen. Genom en central och placering mitt på fältet skapade vi en monumentalitet men samtidigt en varsamhet mot de intilliggande gårdsbruken. Det förstärker även känslan av det fritt placerade landmärket som självständigt objekt, ett av vattentornens typiska kännetecken”, fortsätter han.

Flödande form

Ett vattentorn skiljer sig förstås i allt väsentligt från ett bostadshus eller en kontorsbyggnad.

– Vi fick väldigt konkret input på det tekniska. Vi valde att hålla oss till cylindriska tankar, men vi ville svepa in dem i ett modernt hölje och skapa en stämning av något skirt och öppet, säger Patrik.

Med en perforerad, blank, rostfri plåt får tornet en reflekterande yta som skiftar med väder och vind. För inspiration till formen gick vi till själva källan: Vattnet.

Vattentorn

 

– Det är så otroligt komplext och mångfacetterat. Vattenreservoarerna i botten bildar en trekant och högreservoaren en cirkel i toppen. Genom att vi följde dessa geometrier med höljet alstrade den yttre geometrin en formförändrande vridning. Vridningen förmedlar en dynamik och upplevelse i mjuk rotation. Ett samspel med både trafikrörelserna och reservoarernas vattenströmningar.

Tack vare sin vridna form ändrar tornet karaktär när man går runt det, eller om man kommer åkande från olika håll på vägen.

Hemtrevligt

Ett klassiskt formgrepp, som man också kan se i till exempel vaser, påpekar Patrik Ekenhill. Och vattentornet tronar lite som en vas på det gula fältet. Där odlas spannmål, men arkitekterna skulle gärna se att det blev ett solrosfält. Tack vare sin vridna form ändrar tornet karaktär när man går runt det, eller om man kommer åkande från olika håll på vägen. Tornet är också belyst inifrån, och blir till kvällen således mer av en behaglig lampskärm, som kanske får de förbipasserande att längta till hemmets härd och ett glas rent vatten.

Kontaktperson

Pernilla Woelfer

Arkitekt
+46 42 19 48 54