Arkiv

Östermalms Saluhall och hotell

Uppdaterade för framtiden
Arkitektur, Kulturmiljö
Byggnadsvård & restaurering, Handel, Kultur, Ombyggnad, Restaurang, Restaurering
Uppdragsgivare:
Plats: Östermalm, Stockholm
Uppdragsår: 2012-2021
BTA: Saluhallen 6 770 m² och hotellet 4 800 m²
Fotograf: Åke E:son Lindman och Lasse Olsson
Samarbetspartners: Ljusrum, Nyréns, AIX, Stockholms Målerikonservering, BK Beräkningskonsulter

Med renoveringen av Östermalms Saluhall har Tengbom bevarat en årsring i stadens historia och skapat nya sätt att uppleva den historiska matdestinationen. Saluhallen har genomgått den mest omfattande renoveringen på 130 år och tillsammans med nya Saluhallens hotell står kulturarvet redo för besökare i ytterligare ett sekel. Minst.

lasse olsson photo 10969 min Östermalms Saluhall och hotell
De stora, bågade fönsterna och originalentréerna har renoverats och accentuerats med kvällsbelysning. Foto: Lasse Olsson

Efter drygt ett sekel i drift var Östermalms Saluhall i stort behov av renovering. Åratal av sporadiska renoveringsinsatser resulterade i en Saluhall som inte längre var särskilt inbjudande.

Vårt uppdrag: uppdatera, förtydliga och förbättra

Att återställa Saluhallen till sin forna glans innebar stora utmaningar. Vi blickade bakåt för att ta tillvara på historiken –samtidigt skulle byggnaden möta nutida krav och med nya tillägg addera till besökarens upplevelse.

9577 007 justerat mattnad Östermalms Saluhall och hotell
Restauranger längs byggnadens fasader i kombination med längre öppettider och uteservering bidrar till en levande gatumiljö. Foto: Åke E:son Lindman

Vi behövde se över husets teknik men också den komplexa logistik som sker i och omkring hallen. Saker som tillgänglighets- anpassning, att byta ut i princip all teknik och förstärka de kulturhistoriska och antikvariska värdena stod högt på önskelistan. Helt enkelt att förhöja upplevelsenivån, utan att förvanska någon del av byggnaden.

Respektfull framtidsanpassning

Vi har tagit ett brett helhetsgrepp med stor omsorg för husets karaktär och detaljer; från tekniska funktioner och strukturella insatser till att återställa originaldekoren. Den ursprungliga planlösningen i stjärnform har återställts för att gagna handel och skapa tydligare gångstråk. Ytterligare funktioner har adderats för att skapa nya upplevelser, som långa balkonger med sittplatser för restauranggäster. Högre funktions- och tillgänglighetskrav bidrar till en bättre upplevelse för alla genom bland annat hissar och fler toaletter.

9550 024 justerat mattnad Östermalms Saluhall och hotell
Färgschemat och utsmyckade detaljer är återställda till originalutseendet. Foto: Åke E:son Lindman

Nya tillägg har ett tydligt samtidsuttryck och underordnar sig den form- och färgstarka kulturhistoriska miljön. I övriga fall har man velat framhäva och därav förhöja Saluhallens ursprungliga utseende. Färgkonservatorer har arbetat med att skrapa bort lager efter lager av övermålningar för att skapa en bild av historien.

9577 013 justerat mattnad Östermalms Saluhall och hotell
Saluhallens originalkonstruktion i trä är renoverad och anpassad med en låg sarg och marmorbänk med integrerat kylskåp och display-yta. Foto: Åke E:son Lindman

Besökarna möter idag en en mer färgglad hall, dock med samma kulörta färgval som förr. Även ljuset flödar åter igen genom gavelfönsterna som en gång var övermålande. Dessa har ersatts med nya fönsterpartier och ett innovativt jalusisystem utvecklat från båtteknik som skyddar handlarnas råvaror från direkt solljus.

Förbättrade flöden och nya upplevelser

Besökare möts idag av en enhetlig och harmonisk upplevelse. En Saluhall som nu också är inkluderande, tillgänglighetsanpassad och hållbar. Förbättrade flöden, smartare entrélösningar och nytt sop- och återvinningssystem som minskar antalet lastbilstransporter till en femtedel är några av sakerna som gör Östermalms Saluhall till en toppmodern mötesplats. Restauranger placerade längs byggnadens fasader i kombination med längre öppettider bidrar till en levande gatumiljö och mer fokus ligger på samtida behov och beteenden som socialisering och att bli sedd.

Hotellet – ett nytt sätt att uppleva den historiska matdestinationen

I anslutning till Saluhallen ligger ett nytt hotell. Med parametrisk design och innovativ arkitektur har Tengbom varit med och skapat en hotellupplevelse utöver det vanliga. Här har en gammal karamellfabrik i industriell stil från 1910 och ett bostadshus med jugendfasad från 1888 förvandlats till ett högklasshotell. Att mejsla fram en hotellmiljö ur byggnader från olika tids- och stilperiod var i sig en klurig uppgift. Byggnadernas historiska karaktär skulle respekteras samtidigt som vi behövde förena huskropparna och rita om planlösningen så att den blev hotellkompatibel. För att kunna skapa funktionella flöden på varje våning har de befintliga byggnaderna kompletterats med en modern tillbyggnad i handslagen tegel. Tillsammans ringar byggnaderna in innegården.

9633 025 justerat mattnad Östermalms Saluhall och hotell
Det moderna tillägget och originalbyggnaderna ringar tillsammans in innergården och skapar en ny mötesplats i staden. Foto: Åke E:son Lindman
9633 010 justerat mattnad Östermalms Saluhall och hotell
Tillbyggnaden i handslagen tegel, perforerad med bakomliggande ljudabsorbent för att skapa en behaglig ljudmiljö i hotellets innegård. Foto: Åke E:son Lindman

Ett glastak i samarbete med tech och himlavalvet
För att maximera funktion och trivsel samt skapa en mötesplats som fungerar året runt har vi täckt innergården med ett specialritat glastak. Med sin böljande, eleganta form upplever man taket som en förlängning av himlen snarare än en inglasning. Att sätta ett glastak över tre olika byggnader med varierande takfot var en utmaning i sig. Vi ville dessutom behålla känslan av att vara utomhus och varken inkräkta på grannhusens utsikt eller dagsljus. Här blev parametrisk design lösningen – datateknik som effektiviserar konstruktionen av komplicerade former. Detta för att maximera glasytan och minimera bärverk och på så sätt skapa en elegant och smäcker takkonstruktion med känsla av öppenhet.

9633 002 justerat mattnad Östermalms Saluhall och hotell
Innegårdens böljande glastak med minimala bärverk som elegant sträcker sig över de tre olika byggnaderna med varierande takfot. Foto: Åke E:son Lindman

Ljudbilden – en avgörande aspekt

På en stor inglasad innergård kan akustiken komma i vägen för trivsel och utomhuskänsla. För att minska eko och buller valde vi att klä den nya tillbyggnaden med en perforerad tegelfasad. Genom att utelämna varannan tegelpanna och addera en bakomliggande ljudabsorbent skapade vi en effektiv ljuddämpning. Teglets abstrakta mönster ger fasaden ett intressant djup samtidigt som det fyller en viktig funktion. För att ytterligare säkra en dämpad och behaglig ljudmiljö valde vi akustisk puts som komplement när vi putsade om det gamla bostadshuset.

9633 028 Östermalms Saluhall och hotell
Bostadshuset med jugendfasad från 1888 blev förvandlad till ett högklassigt hotell. Passagen mellan hotellet och Saluhallen skapar ett nytt stadsflöde genom kvarteret. Foto: Åke E:son Lindman

Resultatet – ett nytt stadsflöde

Genom att behålla och rusta upp en befintlig passage som leder till hotellets innegård direkt från gatan – samt skapa en ny passage som kopplar ihop innegården med Saluhallen – har vi skapat ett nytt stadsflöde genom kvarteret. 

lasse olsson photo 14793 Östermalms Saluhall och hotell
Passagen med platsgjuten betong och en terrazzotrappa som bidrar till en avskalad och kontrasterande övergång mellan Saluhallen och hotellet. Foto: Lasse Olsson

Förbipasserande kan nu ta en genväg från Nybrogatan via hotellet och Saluhallen till Humlegårdsgatan – vilket också gagnar kommersiell aktivitet i både byggnader. Den nya passagen som skär genom den gamla tegel- och betongkonstruktionen krävde kraftiga avbärningstommar. Här har vi valt att exponera dessa ändringar i svartmålat stål och platsgjuten betong och samtidigt skapa en avskalad och kontrasterande övergång till Saluhallens och hotellets färgstarka och detaljrika miljöer.

9633 024 Östermalms Saluhall och hotell
Den nya passagen som länkar Saluhallen till hotellet med konstverket ”Bäst före: torsdagen den 12 mars 2020” av Leontine Arvidsson. Foto: Åke E:son Lindman.

Sammantaget har vi skapat en upplevelse som går tillbaka i tiden, samtidigt som Saluhallen åter är relevant för framtiden. Tiden får utvisa om vi träffat rätt, som vi gjorde med Tillfälliga Saluhallen Men nu har staden, landet och världen fått ett kulturarv tillbaka – och mer därtill.

Fotnot: hotellets inredningskoncept är framtaget av hotelloperatören med sin egen arkitekt Per Öberg.

Kontaktperson

Mark Humphreys

Kontorschef Stockholm
+46 8 412 53 43

Kikås Upcycling-galleria

Återbruk och cirkulär ekonomi i Mölndal
Arkitektur
Handel
Uppdragsgivare:
Uppdragsår: 2017-
Projekttyp: Återbruksgalleria
Plats: Kikås återvinningscentral

Tengbom har i samarbete med Mölndals Stad tagit fram ett koncept för en återbruksgalleria där cirkulär ekonomi ringar in hela verksamheten. Hej Kikås Upcycling-galleria.

Mölndal stad har ett ambitiöst mål att dramatiskt minska avfallet i kommunen till 2022. Återbruksgallerian är även ett led i detta, där besökare kan få kunskap om återvinning och återbruk. Målet för Tengbom har därför varit att synliggöra återbruksprocessen genom ett engagerande och interaktivt besök som i längden kan påverka köpbeteenden. Här skulle besökaren i praktiken både kunna se och känna på det råmaterial som blir förädlat till nya produkter. Förhoppningen är att denna transparenta presentation slutligen kan ge konsumenter en ökad förståelse för hela processen, från avfall till nya produkter.

002 Kikås Upcycling-galleria
Illustration: Tengbom

Kikås Upcycling-galleria – ett helhetstänk

Genom att ta ett helhetsgrepp har vi därför skapat en attraktiv plats som utmanar uppfattningen om en återvinningscentral. Placeringen av den tilltänkta byggnaden agerar som en skärm mot återvinningsdelen av området. I kombination med en egen infart till gallerian skapar vi de bästa förutsättningarna för att attrahera besökare. Även byggnaden i sig andas återbruk och hållbarhet, då den till största möjliga del är tänkt att bli byggd av återbrukat byggmaterial.

kikas beskuren Kikås Upcycling-galleria
Illustration: Tengbom

Unikt för Kikås Upcycling-galleria är att gallerian ska inrymma verkstäder för ett antal företagare som både ska producera men också sälja sina alster på plats. Med andra ord finns hela verksamhetens kärna inom en radie av 75 meter. Mer cirkulärt än så blir det alltså knappast.

Hållbara val vinner i längden

Tengbom erbjuder ett brett utbud av hållbarhetstjänster från första idé till genomfört projekt.

Kontaktperson

Kajsa Crona

Kontorschef Göteborg
+46 727 07 79 73

Magasinen

En självklar plats i Jönköping
Arkitektur
Handel
Uppdragsgivare: Tolust AB
Uppdragsår: 2009-2010
Projekttyp: Restaurang, café, designbutiker, service
Plats: Jönköpings centrum

Bauers brygga i Jönköping, med sitt söderläge, har blivit en favoritplats för många Jönköpingsbor, en vision som har utvecklats från vårt tidiga stadsbyggnadsförslag, vunnen tävling och till slut ett efterlängtat genomförande med vår kund Tolust AB 2009. Här är Magasinen.

Äntligen kunde östra centrum länkas ihop med vattnet och magasinen bli ett nytt handelskvarter och en självklar plats för mänskliga möten. De färdiga magasinen fick sedan stadsbyggnadspriset 2010.

Idag är de tre magasinen en självklar del av Jönköping för shopping och umgänge. Det känns nästan omöjligt att det inte alltid har passerat mycket folk här. De tre magasinen ligger på rad längs norra Munksjökajen och erbjuder söderläge för den som vill sola eller ta en kaffe på trädäcket utanför.

Foto: Sten Jansin
Foto: Sten Jansin

Cederträpaneler och tillvaratagande av dagvatten

Den smala bebyggelseremsan tar avstamp i de historiska träbyggnader som tidigare har funnits här längs strandkanten – en känsla vi tagit vara på i de tre Tengbomritade magasinshusen. Byggnaderna är klädda i cederträpanel med stora glaspartier och en sockelvåning i polerad svart granit. Sedumbeklädda tak silar långsamt dagvattnet på sin väg ut i Munksjön.

Handel på första parkett i centrala Jönköping

Magasinsbyggnaderna är länken mellan östra centrum och vattnet. Utmaningen för oss var att förmedla välkomnande och transparanta fasader åt samtliga väderstreck för att knyta ihop stadsdelen och attrahera människor till möten. En utmaning som vi idag anser verkligen lyckades. Handelsverksamheterna som idag befinner sig i byggnaderna har fått en trivsam miljö på första parkett i Jönköping. Det här är ett signumprojekt där både byggnadsmaterial, innehåll och alla möten mellan människor andas styrka och hållbarhet över tid.

Magasinen erhöll även stadsbyggnadspriset 2010. Motiveringen lyder: ”Denna nybyggda del av Jönköpings centrum bidrar på ett utmärkt sätt till en god livsmiljö i Jönköping.”

Kontaktperson

Matt Patterson

Kontorschef Jönköping
+46 36 440 90 81

Tillfälliga Saluhallen

Temporärt med stående intryck
Arkitektur, Inredning
Handel, Tillfälligt
Uppdragsgivare:
Plats: Stockholm
Uppdragsår: 2013-2016
Projekttyp: Tillfällig saluhall
Miljö: Återbrukades helt och är i dag padelhall i Mölnlycke
Priser: Architizer A+ Award, Design S arkitekturpris, Stockholms Handelskammares Stadsmiljöpris

Handel med färska råvaror återvände till Östermalmstorg i form av Tillfälliga Saluhallen – signerad Tengbom. Den temporära byggnaden gjorde inte bara så att affärerna gick bättre än någonsin, den drog också ett nytt klientel till området och visade på nya användningssätt av stadens torg. God arkitektur i dess bästa form, tänkte vi.

Först lite historik

Östermalmstorg har historiskt varit en given plats för handelsstånd och försäljning av färska råvaror. Tills stadens förvaltning förbjöd detta, på grund av hygieniska och administrativa skäl. 1888 stod den nya saluhallen på hörnet av Humlegårdsgatan och Nybrogatan färdig, en handelsplats av modernaste slag. Samtidigt innebar det att torget förlorade sin ursprungliga funktion. Men då, när den Tillfälliga Saluhallen tog torget i besittning, spekulerade vi ändå i frågan ”tänk om” man hade valt att exempelvis täcka över marknaden med en permanent byggnad på dess ursprungliga plats. Hur skulle det ha förändrat Östermalms stadsbild och torgets funktion?

Förlust av yta blir positivt

128 år senare var Östermalms Saluhall i stort behov av upprustning och utveckling. Under ombyggnationen som pågick under två år, och som Tengbom också gjorde, beslutade Stockholms Stad att uppföra en temporär byggnad där handel kunde fortgå utan att handlare och stammisar påverkades allt för mycket. För att rymma alla handlare och saluhallens alla funktioner fick man lov att använda hela torgets yta för den Tillfälliga Saluhallen på 1 970 kvadratmeter. En stor nöt att knäcka var att göra förlusten av stadsyta till något positivt. Det löste vi genom omsorgsfull arkitektur med mycket karaktär – en utformning som både lockade till aktivitet och besök, men som också visade respekt mot omgivningen.

Foto: Felix Gerlach Tillfälliga Saluhallen
Foto: Felix Gerlach

God arkitektur lönar sig

Förlängda öppettider i Tillfälliga Saluhallen bidrog till att en yngre målgrupp fick upp ögonen för mathallen. Med det sagt kanske man kunde tro att det äldre och ofta återkommande klientelet försvann, men så blev inte fallet.

Sanningen är att affärerna gick bättre i den Tillfälliga Saluhallen, jämfört med i Östermalms Saluhall och antalet besökare gick upp.

Foto: Felix Gerlach
Foto: Felix Gerlach

Detta tilltalade förstås både handlare och Stockholms stad, så därför fortsatte vårt samarbete med staden för att ta tillvara på den unika atmosfären med ambitionen att ta med den in i den nyrenoverade hallen om några år. För oss är det ett starkt bevis på att god arkitektur lönar sig.

Nygamla funktioner

Östermalmstorg må ha sett annorlunda, med en struktur av trä och kanalplast placerad på dess mitt. Men stor hänsyn togs till att siktlinjer och rörelsestråk skulle bevaras. Exempelvis fanns det en entré på byggnadens alla fyra sidor, för att torgets befintliga flöde av gångtrafik skulle fungera. Salustånden var placerade längs breda och raka kommunikationsstråk vilket gjorde att orienterbarheten i byggnaden förenklades. Du kunde även se rakt igenom den, för att orientera dig såväl i staden som på torget.

Tillfälliga Saluhallen
Foto: Felix Gerlach

Karaktäristisk och temporär

Vi ritade en byggnad med en stomme av prefabricerade moduler som är snabba att montera och senare demontera när byggnaden tas ur bruk. Det här skapar också möjlighet att återanvända Tillfälliga Saluhallen på en annan plats, möjligtvis med en annan funktion. Trä som material har flera fördelar, i detta fall spelade dess lätta vikt störst roll med tanke på de svåra markförhållandena på torget. Det är också förnybart och ekologiskt, miljövänligt och klimatsmart. Exteriört klädde vi strukturen med obehandlade furustavar av varierande storlek. Sydvästra hörnet och sydöstra fasaden fick stora glaspartier för att erbjuda vyer både in och ut ur hallen. Den övre delen av saluhallen var helt klädd i en semitransparent kanalplast för att släppa in mycket dagsljus och lysa upp som en lykta framåt kvällen.

Foto: Felix Gerlach Tillfälliga Saluhallen
Tillfälliga Saluhallen. Foto: Felix Gerlach

Utmaningen och behållningen

Vi gillar att lösa problem och i detta projekt bidrog bland annat markförhållandena till utmaningen. Torget lutar 1,9 meter och är placerat rakt ovanpå en tunnelbanestation. Lösningarna vi kom fram gjordei grund och botten saluhallen möjlig, men ledde också till stående förbättringar med bland annat utbytta avloppsledningar och moderna sopsugslösningar för torget.

Blev Tillfälliga Saluhallen permanent?

Det fanns inga planer på att den temporära hallen skulle bli permanent, även då många besökare uttryckte en lust för det. Däremot var det precis det hallen blev – men på en annan plats. Wallenstam köpte hallen som monterades ned i delar och transporterades vidare till Mölnlycke, strax utanför Göteborg. Där blev hallen hem för sex padelbanor och en restaurang och kan nog i dag sägas äga titeln: Sveriges största återbruksprojekt.

Prisbelönad 

Tillfälliga Saluhallen har vunnit Design S utmärkelse i kategorin Arkitektur 2016, Architizer A+ Award i kategorin Commercial Retail 2017, samt Stockholms Handelskammares Stadsmiljöpris 2017. Saluhallen har också blivit nominerad i Mies van der Rohe Award senhösten 2016 och Årets Stockholmsbyggnad 2017.

Kontaktperson

Mark Humphreys

Kontorschef Stockholm
+46 8 412 53 43

Stockholms Centralstation

Modern mötesplats i kulturhistorisk byggnad
Arkitektur
Handel, Infrastruktur
Uppdragsgivare:
Plats: Stockholm
Uppdragsår: 2008 - 2015
Projekttyp: Resecentrum
Samarbetspartners: Ljusarkitektur

Är du en av de 250 000 människor som dagligen passerar genom Stockholms Centralstation? Då har det nog varit näst intill omöjligt att missa all den utveckling som skett här mellan 2008-2014. Och det samtidigt som hela stationen fortfarande har varit i bruk.

År 2008 fick vi uppdraget av Jernhusen att modernisera och utveckla stora delar av Stockholms Centralstation – en av Sveriges viktigaste knutpunkter – och ge stationen förutsättningar att möta både dagens och framtidens utmaningar. Inte minst de ständigt ökande flödena av resenärer. Utifrån behovet av många separata förbättringar fick vi möjlighet att arbeta fram ett genomgående koncept för utvecklingen.

Stockholms Centralstation
Foto: Åke E:son Lindman

En mötesplats som bjuder på det oväntade

Jernhusen ville att Stockholms Centralstation skulle uppfylla sin fulla potential som mötesplats för människor från hela världen. Ett modernt resecentrum med riktigt bra service, handel och restauranger. Ett centrum som är tryggt, lättorienterat, tillgängligt, och vars miljö och detaljer gör ett bestående intryck på besökarna. Att omsätta Jernhusens vision krävde ett helhetsgrepp, men vi såg också möjligheten att definiera några särskilda ytor som bjuder besökarna på oväntade upplevelser.

Man brukar säga att det enklaste sättet att bedöma ett hus är genom att besöka toaletterna. Att utforma riktigt fina toalettutrymmen kändes för oss helt självklart. Inspirerade av de romantiska, svenska landskapsmotiven som finns målade på väggarna i Centralhallen, ville vi förhöja upplevelsen av att vara på resande fot även här. Med inslag av bland annat trä, vitt glas och bilden av en sprakande eldstad, är toalettutrymmenas gestaltning en abstraktion av vinter i fjällvärlden – dess stugor, snö och is.

Stockholms Centralstation
Foto: Åke E:son Lindman

Att låta ny konst höja platser som annars lätt skulle bli döda och tråkiga bjuder också på något oväntat. Vi valde att smycka den tomma ytan mellan de nya trapporna och rulltrapporna som idag leder från den norra hallen upp till Cityterminalen. Vi önskade en dynamisk och digital upplevelse, och valet föll på konstnärerna Bigert och Bergström. Deras installation, som visar morgondagens väder genom atmosfäriska molekyler i skiftande färger, utvecklades i samråd med oss så att den sömlöst kan förhålla sig till arkitekturen på Stockholms Centralstation.

Det tredje inslaget är de nya serveringsytorna. I den norra hallen utformade vi en lugn plats som alla gäster kan använda. Platsen är avgränsad med en låg vall i vitt kompositmaterial, som ger fri visuell sikt både för orienterbarheten och av säkerhetsskäl.

Strukturella begränsningar – kreativa lösningar

För Stockholms pendlare är den största förändringen kanske den utveckling vi gjort av ytorna under Centralhallen. Mycket av strukturen är bärande i de här delarna av stationen, och utvecklingen har i stort sett varit begränsad till rådande mått. För att kunna ge resenärerna ett nytt, positivt intryck har vi istället tagit till en hel rad arkitektoniska konstgrepp.

Den strömlinjeformade miljön, utan vassa kanter och hörn, skapar naturliga flöden som leder resenärerna vidare.

Vi ville skapa en ljus, luftig och lugnande miljö, men kunde inte ändra varken passagebredd eller rumshöjd. Ett slätt, nytt fast undertak i vitt som välver sig mjukt upp till Ringen (den välkända öppningen i bjälklaget som förbinder ytan med Centralhallen ovanför) och runda infällda ljusbrunnar, som ger taket en ihålig effekt, blev en del av lösningen. Cirkelsymboliken som finns i Ringens utformning återfinns även på exempelvis glaspartiernas kontrastmarkering och i de rundade hörnen på ytans nya väggpartier. Den strömlinjeformade miljön, utan vassa kanter och hörn, skapar naturliga flöden som leder resenärerna vidare.

För att få in så mycket dagsljus som möjligt och förbättra den instinktiva orienterbarheten, har vi utökat vertikalkommunikationen med två ytterligare håltagningar, där trappor och rulltrappor idag leder upp till Centralhallen. Vi öppnade också upp befintliga bärande väggar så mycket som möjligt. Samtidigt skapade vi öppna butiksytor där försäljningen dragits in en meter från passagen, så att den upplevs bredare och luftigare.

Stockholms Centralstation
En matbit i Stockholms Centralstation? Foto: Åke E:son Lindman

Minimalistiska detaljer lyfter K-märkt byggnad

Vår utgångspunkt i Centralhallen har varit att lyfta fram den gamla byggnadens kvaliteter. Kvarvarande delar av Centralstationshuset från 1871 samt Centralhallen är K-märkt. Det innebär bland annat att man inte får förvanska eller ändra rumsligheten. Vi har arbetat med minimalistiska grepp, mycket glas och smäckra ståldetaljer. På så vis har stora förändringar kunnat genomföras men med bibehållen atmosfär. De många nya butikerna och restaurangerna ger ett brett utbud, anpassat efter resenärernas specifika behov. Som arkitekter har vi varit rådgivare i diskussioner kring vilka kommersiella aktörer som borde finnas. Vi har också tagit fram en detaljerad designmanual för hyresgästerna, där vi bland annat hämtat inspiration från ett av stationens historiska butiksskyltprogram.

Kontaktperson

Mark Humphreys

Kontorschef Stockholm
+46 8 412 53 43

Kvarteret Pallas

Kvarteret som blir ett signum för Borås
Stadsutveckling
Bostäder, Handel, Idé & vision
Uppdragsgivare: BRA Bygg, Järngrinden, Cernera Fastigheter AB
Plats: Borås
Uppdragsår: 2015-2017
Entreprenör: BRA Bygg
Projekttyp: Bostäder och handel

På uppdrag av fastighetsägarna Järngrinden och Cernera utvecklar vi kvarteret Pallas i centrala Borås och gör därmed byggnaden till ett nav i staden. På taket byggs nya bostäder, Pallas Roof, som ger platsen liv dygnet runt, och med det drygt 100 meter höga Pallas Tower får staden nu också ett centralt landmärke.

Kärnan i visionen för Pallasprojektet är stadsförnyelse. Alessandro Ripellino Arkitekter tog fram konceptet för Pallaskvarteret och vi på Tengbom har arbetat vidare med projekteringen och gestaltningen. Det ursprungliga parkeringshuset i de nedre planen blir omvandlat till en attraktiv och elegant galleria.

Kvarteret Pallas
Vision för kvarteret exteriör. Illustration: Zynka

Kärnan i visionen för Pallasprojektet är stadsförnyelse.

Bostäder på hustak och handelskvarter med Boråsidentitet

De två nybyggda bostadsplanen, Pallas Roof, ligger högst upp ovanpå den befintliga byggnaden, med ett tydligt brant takfall som relaterar till kringliggande bebyggelse. Lägenheterna har blivit försedda med panoramafönster och har en hänförande utsikt över stadsparken och takåsarna i staden. Bostäderna på taket ligger samlade runt en gemensam grön innergård.

I kvarteret hittar vi också en galleria i två plan och ett parkeringshus med 320 platser. Fasaderna på byggnaden är av perforerad rostfri plåt som diffuserar bakomliggande parkeringsytor. Samtidigt blir kopplingen mellan parkering, handel och bostäder stark, genom att byggnaden får nya tydliga entréer och passager. I den sista etappen blir tornet färdigställt, en monumental byggnad som kröner det ambitiösa projektet.

Kvarteret Pallas
Illustration av Kvarteret Pallas: Zynka

En signaturbyggnad i Borås med Kvarteret Pallas

Tornet, som innehåller bostadsrätter av varierande storlek, kommer arkitektoniskt att prägla Borås stad. Vi har strävat efter att ge byggnaden en allmängiltig, tidlös formgivning samtidigt som vi söker unika platsspecifika lösningar. Byggnaden är med sina 33 våningar ett byggnadsverk som drar uppmärksamhet till sig. Det inverkar också på hur Borås invånare och tillfälliga besökare uppfattar staden. Idén att bygga på höjden kan säga gynna stadsutvecklingen, då en hög exploatering på en liten yta bidrar till förtätning. Till detta kommer givetvis den enastående utsikt som framtida brukare av huset kommer uppleva.

Kontaktperson

Jerker Kryander

Tf Kontorschef Borås
+46 31 775 52 28

Avion Shopping

Det tredje vardagsrummet
Arkitektur, Inredning
Handel
Uppdragsgivare:
Plats: Umeå
Uppdragsår: 2011-2016
Projekttyp: Shoppinggalleria
Byggaktör: Ikea Centers

Shoppinggallerior spelar en allt större roll i våra liv, våra städer och i vår kultur. I Umeå har vi ritat ett shoppingcenter med ambitionen att kunderna ska vilja återuppleva miljöerna om och om igen. Välkomna in i Avion Shopping.

På uppdrag av Ikano Retail, som senare bytt namn till Ikea Centres, har vi ritat gallerian Avion Shopping i Umeå. Gallerian ligger i anslutning till ett Ikeavaruhus, och shoppingcentret i Umeå är en av Ikea Centres 58 shoppingdestinationer runtom Europa.

Avion Shopping
Foto: Per Ranung

Det tredje vardagsrummet

Material och färger har fått vara naturliga, bland annat finns det stora inslag av askträ på paneler och golv. Vi har eftersträvat en typiskt skandinavisk känsla där interiörens kulörer går efter årstiderna.

Avion Shopping
Foto: Sanna Lindberg

Handelsplatser är och har historiskt alltid varit viktiga för oss människor.”

Avion Shopping
Foto: Emma Nilsby

Inte en låda

Exteriören är förvisso en stor låda, det är ofrånkomligt. Men vi har velat stiga utanför konventionen av den typiska lådarkitekturen som så ofta dominerar handelsprojekt. Därför har vi, i samråd med Ikea Centres, tagit fram en fasad med sandwichelement i aluminium, varpå vi placerat en böljande dekorativ sträckmetall. Hur kommer vi då bort från ”lådan”? Jo, genom att jobba med släpljus uppifrån och ned bakom fasaden skapar vi en upplevelse av att byggnaden glittrar kvällstid och när den böljande formen framhävs får den ett mycket mer tredimensionellt uttryck.

– Vi är glada att vi fick till denna speciella och karaktärsfulla fasad. Det var lite av en chansning, eller förhoppning, från vår sida, men Ikea Centres var positiva till den, säger Emma Nilsby.

Det slutliga uttrycket kom vi fram till genom att göra en 1:1-skalmodell tillsammans med tillverkarna.

Avion Shopping
Avion Shopping. Foto: Per Ranung

Läge läge läge

En byggnad med bra logistik, där flödena av människor fungerar bra, skapar naturligt bra butikslägen. Vi har varit noga med att se till att varje butik syns och har möjlighet att uttrycka sin närvaro.

”Handelsplatser är och har historiskt alltid varit viktiga för oss människor. De är ofta dessutom mötesplatser, vilka vi på Tengbom lägger stor prestige i att skapa bra och funktionella. Gallerior är därutöver intressanta miljöer för oss att gestalta då det är platser alla har tillgång till, men som ändå inte riktigt är en del av det offentliga rummet. Vi har därför fokuserat på att skapa miljöer man vill umgås i länge, som bjuder in till spänning såväl som lekfullhet”, säger Emma Nilsby.

Kontaktperson

Emma Nilsby

Kontorschef Skåne
+46 40 641 31 43