Arkiv

Vindar blev bostäder i Kvarteret Generalen

I byggnad signerad Ivar Tengbom
Arkitektur
Boende & Hotell, Byggnadsvård & Restaurering
Uppdragsgivare: Bostadsbolaget
Plats: Göteborg
År: 2019- pågår

Göteborg växer och behovet av bostäder ökar. Det här kan såklart råda bot på genom en mängd olika initiativ. En (hållbar) lösning är att omvandla befintliga byggnader. Som med Kvarteret Generalen i Göteborg där vindarna blir 24 nya lägenheter.

2019 fick det kommunala Bostadsbolaget i Göteborg tips via sin personal om outnyttjade utrymmen i en av deras fastigheter. I Haga fanns det utrymme på vinden. Sedan dess har tolv vindslägenheter byggts på Södra Allégatan och tolv till är på gång.

Kvarteret Generalen
Originalritning av Ivar Tengbom.

– Vindsutrymmet som personalen tipsade om i Haga hade uppåt sex, sju meter i tak. En utredning visade att det både gick att bygga sammanlagt 24 lägenheter här, och att få till nya vindsförråd, berättar Per Orshammar som är projektansvarig på Bostadsbolaget.

Varje lägenhet är unik i sin utformning och skiljer lite i storlek. Samtliga består av ett rum med kök i öppen planlösning och är mellan 31 och 35 kvadratmeter stora. Under 2024 startar bygget av resterande tolv lägenheter på andra sidan gården och planen är att de ska komma ut för uthyrning under 2025–2026.

Vi har fått vara kreativa men samtidigt fått visa stor respekt för de kulturhistoriska värdena

Kvarteret Generalen: med arkitektrötter

Haga är en av de äldsta stadsdelarna i Göteborg med kullerstensgator, små torg och äldre byggnader. Här vill många bo, men att bygga nytt i Haga är näst intill omöjligt. Lösningen blir istället att bygga i redan befintliga hus. Kvarteret Generalen ligger just i Haga och har en historia som går tillbaka till 1866 när det byggdes som ett barnsjukhus. Arkitekten var Frans Jacob Heilborn. År 1910 byggde man sedan fyra nya stenhus om fyra till sex våningar, ritade av (ingen mindre än) arkitekterna Ivar Tengbom och Ernst Torulf. Idag är Haga ett område som turister gärna besöker, där ett rikt kulturliv med caféer och restauranger samsas med de som bor i området.

Vindslägenheter i två etapper

De första tolv lägenheterna är nu färdigställda som en del av den första etappen av ombyggnaden av vindsutrymmena i kvarteret Generalen. Nu är det dags för nästa etapp, där ytterligare tolv lägenheter och nya vindsförråd är planerade.

— Det som gör det här projektet särskilt intressant är utmaningen att bevara och förbättra den ursprungliga arkitekturen samtidigt som vi skapar moderna bostäder, säger Helena Elisson, arkitekt på Tengbom. Vi har tagit oss an projektet genom en väldigt lösningsorienterad process. Vi har fått vara kreativa men samtidigt har vi också fått visa stor respekt för de kulturhistoriska värdena.

Genom att bevara Ivar Tengboms ursprungliga arkitektoniska vision har vi skapat nya rumsligheter utan att äventyra det historiska arvet. Det har krävt noggrannhet i både materialval och gestaltning. I en första fas av projektet utfördes en förstudie och sedan ett bygglov.

Kvarteret Generalen

Vända och vrida för smarta och miljösnälla lösningar

Genom att använda befintligt bestånd minskar vi miljöpåverkan samtidigt som värdefulla rum för fler göteborgare blir verklighet. Helena betonar att samarbetet med kunden, Bostadsbolaget, varit avgörande för att hitta lösningar inom den komplexa strukturen i byggnaden. Som med till exempel ventilation och murstockar.

— Tillsammans har vi utforskat många olika lösningar och alternativ. I vissa lägenheter har vi ritat takfönster, i andra kupor, säger Helena. En annan lösning var att bygga ett installationsgolv som underlättade dragningen av VVS. Den vita inredningen och de vitlaserade golven ökar också dagsljusfaktorn och ger en modern känsla.

Att omvandla är framtiden

Projektet i Kvarteret Generalen visar hur man kan bevara och omvandla historiska byggnader samtidigt som vi får fram fler bostäder. Genom att skapa 24 nya bostäder inom befintligt bestånd visar projektet att det är möjligt att möta bostadsbristen på ett hållbart sätt.

— Även om 24 lägenheter inte kommer att lösa bostadsbristen i Göteborg är det ett gott exempel på hur vi kan tänka nytt under rådande omständigheter, säger Helena. Det har krävt teknisk expertis och kunskap, men också stor respekt för det kulturhistoriska arvet.

Kvarteret Generalen

Kontaktperson

Kajsa Crona

Kontorschef Göteborg
+46 727 07 79 73

Prästhöjden trygghetsboende

Det snälla huset
Arkitektur
Boende & Hotell
Uppdragsgivare:
Uppdragsår: 2021-2023
Boendeform: Trygghetsboende med 29 lägenheter
Totalentreprenör: Olofsson Bygg
Fotograf: Alla bilder med undantag sista galleriet är tagna av Åke E:son Lindman
Priser och utmärkelser: Vinnare av Allmännyttans bästa bygge 2024. Nominerat till Årets bygge 2024 och Rödfärgspriset 2024

Vräkigt? Nej. Miljö- och människosnällt? Ja. Från start till slut och sida vid sida med Fristadbostäder AB växte trygghetsboendet Prästhöjden i Fristad utanför Borås fram under parollen ”Rätt material på rätt plats”. Ett energisnålt hus av finfin arkitektur genomarbetat i varje detalj – som håller över tid.

På Tengbom brukar vi säga att ett lyckat projekt är resultatet av ett gott samarbete, och där arkitekterna fått vara med hela vägen. Som med trygghetsboendet Prästhöjden. Här var vi med från ritbord till uppföljning på uppdrag av Fristadbostäder AB – en kund som brinner lika mycket som vi för design som håller över tid och för förvaltning med små medel med genom väl valda material.

prasthojden.jpg 37 Prästhöjden trygghetsboende
Rätt svar: Falu rödfärg.

Resultatet: som vi tänkt oss

— Långsiktighet är väldigt positivt för oss, säger Kjell-Ove Sethson, vd på Fristadbostäder AB. Genom att titta på livscykelkostnaden istället för att stirra oss blint på byggkostnaden kommer Prästhöjden bidra ekonomiskt positivt för oss i generationer framåt.

Magnus Almung som är ansvarig arkitekt i projektet gör en annan spaning:

— Det är inte så vanligt i Sverige att man får vara både arkitekt och projekteringsledare, skissa de första strecken, utföra ett förfrågningsunderlag och bygghandling, och vara med under hela genomförandet och på alla byggmöten på plats. Men här var jag med i samtliga skeden vilket resulterade i ett hus jag är extra stolt över. Ett hus som blev precis som jag tänkt mig.

För livskvalitet och gemenskap

prasthojden original 1250415 Prästhöjden trygghetsboende
Ett utomhusrum för alla.

Byggnaden består av tre våningar med ett centralt placerat, glasat trapphus och ett suterrängplan på ena sidan av huset. Lägenheterna håller hög standard och kvalitet i både material och bekvämlighet – ljusa färger, stora fönster som släpper in mycket ljus och gedigen askparkett på golven. Köken är funktionella och välutrustade, och varje lägenhet har antingen balkong eller uteplats. Tillgängligheten är hög, med gott utrymme även för en rollator. Översta planet är gemensamt för de boende för att uppmuntra till umgänge mellan grannar, med en takterrass för soliga dagar. På Prästhöjden har man nära till natur, service och kommunikationer och fina utomhusområden där familjer och besökande barn kan umgås.

prasthojden original 1250420 Prästhöjden trygghetsboende
Ljuset flödar in genom det glasade entrépartiet.

Grönt bygge och smart energi i välpaketerat hantverk

Prästhöjden är projekterat och byggt för att stå stadigt i över hundra år. Massiva trästommar bär huset som är klätt i Falu rödfärg-målad träfasad. Samtidigt är fastigheten energieffektiv med optimerad energianvändning och solceller på taket. Både materialval och funktionaliteter är noga övervägda för att säkra lång livslängd.

Utifrån principen att ha rätt material på rätt plats är byggnadens betongkonstruktion placerad under mark i suterrängvåning och träkonstruktionen ovan mark. Av hållbarhets- och miljöskäl valde vi att använda trä i så stor utsträckning som möjligt. Men också för att visa att trä är ett genomgående material i projektet. Den bärande stommen exponeras i lägenheterna, trapphus, entréer och fasad.

prasthojden original 1250423 Prästhöjden trygghetsboende
Att vänta skönt är också viktigt.
prasthojden.jpg 33 Prästhöjden trygghetsboende

— Vi har försökt att rita ett funktionellt hus som ändå är artikulerat och rikt på vackra material och fin detaljering som utstrålar hantverk, förklarar Magnus. Under byggprocessen har också hantverkarna visat uppskattning över att få bygga ett hus som är utöver det vanliga montage-byggeriet, vilket syns på det färdiga resultatet.

prasthojden.jpg 3 Prästhöjden trygghetsboende prasthojden original 1250417 Prästhöjden trygghetsboende

”Trä rakt igenom”

För att få en varierad fasad som ändå utstrålar harmoni valde vi en enkel halvspontad granpanel. På varannan delning är en specialfräst 50 millimeters djup locklist monterad. Nedersta våningen är slät för att få en fin proportion av fasaden, som en sockelvåning. Boendesprinkler finns i hela byggnaden för att skapa förutsättningar för synligt trä interiört och en fasad helt i trä.

prasthojden.jpg 18 Prästhöjden trygghetsboende

— Det här har gett oss stor frihet att gestalta byggnaden utifrån vårt koncept, ”Trä rakt igenom”, säger Magnus.

Men nej, huset är ”inte vräkigt” som Magnus säger. Det är ett miljö- och människosnällt hus. Ett genomarbetat hus av god arkitektur och med hög kvalitet och många funktioner.

— Vi är stolta och glada över alla nöjda hyresgäster som ger oss väldigt positiv återkoppling kring sitt boende på Prästhöjden, säger Kjell-Ove Sethson.

Bilder i galleriet är tagna av Ulf Celander.

Kontaktperson

Magnus Almung

Uppdragsansvarig arkitekt
+46 31 708 38 01

Vidhave i Visby

Semesterby med ekotänk
Vidhave
Arkitektur, Landskap
Boende & Hotell
Uppdragsgivare: Vidhave
Plats: Snäckgärdet, norr om Visby, Gotland
Omfattning: 60 hus á 50 kvm och fler att tillkomma
Uppdragsår: 2021-2023 och pågående
Fotograf: Jens Hjelte

Rustik gotländsk bygghistoria i modern tappning. Så kan den nya semesterbyn Vidhave beskrivas. Du hittar den vid Snäck camping, precis utanför Visby. Vi tänker att husen ska leva i hundratals år – de vilar därför på återvunnen betongplatta, är byggda i massivträ och återvinner värme. Närmsta granne? Havet.

12 20220502 203542 Vidhave i Visby
Husen är placerade så att utblicken mot vattnet alltid är närvarande.

Den första semesterbyn om 22 bostäder är klar och fler är på gång. Stugorna följer den naturliga höjdkurvan som i en gotländsk traditionell fiskeby. Dessutom sparade det naturen från schaktning. Den finhyvlade granpanelen är behandlad med järnvitriol för att husen ytterligare ska smälta in i landskapet. Invändigt ramar glaspartier in utsikten och öppnar upp sikten mot havet och solnedgången i väst.

24 mlk0791 13 Vidhave i Visby
Husen har placerats med stor hänsyn till den befintliga topografin och har synlig dagvattenhatering som ett arkitektonisk element.
29 mlk1427 2 Vidhave i Visby
De gamla martallarna lever vidare och ger Vidhave och området en härlig karaktär av Gotland.

Året runt-boende

– Vi har valt att värna om platsen, säger Jens Hjelte, delägare i den nya destinationen Vidhave som växer fram där tidigare Snäck Camping låg. Så vi tar ett steg i taget. Då kan vi anpassa oss till hur folk nyttjar platsen, vi kan vara modiga och lära oss efterhand.

Destinationen ligger bara några kilometer från Ringmuren i hjärtat av Visby. Husen är året runt-utrustade och snart kommer det också att vara möjligt att ta emot upp grupper med upp till fyrahundra konferensgäster.

Vi kan vara modiga och lära oss efterhand

Hållbarhet har varit viktigt genom hela projektet – miljömässigt, ekonomiskt och socialt, säger Stefan Rydin, kundansvarig arkitekt på Tengbom. Utifrån miljöperspektivet har vi jobbat för solceller , återbruk av vatten och i valet av träkonstruktionen i byggnaderna. Den ekonomiska och sociala hållbarheten har bland annat handlat om att använda lokal arbetskraft och att bidra till att Gotland lever även på vintern.

Skapar eget vatten

Invändigt har vi använt dova kulörer i äggoljetempera och möblerna är specialbyggda. En kamin skapar stämning när sommaren är över. Till golven har den lokala betongen slipats fram för att få lätthanterliga och vackra ytor. Men det naturnära går också i samklang med modern teknik. Eftersom Gotland har begränsad vattentillgång har det fått eget fokus. Husen har cirkulerande duschar från Svenska Orbital, som analyserar, rengör och återcirkulerar vattnet. Husen är även förberedda för framtida alternativa lösningar gällande vatten som inte ska drickas.

Genvägar för alla

Platsen är ett strövområde för såväl gotlänningar som turister. Och kommer att fortsätta vara det.

– Vi ville göra platsen tillgänglig för alla även framåt, säger Jens Hjelte. Därför har vi skapat genvägar genom området. Man slipper det exkluderande som finns i vissa semesteranläggningar när man kan gå rakt igenom byn istället för på promenadstigen intill.

4 dji 0980 scaled Vidhave i Visby
Närhet till vattnet, sandstrand och beachclub är en del av projektet. En unik plats för Gotland.

Kontaktperson

Stefan Rydin

Affärsutvecklare
+46 8 410 354 52

Elite Stadshotellet Karlstad

Med hjärta i historien
Arkitektur
Boende & Hotell
Uppdragsgivare:
Byggherre: Elite Stadshotellet Karlstad
Yta: Ca 2 000 kvadratmeter, 45 rum + spa
Samarbetspartners: AB Gunnar Svensson (inredning hotellrum + spa)
Byggår: 2019-2021
Fotograf: Lasse Olsson

Elite Stadshotellet i Karlstad huserar i en av stadens mest kända och historiska byggnader. När hotellet stod inför en modernisering, tillgänglighetsanpassning och utbyggnad tog vi ut svängarna ytterligare – med Karlstads första takbar.

Elite stadshotellet
Det var i slutet av 1800-talet som Stadshotellen uppstod i samband med utbyggnaden av järnvägarna. Hotellen blev historiska kännetecken för många mindre och mellanstora svenska städer.
lasse olsson photo 16301 Elite Stadshotellet Karlstad
Karlstads stadshotell har alltid varit en tongivande del i centrala Karlstad. Därför var det extra viktigt att arkitekturen i nybyggnationen skulle komplettera kvarteret.

Vid Klarälvens strand i centrala Karlstad öppnade stadshotellet redan 1870. 2017 fick Tengbom i uppdrag att renovera hotellet, vilket resulterade i Karlstads kommuns arkitekturpris 2021.

Ur nomineringen: ”Med den nya tillbyggnaden av stadshotellet, har kvarteret Vågen efter 60 års kompletteringsmöjlighet äntligen kommit till stånd. Tillbyggnaden har på ett skickligt sätt lyckats förena klassiska utformningsprinciper med ett tydligt funktionellt och samtida förhållningssätt i stadens mitt.”

Tillbyggnaden med 45 nya rum invigdes i juli 2021. Totalt har i dag hotellet 183 rum.

– Många karlstadsbor har en anknytning till hotellet, det har ju stått här sen 1870. Man har kanske släktingar som gift sig här till exempel, säger Anna Björkenstam Wedberg, platschef på Elite Stadshotellet i Karlstad. Därför känns det roligt att vi kunde ta det ett steg till och uppdatera hotellet med det i åtanke.

Sömlös tillbyggnad

lasse olsson photo 16295 1 Elite Stadshotellet Karlstad
Det gula, schatterade teglet går ton-i-ton med den ursprungliga delen.

Stadshotellet har alltid varit en tongivande del i centrala Karlstad. Därför blev det extra viktigt att arkitekturen i nybyggnationen skulle komplettera kvarteret där hotellet ligger. Tillbyggnaden harmoniserar naturligt med huvudbyggnaden genom en klassicistisk gestaltning med tydlig sockelvåning och en horisontalitet i fönstersättningen.

– Vi har länkat ihop den gamla och nya delen och dockat ihop byggnaderna, säger Anki Haasma, arkitekt och kontorschef på Tengbom i Karlstad. Samtidigt ökade vi tillgängligheten. Tidigare nådde inte rullstolsburna personer hela hotellet.

Det gula, schatterade teglet går ton-i-ton med den ursprungliga delen precis som flera av byggnaderna längs Älvpromenaden. Mosaiken över fönstren och de specialritade smidesräckena lyfter upp det gröna från huvudbyggnadens fönster. Materialvalen för tillbyggnaden är klassiska och knyter an till området och naturen runt omkring – tegel, spritputs, natursten, stål och glas.

Återbrukat från förr blev nya detaljer

Hållbarhet och återbruk har genomsyrat hela projektet. På hotellets vind hittade Anki och arkitektteamet fina inredningsdetaljer som bland annat lampor och gamla hissdörrar som nu fått flytta tillbaka in i hotellet.

En av Annas favoritplatser på hotellet är trädgården som nu fått en boulebana. Här återanvände vi den gamla balustraden som nu går ihop med den nya byggnaden.

– Trots att vi har både det gamla och det nya så harmoniserar det väldigt väl, både inne och utomhus, säger Anna Björkenstam Wedberg.

Karlstads första spa och takbar

En bonus med projektet var att Karlstad nu fått sin första takbar och ett spa med hamam – ett turkiskt bad. Dessutom finns i dag en uppvärmd pool på taket där spabesökarna kan njuta under bar himmel. Och med det blev hotellet inte bara ett hotell för tillresta gäster, utan bjuder även in karlstadsborna.

Elite stadshotellet
Rötter i historien, uppgraderat efter samtidens behov men också kompletterat med platser för spontana möten och njut.
Elite stadshotellet
Ett hamam för avkoppling.

– Den största utmaningen i projektet var att bevara de gamla värdena samtidigt som vi ville möta dagens krav på modernitet och tillgänglighet, säger Anki. Det känns därför som en extra bonus att vi fått ett fint pris för det – men också att vi skapat en social träffpunkt för umgängessugna karlstadsbor.

Kontaktperson

Anki Haasma

Uppdragsansvarig arkitekt
+46 54 400 50 68

Ekstaden

Industriområdet som blir småstadsidyll
Stadsutveckling
Boende & Hotell, Infrastruktur, Plan & Program
Uppdragsgivare: Hellasvägen Invest AB genom Daniel Svensson på Energy Service Management
Plats: Höör, Skåne
Uppdragsår: 2019 – 2020
Skede: Pågående
Samarbetspartners: Oevis

Tänk om man skulle bygga en hel stadsdel runt en ek, och samtidigt döpa den efter trädet. Precis det är planen för nya Ekstaden i skånska Höör. Tengbom har tagit fram ett förslag som förvandlar industri till idyll.

ekstaden Ekstaden
Ekstaden blir en småskalig, tät och grön stadsdel där den sociala hållbarheten värderas högt. Gaturum och även andra offentliga platser utformas för att uppmuntra till promenader, lek och avkoppling.

Från plåtindustri till ett helt nytt bostadsområde – samtidigt med social hållbarhet i fokus. Hällboområdet, som länge varit ett industriområde, ska nu utvecklas till en levande del av Höör. Den brokiga småstadskaraktären erbjuder öppna gröna kvarter och intima gaturum. Här uppmuntrar utemiljöerna vidare till möten, promenader och lek.

ekstaden 2 Ekstaden
I hjärtat av Ekstaden finns en grön och lummig stadspark omgiven av ett promenadvänligt stråk med bostadsentréer och verksamhetslokaler. I söderläge är parken kantad av townhouses med små uteplatser. Här kan de boende kliva direkt ut i parken som tack vare inramningen får en trygg och levande atmosfär. Illustration: Olof Eriksson, Oevis

Småstadskänsla ner i minsta detalj i Ekstaden

Själva stadsskalan är starkt influerad av hur centrala Höör är utformat – Ekstaden ska bli uppfattad som en naturlig del av omliggande landskap. Därför fortsätter befintliga gator men även stråk in i området, där de mynnar ut i mötesplatser och grönområden. För att ge ett småskaligt intryck med en personlig karaktär består husen av två till fyra våningar, där den översta våningen är indragen. Här varvar man också hus med uråldriga träd – stadsdelen drar nytta av den lummiga miljön som redan finns kring Gästis och Kolljungabäcken. Ekstaden är inte bara byggd kring en ek – den blir en grön förlängning av den skånska kulturmiljön.

Med sitt stationsnära läge blir Ekstaden ett perfekt boendealternativ för småbarnsfamiljer från närliggande städer, som Malmö och Lund.

sol pa gardar kvartersdiagram Ekstaden
Lägre byggnader mot söder ger bättre ljus på innergårdarna.
variation kvartersdiagram Ekstaden
Husen får varierande utformning för att skapa en brokig, levande känsla.
lokaler i bv kvartersdiagram Ekstaden
De förhöjda bottenvåningarna blir i synnerhet perfekta lokaler för butiker och restauranger.
grona slapp kvartersdiagram Ekstaden
För att skapa en grönare stadsmiljö och en visuell koppling mellan gata och innergård lägger man in gröna släpp i varje kvarter.
Vill du veta mer om projektet? Hör av dig!
+46 406 41 31 22
gro?na sla?pp kvartersdiagram Ekstaden

Tampen

Bo med havet som kuliss
Arkitektur
Boende & Hotell
Uppdragsgivare:
Plats: Varvsholmen, Kalmar
Färdigställt: 2022
Fotograf: Jansin & Hammarling

Tampen på Varvsholmen i Kalmar är en kombination av slående natur, kvalitativ arkitektur och evidensbaserad design. Något utöver det vanliga alltså. Det är ingen slump att föreningen fick namnet Fyren.

tampen 147 Tampen
Längst ut på udden och med milsvid utsikt hittar du bostadsområdet Tampen.

Längst ut på udden, med fantastisk natur och milsvid utsikt ligger bostadsområdet Tampen. I dag står två hus, ett större och ett mindre, framtagna av Tengbom klara. Ett tredje är på väg att uppföras. På ön låg tidigare ett gammalt industrivarv och för 50 år sedan byggdes fortfarande skepp här. Nu utgör området istället boende för omkring 2000 personer som varje dag kan njuta av att bo granne med vågorna. Samtidigt råder bekvämt cykelavstånd till Kalmars citykärna.

tampen 60 Tampen
De stora balkongerna blir som en förlängning av lägenheternas luftiga rum.

Arkitektur och ingenjörskonst i harmoni

Bostadsområdet har fri utsikt åt alla håll och en självklar naturlig skönhet året runt. Många lägenheter i det stora huset har hörnläge och får därför dagsljus från alla väderstreck. Fasaderna har en delikat och taktil terrazzoyta som består av krossade vita marmorstenar, och tillsammans med de stora balkongerna blir det ett fint exempel på hur arkitektur och ingenjörskonst kan samverka i harmoni. Balkongerna ger både skugga och vindskydd och är inspirerade av japanska engawas – ett rum som knyter samman ute med inne och ökar kontakten med sin omgivande natur. Med en bredd på två och en halv meter är de designade för att ge en obruten utsikt från insidan – helt utan störande element. Genom hela processen har våra arkitekter, landskapsarkitekter och inredningsarkitekter fokuserat på att skapa en visuell frihetskänsla, där inomhus och utomhus får flyta samman.

Det är en ode till betongen och en hyllning till dess estetik

Maximal naturupplevelse i Tampen med hjälp av algoritm

För att ta vara på havsljus och utsikt har arkitektteamet tagit hjälp av Tengboms digitala studio. Genom att analysera utsikten från varje vinkel av husplaceringarna samt vind- och ljusexponering har vi skapat maximalt ljusinsläpp samtidigt som formen på fasaden skyddar mot hård vind. Resultatet är ljusa rum där både fönster och balkonger erbjuder över 80 procents obruten vy – så nära känslan av en fyr man kan komma.

Betong som får ta plats

Betong är huvudmaterial i båda husen, och utgör en stor del av husens uttryck och flexibla användning. I projekten Tampen har det varit stort fokus på detaljer, och istället för vanliga betongväggar valdes en 45-gradig vinkel för att skapa en sömlös integrering av betongelementen i designen. Husen, nu när de står klara, har en direkt likhet med andra projekt med brutalism som inspiration. Det är en ode till betongen och en hyllning till dess estetik. Resultatet är en enkel struktur som avslöjar sina kala konstruktionselement samtidigt som den innehåller intrikata detaljer, och visar upp ett material som skiftar i utseende beroende på avstånd. Målet var att minimera visuellt brus genom att både ta bort onödiga tillbehör och tona ner material och färger för att låta det råa som betong utgör, få ta plats.

tampen 71 Tampen
tampen 53 Tampen
Den ljusgrå terrazzofasaden i Tampen smälter särskilt in i de omgivande färgtonerna.

Kontaktperson

Fredrik Genberg

Kontorschef Kalmar
+46 480 36 36 81

Margretedal

Ett vardagsrum i gatuformat
Stadsutveckling
Boende & Hotell, Idé & Vision, Plan & Program
Uppdragsgivare: Riksbyggen, MIdroc, Nordr, Lunds kommun, LKF, LKP
Plats: Margretedal, Lunds kommun
Uppdragsår: 2017-pågående
Uppdrag: Parallellt uppdrag för kvarteret Margretedal

Kan man flytta hemmamyset till gränderna? Tengboms förslag för Margretedal tar gaturummet i anspråk – och skapar helt nya sociala ytor.

Margretedal och Tengbom har ett förflutet. Redan 1999 vann vi en arkitekttävling och fick förvandla det gamla industriområdet i Lund till bostadskvarter. 21 år har snart gått, och i takt med utvecklingen av samhället ser förutsättningarna idag dock annorlunda ut. Södra vägen har fått allt mer trafik, och den öppna strukturen fungerar inte längre. Dags att tänka om. ”Modigt och tätt” var ledorden. Tre arkitektkontor, varav Tengbom var ett, blev utvalda för att ta fram förslag till en ny struktur. Här gällde det att skapa ett område i centrumläge med hög boendekvalitet, modig bebyggelse, rik grönska och upplevelserik kulturmiljö.

hardebergasparet 07 mindre Margretedal
Parkhusen är utformade i lätta material och omringade av riklig grönska för ett upplevelserikt och varierat stadsrum. Kvarteret är uppöppnat men ändå slutet mot de omgivande gaturummen. Hardebergastråket utvecklas till ett naturskönt flanörstråk som ger stadsdelen liv.

Arkitektur som uppmuntrar till nya bekantskaper

Lund är en mötesplats med ett stort flöde av besökare, vilket därför kräver en stark kontextuell förankring. Vi vill skapa en stadsdel med stora sociala kvaliteter, och ser ett stort värde i att skapa en miljö som uppmuntrar till möten människor emellan.

Med vårt förslag vill vi tillgängliggöra staden. Tänk dig en myllrande, grönskande gata där vägar korsas, hundar leker och grannar tar en fika. Vidare erbjuder vi ett varierande stadsrum; ett öppet, socialt stråk, mysiga gränder och privata utrymmen.

Margretedal
Bebyggelseskalan i gränderna och den generösa förgårdsmarken ger plats för spontana mötet och kontakt mellan grannar.

Livskvalitet i kvartersform

I nära samarbete med Lunds kommun och exploatörerna har ett förslag till utformning tagits fram och lösningar utvecklats. Genom planering av olika bostadsstorlekar har vi därmed skapat förutsättningar för bra boendekvalitéer. Variationen i höjd och sättet vi utformat taklandskapet på berikar samtidigt upplevelsen. Flera byggnader får också möjlighet till privata eller gemensamma takterrasser för odling och spontant umgänge. Grändernas knäckar och avsmalnande bredd mot söder skärmar mot buller och bidrar till att skapa en bra skala och klimat i gränderna. Den egna balkongen på parkhusen är också kompletterad med en gemensam takterrass.

Margretedal
Kvartersstaden är karaktäriserad av harmoniska toner i brunt och beige. Gemensamma uterum är varvade med privata bostadsgårdar, terrasser och egna privata uteplatser.

Kontaktperson

Ulrika Lundquist

Affärsutvecklare Skåne
+46406413133

Brf Prima

Superbt kajliv
Arkitektur
Boende & Hotell
Uppdragsgivare:
Plats: Norra kaj, Sundsvall
Färdigställt: 2018
Yta: ca 7000 kvm BTA, 63 lägenheter

Vid Sundsvalls norra kaj finner man idag bostäder inspirerade av det gamla industriområde som huserade här förut. Här har vi ritat två bostadshus med generösa utsikter och balkonger, med inspiration hämtad från hamnstäder som Amsterdam. Kort sagt, välkommen till Brf Prima!

Brf Prima

Brf Prima består av två kvarter, varav ett färdigställdes våren 2018. Husen är särskilt definierade av generösa terrasser och öppna planlösningar. Lägenheterna sträcker sig från 2 till 4 rum och kök och samtliga ser vatten. Intilliggande natur har man integrerat genom orangerier, balkonger och takterrasser.

Eftersom kvarteret saknar en egen innergård får de boende istället en stor gemensam takterrass i en vindstilla sydvästlig riktning med utsikt över viken och Sundsvalls vackra stadskärna.

Husen är definierade av generösa terrasser och öppna planlösningar

Kvarterets karaktär har hämtat inspiration från hamnstäder såsom Amsterdam med smala, individuella huskroppar. Känslan av uppbrutenhet och variation i fasad har skapats genom öppna trapphus och orangerier som med ljus och materialval skär igenom tegelfasaden.

Det var väldigt kort om våra insatser i Brf Prima. Kika gärna vidare på flera av våra bostadsprojekt HÄR. Det finns ett helt gäng, både stora och små, från idé och vision, plan och program, process och dialog till färdiga och uppförda projekt.

Vill du veta mer?
+46 8 410 354 54

Buzzard Point

Skandinavisk livsstil i Washington DC
Arkitektur, Inredning
Boende & Hotell
Uppdragsgivare: Akridge, Western Development, och Orr Partners
Plats: Washington DC
Projekttyp: Bostäder
Samarbetspartner: Antunovich Associates, West 8, BCT Architects
Uppdragsår: 2016-2020

500 lägenheter och gemensamma utrymmen stod på önskelistan när Tengbom flögs till Washington DC för att skapa en skandinavisk och exklusiv inredning som ska locka kräsna amerikaner att flytta till 1st Street på Buzzard Point.

– I love it!
– We love You!
– Bring forth the lobster!
– And the cappuccino!

Så kan det låta när man gör spännande arkitekturaffärer i USA. Vi har fått i uppdrag att skapa 500 lägenheter med tillhörande Amenity Space, som bland annat omfattar spa-anläggning, gym, takterrass med pool, i en fastighet i området Buzzard Point i Washington DC.

Projektet, som omfattar totalt 100 000 kvadratmeter, beräknas vara färdigt år 2020. Det är mycket som händer i området – hela stadsdelen står under utveckling av en mängd internationellt välrenommerade arkitektkontor, bland annat West 8 som vi samarbetar med i projektet.

Bakgrunden till Tengboms inblandning är en historia i sig. En av de ansvariga kunderna befann sig av en tillfällighet i Stockholm och blev blixtförälskad i Tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg. På stående fot bestämde han sig för att det var Tengbom han ville arbeta med.

Rakt in i hjärtat

Den befintliga byggnaden har tidigare blivit använd av US Coast Guard, men ska nu istället bli till bostäder. ”Scandinavian Design” var önskemålet. På plats i Washington presenterade Johanna Munck af Rosenschöld och Stefan Rydin grundligt hur de tänkte ta sig an projektet, komplett med teoretisk underbyggnad och materialexemplifiering. Temat är The Scandinavian Way of Living, ett koncept som besvarades med stående ovationer.

Kärleken till ljuset och naturen

Tanken är att skapa något helt nytt i Washington DC:s digra flora av bostäder. Som kontrast till den rådande trenden där just nu, ”Industrial Chic”, föreslog vi ljusa träslag, naturliga material som läder, terrazzo och sten, allt med stort fokus på högkvalitativa materialmöten. Toppkvalitet och noggrann finish är a och o i en miljö som bygger på rena linjer.

”Industrial Chic var inte ett alternativ för oss. I stället har vi försökt utvinna essensen av Scandinavian Design med dess enkelhet och tydlighet, och för att göra en intressant och fungerande miljö måste utförandet vara av toppklass. Vi ställer väldigt höga krav på exempelvis material och mötet mellan dem. Golvet vi väljer är ett trägolv, men inte vilket som helst utan ett av yppersta kvalitet, och så tänker vi i varje enskilt fall”, berättar Stefan Rydin.

buzzard point render Buzzard Point
Det nya bostadshusets utformning i Buzzard Point fokuserar på tillgång till naturligt ljus och ger mycket plats för gemenskap.

Vinnande kompetens med Buzzard Point

Våra bostads- och inredningsarkitekter vann uppdraget i tuff konkurrens med tre New York-kontor. Vi samarbetar med lokala arkitekter på plats, Antunovich Associates, men har huvudansvaret för gestaltningen. Uppdraget pågår kontinuerligt och projektet är preliminärt färdigställt under 2020.

Kontaktperson

Stefan Rydin

Affärsutvecklare
+46 8 410 354 52

High6

Högt, hållbart och innovativt boende
Visualisering av High6
Arkitektur
Boende & Hotell, Vård & Forskning
Uppdragsgivare:
Plats: Kalmar
Uppdragsår: 2016-2019
Byggaktör: Obos/Myresjöhus
Samarbetspartner: Smart Housing Småland
Miljöklass: Miljöbyggnad Silver

High6 är namnet både på forskningsprojektet som strävar efter att hitta ett välfungerande sätt att bygga bra, prefabricerade flerfamiljshus och på det faktiska resultatet: ett trevligt, humant höghus byggt i fabrik. Sexvåningshuset står klart under 2020.

Ett nytt sätt att bygga flerfamiljshus, så kan man sammanfatta forskningsprojektet High6 som Tengbom är en del av. Modulhus är i sig inte någon nyhet, villor har man tillverkat i fabrik och sålt som nyckelfärdiga länge, men de flesta högre byggnader är ritade och producerade på andra sätt. Nu blir det ändring på det. Projektet gör det både mer hållbart och lättare att planera byggandet av bostäder.

Företaget Obos har byggt bostäder sedan 1927, bland annat med varumärken som Myresjöhus och Smålandsvillan. Men de var intresserade av att utveckla sin affär, satsa på en ny marknad och utforska alternativa sätt att bygga, och samarbetet med Tengbom tog sin början. Under nästa år uppförs sexvåningshuset High6 i Kalmar.
– Det är en positiv utveckling att arkitekter har börjat närma sig industrin, och tvärtom. Alla tjänar på det. Det ger ett bättre resultat, bättre bostäder, i slutänden. Det är en viktig trend och vi är ett av de arkitektkontor som leder vägen, säger arkitekten Joao Pereira.

High6

Det bästa av två världar

Förutsättningen för projektet var att använda Obos existerande fabrik och utgå från modulmåtten 4 x 12 meter för att kunna serietillverka och transportera lägenheterna till platsen där de ska bli uppförda. 31 lägenheter, uppbyggda av 64 enheter ska det bli. Det dominerande materialet är trä och det var viktigt att lägenheterna skulle kännas trevliga och inbjudande samtidigt som tillverkningsprocessen utnyttjade tekniken till max. Förutom bostäder kommer även gemensamhetsytor som cykelverkstad, växthus och en gemensam takterrass att inkluderas.

Fabriken som lab

För arkitekterna är det ett delvis nytt sätt att arbeta. Modulerna tillverkas klart i fabriken, komplett med kyl, frys och tvättmaskin, och körs sedan drygt tio mil till platsen där de ska stå. Att montera hela sexvåningshuset tar sedan endast en arbetsvecka. Fördelen med det tajta samarbetet mellan tillverkarna och arkitekterna är att utvecklingsarbetet har kunnat fortgå under hela projekttiden.
– Fabriken fungerar i det här fallet som ett laboratorium. Eftersom modulerna byggs klart på det löpande bandet kan man gå in i lägenheterna innan de är på plats. Vi kan se hur saker fungerar innan allt är helt klart och göra förbättringar innan modulerna monteras, berättar Joao.

Visionen var en slutprodukt med hög kvalitet, välfungerande konstruktion och respekt för både de boende och omgivningen.

Hög kvalitet är a och o

En utmaning med projektet har varit att konstruera en byggnad som gör vardagen bättre för människor samtidigt som den måste möta strikt givna tillverkningsmallar. Design och funktion står i fokus, i stället för tekniska specifikationer. Vad vill människor att en bostad ska erbjuda? Vad är nödvändigt för en familj? Behoven har man analyserat och svaren och önskemålen är anpassade till de givna ramarna.
– Visionen var en slutprodukt med hög kvalitet, välfungerande konstruktion och respekt för både de boende och omgivningen, och dit har vi nått nu, avslutar Joao.

Kontaktperson

Fredrik Genberg

Kontorschef Kalmar
+46 480 36 36 81