Swedbanks huvudkontor

Aktivitets-baserat liv i eken
Uppdragsgivare: Swedbank
Plats: Sundbyberg, Stockholm
Uppdragsår: 2010-2014
Projekttyp: Kontorsinredning
Kompetenser: Inredning & Design, Kontor

2014 invigdes Swedbanks nya huvudkontor på totalt 45 000 kvm i Sundbyberg. Under en fyraårsperiod utvecklade vi kontorets interiöra miljöer utifrån visionen om en aktiv och levande plats för möten. Inredningen i det inspirerande och energigivande kontoret skulle spegla bankens tre grundläggande värdeord: öppen, enkel och omtänksam.

Med Eken som utgångspunkt

Eken – Swedbanks symbol för tillväxt och långsiktighet – blev utgångspunkten för vår gestaltning. Från stammen i entréplanet till arbetsvåningarna i bladverket går konceptet ”livet i Eken” som en röd tråd. Vi har skapat förutsättningar för möten, samvaro och kunskapsöverföring i en miljö där medarbetarna är fria att söka upp den arbetsplats som passar dagens arbete bäst. Interiörens kulörer utgår från stammens naturfärger, bladverkets gröna och himlens blå toner.

Specialdesignade möbler i helhetsprojekt

Ingenting har lämnats åt slumpen på det stora kontoret i Sundbyberg. För att skapa exakt den atmosfär vi sökte lät vi våra produktdesigners utveckla specialritade produkter. Under projektets gång föddes bland annat mötesbordet Link för Morgana, Focus Divider – ljuddämpande arbetsplatser, som små rum i rummet – för Offecct, och armaturen Hätta för Örsjö.

Foto: Björn Lofterud
Foto: Björn Lofterud

Alla produkter är tillverkade i Sverige. Uppdraget är ett helhetsprojekt för Tengbom där våra samlade kunskaper och erfarenheter kring detaljer, miljöfokus och samarbete har varit nyckeln.

”Detta är ett av Tengboms största och mest komplexa inredningsprojekt och en verkligt spännande utmaning för oss. Vi hade ett fyraårigt, intensivt och konstruktivt samarbete med Swedbank, där vi skapade ett aktivitetsbaserat föregångskontor för andra aktörer”, säger Johanna Munck af Rosenschöld, kontorschef i Stockholm och arkitekt.

Swedbanks nya kontor utsågs den 20 maj 2015 till en av vinnarna av det prestigefulla arkitekturpriset ”Good design is Good business”. Priset, som delas ut av den amerikanska tidskriften Architectural Record, instiftades 1997 och delas ut till projekt där god design berikar affärsverksamheter.

Teamet bakom projektet

  • Torbjörn Höeg Arkitekt SAR/MSA
  • Johanna Munck af Rosenschöld Kontorschef Stockholm, Arkitekt SAR/MSA
  • Kristina Jonasson Arkitekt SIR/MSA
  • Linn Sylvan Arkitekt SAR/MSA

Kontaktpersoner

Johanna Munck af Rosenschöld Kontorschef Stockholm, Arkitekt SAR/MSA +46 8 412 52 58