Radhus för Ikano

Hemmet som jobbar för alla

Ett flexibelt, urbant och hållbart boende för den moderna småbarnsfamiljen stod på önskelistan. inga problem – vi satte tänderna i utmaningen direkt. Och i vår blir det verklighet. Vi ritar stadsradhus tillsammans med Ikano Bostad efter vinst i utlyst tävling.

Varierande material, färger och förskjutningar skapar en stadsmässig känsla.

Målgruppen är den moderna barnfamiljen, och den kan ju i dag se ut på många olika sätt. Vissa föräldrar lever i par, vissa är ensamstående med barn, har en bebis på väg, eller tar hand om sina kids varannan vecka. Det ställer så klart krav på boendet. Vi tycker att det är viktigt att titta på folks vardag och rita hus för att passa människan, inte tvärtom.

– Vår vision har varit att skapa ett smart, flexibelt och personligt boende och vårt mål har varit att det ska vara anpassningsbart, möjliggöra kloka val och vara hållbart. Och det har vi lyckats med, säger Marie Nordin, studiochef Bostad.

Nedre våningen är öppen och inbjudande.

Örat mot marken

Så vad efterfrågar familjer nuförtiden? Det var där vi började. Hur gör vi livet lättare för människorna som bor i huset så att de får tid över till annat än städa, diska, tvätta, stressa – ja, livspusslet, alltså?

Självklart ska hemmet vara trivsamt och inbjudande. Därför använder vi bland annat högkvalitativa material, både interiört och exteriör, bjuder på en trivsam öppen spis, möjlighet att välja till ett växthus och har ritat en genomtänkt planlösning där nedre botten är mer öppen och social medan de övre våningarna ger en avskild känsla.

En annan, mer basal men välfungerande lösning på åtminstone en del av problemen stavas förvaring. Att en välstädad vardag förutsätter ordentligt med garderober, det är självklart. Vi ritade därför in extra mycket möjligheter att stuva undan. Och som grädde på moset måttanpassade vi dem efter Ikeas populära garderobsserie.

Flexibilitet hederssak

Den typen av verklighetsförankring och flexibilitet har löpt som en röd tråd genom hela projektet, både från Ikano Bostads sida och vår.

– Konceptet utgår från ett fåtal komponenter som kan sättas ihop – lite som Lego – ­i olika konstellationer för att möta individer, samhället och platsen, berättar Stefan Rydin, uppdragsansvarig arkitekt för projektet.

De kan tillsammans varieras för att skapa olika typer av hus, vilket ger ett byggsystem som går att påverka och utveckla över tid för olika platser. Urbana attribut som varierad höjd, förskjutningar, öppna bottenvåningar och privata övervåningar samt förnyelsebara material skapar en varierad miljö och förstärker stadskänslan.

Husen hör ihop men har ändå en individuell karaktär.

En bättre värld för alla

Men om man vill göra världen bättre måste man tänka ännu större, och det har vi gjort. Det är inte bara familjernas vardag som ska göras mångsidig och hållbar utan hela kvarteret. Genom att bygga flexibla småhus kan vi ta tillvara på områden där det annars skulle vara svårt att bygga, och utnyttja attraktiva adresser nära staden som tidigare har fått stå tomma.

Det är viktigt att skapa ett boende som fungerar på flera plan. Många unga familjer är väldigt intresserade av att vara klimatsmarta, men samtidigt ovilliga att kompromissa bort känslan och estetiken. Vi har lyssnat på de önskemålen. Det finns goda chanser att anpassa sitt hus samtidigt som byggnaderna har ett gemensamt formspråk och ett visuellt släktskap, vilket skapar den populära urbana looken. Dessutom finns smarta lösningar som exempelvis underhållsfria fasader, solceller på taken, sopsortering och bilpooler, vilket gör det avsevärt mycket enklare för föräldrarna att leva upp till sina miljöambitioner.

Först ut är radhus i Vikhem i Staffanstorp och Elinegård i Malmö, men poängen är att husen ska kunna anpassas för flera platser. Ikano har exempelvis nu köpt mark i Nacka för att bygga 100 bostäder.

 

 

Teamet bakom projektet

  • Stefan Rydin Uppdragsansvarig arkitekt, arkitekt SAR/MSA
  • Vincenzo Cassotta Arkitekt SAR/MSA
  • Matilda Lundmark
  • Cecilia Holmström Strategisk rådgivare Bostad, arkitekt SAR/MSA
  • Rikard Cronhage 3d-illustratör

Kontaktpersoner

Mark Humphreys Kontorschef Stockholm +46 8 412 53 43