Östermalmshallen Padel vinner två Architizer A+Awards

Den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg i Stockholm blev nedmonterad i molekyler och återuppstod 2022 som padelhall i Mölnlycke. Med tävlingsbidrag från 80 länder står det nu klart att det Tengbomritade återbruksprojektet är vinnare i hela två (!) kategorier i Architizer A+Awards.

Fotograf: Felix Gerlach

När renoveringen av Östermalmshallen i Stockholm var klar 2022 monterades den temporära hallen ned och fraktades till Mölnlycke för att återuppstå som padelhall. Nu är Östermalmshallen Padel vinnare i Architizer A+Awards i två kategorier: Sustainable Adaptive Reuse or Renovation Project och Gyms and Recreation Centers.

— Vi är oerhört stolta att Östermalmshallen Padel blir uppmärksammade av Architizer nu när huset har fått nytt liv på en annan plats, säger Mark Humphreys, kontorschef på Tengbom i Stockholm, som är ansvarig arkitekt för projektet. Det här är ett stort återbruksprojekt, kanske ett av de största i Sverige. Projektet visar att god arkitektur är en förutsättning för långsiktig hållbarhet.

Den Tengbomritade hallen har tidigare vunnit Architizer A+Award, Design S arkitekturpris och Stockholms Handelskammares Stadsmiljöpris.

Samma samma – men anpassad

Stommen i byggnaden är en prefabricerad träkonstruktion. Den nedre delen av fasaden är klädd i stående furustavar medan den övre delen bär kanalplast som släpper in ljus. Fasaden öppnas upp med glaspartier i restauranghörnet som ger både inblick i hallen och utblick över den närbelägna sjön. Som anpassning från saluhall till padelhall har de invändiga pelarna och fasaden blivit förlängda. Numer är taket två meter högre än när hallen stod på Östermalmstorg. Byggnaden anpassades också till marklutningen på den nya platsen och avrinningen från taket utökades, eftersom det regnar och blåser mer i Mölnlycke än i Stockholm. Förändringarna är synliga interiört och berättar om byggnadens historik.

Fotograf: Felix Gerlach

— Huset har varit populärt, en succé från början, och Wallenstam har varit måna om att bevara och förstärka de fina kvalitéerna i anpassningen av byggnaden till det nya ändamålet och platsen, säger Mark Humphreys. Projektet visar också hur fördelaktigt prefabricerad träkonstruktion kan vara som byggnadsmaterial. Det gjorde det lätt att anpassa byggnaden till sin nya funktion, trots att vi inte planerade för den här typen av återbruk från början. Det var lätt att montera ned och flytta byggnaden. Det här sättet att återanvända byggnader tror vi mycket på.

Vill du prata återbruk?
+46 8 412 53 43