Prästhöjden vinner Allmännyttans bästa bygge 2024

Igår korades vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 på Allmännyttans Fastighetsdagar i Luleå. Vinnare blev Prästhöjden, ett trygghetsboende som vi ritat åt Fristadbostäder. Ett miljö- och människosnällt hus som ska kunna leva mer än 100 år. Hurra!

Allmännyttans bästa bygge 2024
Fotograf: Åke E:son Lindman

Stort grattis till alla inblandade: Fristadbostäder AB, uppdragsansvarig arkitekt Magnus Almung samt medverkande Catrin Sköld, Miriam Aroch, Jerker Kryander, Lovisa Uvdal och Amanda Karlberg på Tengbom.

Ur juryns motivering till Allmännyttans bästa bygge 2024:
”Vackert och fint inplacerat äldreboende intill skogen, där det syns att de boende trivs. Karaktären är en långt driven träarkitektur förankrad i den svenska träbyggnadstraditionen. En fint vidareutvecklad tradition med länkar till Jan Gezelius arkitektur, för att nämna en hållpunkt i denna utvecklingslinje som tar den traditionella svenska träarkitekturen in i modern tid.”

Tävlingen arrangeras av Sveriges Allmännytta för att hitta goda exempel på hyreshusbyggande för att därmed kunna sprida kunskap om bra och innovativa byggprojekt.

Allmännyttans bästa bygge 2024
Fotograf: Åke E:son Lindman

Prisvinnande och människosnällt hus

Prästhöjden är projekterat och byggt för att kunna leva i över hundra år. Det vilar på massiva trästommar och pryds av en faluröd träfasad. Fastigheten är dessutom energisnål med optimerad energianvändning och solceller på taket. Material och funktioner ska kunna leva länge.
Och nej, huset är ”inte vräkigt”, som arkitekt Magnus Almung säger. Det är ett miljö- och också människosnällt hus med trä rakt igenom som en del i den gröna globala omställningen och med goda förutsättningar att leva i hundra år eller mer. Helt enkelt ett hus av god arkitektur – genomarbetat med bra material och detaljer i trä både exteriört och interiört! Prästhöjden är även nominerat till Rödfärgspriset 2024.

Vill du vet mer?
+46 31 708 38 01