Två Tengbom-nomineringar till Rödfärgspriset 2024

Av tolv finalister till Rödfärgspriset 2024 bär två av dessa stolt Tengbomflagg – Tenhults naturbruksgymnasium och trygghetsboendet Prästhöjden. Kul!

Dags för den tolfte upplagan av arkitekttävlingen Rödfärgspriset som instiftats av Falu Rödfärg för att hylla samspelet mellan modern arkitektur och traditionell slamfärg. Rödfärgspriset bedömer byggnader uppförda i Sverige och belönar nyskapande modern arkitektur där traditionell slamfärg har en framträdande roll för helheten. Priset delas ut vartannat år till arkitekter som visat att traditionell slamfärg har en självklar plats även i framtidens hembygd. Tengbom är nominerade med både Tenhult naturbruksgymnasium och trygghetsboendet Prästhöjden.

Tenhult smådjursklinik exteriör
Vill du veta mer om Tenhults naturbruksgymnasium? Klicka på bilden. Foto: Felix Gerlach

Tenhults naturbruksgymnasium
Arkitekter: Sandra Skoglund Arkitekt SAR-MSA (uppdragsansvarig arkitekt), Edwin Krantz (byggnadsingenjör), Gitte Vistnes (arkitekt SAR-MSA)
Byggherre: Region Jönköpings Län
Ort: Tenhult
Byggår: 2023
Färg/kulör: Falu Rödfärg, Original Röd

Allt är stöpt i falurött för helhetskänslans skull, medan dörrar och förbindelselänken avviker på klassiskt vis i vit/mörkgrå kontrast. Traditionellt byggda i trä, både konstruktion och fasad, bidrar de till byggherrens ambition att nå klimatneutralitet. Solceller på taken och med Miljöbyggnad Silver möter byggnaderna framtiden.

Mer om Prästhöjden finns när du klickar på bilden. Foto: Åke E:son Lindman

Trygghetsboende Prästhöjden
Arkitekt: Magnus Almung
Byggherre: Fristadbostäder AB, FRIBO
Ort: Fristad
Byggår: 2021-2023
Färg/kulör: Falu Rödfärg Ljusröd Original

”Vår ambition har varit att skapa ett modernt trähus med rötter i den svenska byggnadstraditionen målat i det svenskaste som finns, Falu Rödfärg.”

Rösta på din favvo!

Vinnaren av Rödfärgspriset 2024 avslöjas 21 november i Stockholm av juryn, men redan nu kan du rösta på din favorit i kategorin Publikpriset – flest röster från allmänheten vinner!