Inredningstrenderna – 3 snabba med Nadia Tolstoy

När det svänger i konjunkturen får inredningsarkitekturen stryka på foten – eller? Det stämmer inte alls, säger Tengboms trendanalytiker och omvärldsspanare Nadia Tolstoy. Nadia har ett finger med i det mesta som händer på den kreativa sidan hos oss, och är helt rätt person att ge oss en update från inredningsvärlden.

inredningstrenderna
Nadia Tolstoy. Foto: Tengbom

— Under en lågkonjunktur får man som inredningsarkitekt, och precis som i alla andra yrken, hitta nya lösningar, säger Nadia som är gestaltningsledare på Tengbom. Jag tycker nog ändå att just vi inredningsarkitekter är extra bra på att vara kreativa när förutsättningarna förändras. Många verkar tro att det vi sysslar med hamnar på paus under en lågkonjunktur. Så är det inte alls, vi behövs snarare extra mycket just nu eftersom många av våra kunder står inför förändringar.

 

Nadia, vad ser du för trender inom inredning just nu?

1
Oängsligt

— Den första trenden jag ser skulle jag sammanfatta med ordet oängsligt. Just nu har vi inte tid att vara ängsliga. Man skulle kunna tro att man i tuffa tider gör saker som är safe, men det är faktiskt tvärtom. För att något ska vara värt att lägga pengarna på idag behöver det vara något som verkligen är värt att besöka, uppleva, komma tillbaka till. Folk vill inte lägga sina pengar på det som redan finns och sånt som de gjort förut. Just nu jobbar vi med ett nytt museum som öppnar i Stockholm i år, NAOM. Här gör vi en cocktailbar och en restaurang där vi verkligen skapar något unikt, nytänkande och oängsligt. Väl värt att spana in när det öppnar. Oängsligt känns väldigt uppfriskande! Det är lite som den gamla Dogmafilmen – tydliga ramar ger hög kreativitet och resulterar i något som är lite rått men med hög energi.

inredningstrenderna
Palatskupp i Coup d’état. Foto: Felix Gerlach
2
Göra saker ordentligt

— Den andra trenden jag ser är att vi får tid att göra saker ordentligt just nu. De kunder vi har som inte är så påverkade av lågkonjunkturen har nu andrum att göra saker ordentligt. Som Svenska Turistföreningen där vi jobbar med att renovera några av deras fina turiststationer, bland annat den i Abisko. Vi får tid att jobba med saker som ska hålla länge, göra saker i lugn och ro och hitta anpassningar. Alla har mer tid att stanna upp, snickerierna som jobbar åt kunden har gott om tid, underleverantörerna har tid. Det ger en skön känsla i projekten utan stress och resultaten blir ofta bättre än i tidpressade projekt.

En glimt från Tengbom i Stockholm. Foto: Emil Fagander
3
Arbetsplatsens pendelrörelse

— Den tredje trenden jag ser skulle jag vilja kalla arbetsplatsens pendelrörelse. Arbetslivet förändras hela tiden. Från distansarbetsplatsen, till att alla ska vara på plats igen, till hybrid. Vi som jobbar med inredningsarkitektur måste alltid vara redo för anpassningar av kontorslokaler. Vi behöver forma arbetsplatser som är skalbara, där folk ska känna sig välkomna. Vårt eget kontor i Stockholm är ett bra exempel på det, där vi hela tiden labbar med ytorna och experimenterar med olika lösningar utifrån att behoven skiftar. Aldrig har kontoren varit så experimentella som idag, något vi hade behov av för ett år sedan sedan är kanske något helt annat idag. Vi har väldigt kul på inredning eftersom vi kan göra allt från spektakulära saker till att göra det småskaliga roligt. Ibland kan ett snabbt koncept översatt i nya textiler och lampor göra väldigt stor skillnad och ibland är det ett helhetsgrepp med en helt ny planlösning, belysning och inredning som krävs för att sätta ett nytt varumärke på kartan.

Vill du vara oängslig med oss?
+46 851 81 94 56