Ersta sjukhus till final i Årets Stockholmsbyggnad 2024

Man kan tycka vad man vill om utmärkelser och tävlingar. På Tengbom tycker vi: Yes, vad kul att våra projekt som faktiskt håller uppe delar av samhället uppmärksammas! Som med Ersta sjukhus – en en av tio finalister i Årets Stockholmsbyggnad 2024.

Ersta sjukhus på Södermalm i Stockholm grundades av Marie Cederschiöld – Ersta diakonis första föreståndare och Sveriges första sjuksköterska. Hon utbildades i Tyskland tillsammans med Florence Nightingale. Tillbaka till Sverige tog hon med sig nya kunskaper om hygien, men även vikten av att vårda patienter i vacker miljö. Den visionen var vägledande i både den exteriöra och interiöra utformningen av nya sjukhuset.

Interiör trapphus Ersta sjukhus
Foto: Felix Gerlach

Tillsammans med Ersta diakoni och med grund i evidens letade vi oss fram till en branschledande vårdmiljö där patienten ska känna sig (nästan) som hemma, med grönskande gårdar och miljöer som ska skynda på tillfrisknandet.

För arkitekturen står Nyréns arkitektkontor, Ratio arkitekter och vi på Tengbom i nära samarbete med Ersta Diakoni. Emma Olbers har ansvarat för byggnadens interiöra kulörkoncept och stora delar av den lösa inredningen. För konsten i den nya byggnaden står Frida Fjellman och Carin Ellberg.

Rösta fram till 27 maj

Årets Stockholmsbyggnad går av stapeln för 15:e året i rad. Tio finalister är nu utvalda av en jury som utgått från arkitekturen, hållbarheten, innovationerna och också betydelsen för Stockholm i sin arkitektur. Du kan rösta fram till 27 maj. Vinnaren får vi koll på 4 juni.

Grattis Ersta sjukhus för att ha gått till final i Årets Stockholmsbyggnad 2024!