Stjärnorps slottsruin vinner Östergötlands arkitekturpris

”Genomförandet visar prov på ett stort kunnande och omsorg i varje led i en tid då anpassade arkitektoniska lösningar, förenat med ett stort hantverksmässigt kunnande, blir alltmer sällsynt” lyder motiveringen till Östergötlands arkitekturpris som delas ut av Sveriges arkitekter.

För att säkra Stjärnorps slottsruin från ytterligare förfall och bevara den för framtiden har ruinen genomgått en omfattande och varsam renovering – utförd av Tengboms arkitekt Erik Wikerstål.

Till väster om sjön Roxen utanför Linköping reser sig den pampiga slottsruinen Stjärnorp, uppförd 1655–62. Ritade slottet och terrasserna gjorde Nicodemus Tessin d.ä. Ruinen är dock resultatet av en förödande brand år 1789. Under de senaste åren har man genomfört en omfattande och aktsam restaurering av ruinen. Erik Wikerstål har en lång och välmeriterad cv inom kulturbyggnader och restaurering. I veckan vann hans arbete med restaureringen av Lunds domkyrkas tornhuvar Årets bygge 2024. Det här är verkligen Erik Wikerståls vecka – grattis säger vi!

Ur juryns motivering: ”Restaureringen av slottsruinen i Stjärnorp utforskar gränslandet mellan restaurering och arkitektur och hur vi förhåller oss till vårt kulturarv. Genomförandet visar prov på ett stort kunnande och omsorg i varje led i en tid då anpassade arkitektoniska lösningar, förenat med ett stort hantverksmässigt kunnande, blir alltmer sällsynt. Varsamt och med stor omsorg i detalj och genomförande har Stjärnorps slottsruin, som sedan branden år 1789 stått oskyddad, genomgått en omfattande restaurering för att säkras från ytterligare förfall och därmed bevaras för framtiden.”

Om Östergötlands arkitekturpris 2024

Östergötlands arkitekturpris delas ut av Sveriges Arkitekter till ett projekt av hög arkitektonisk kvalitet inom ett eller flera av följande områden: husbyggnad, stadsbyggnad, inredning, landskap och fysisk planering.

Arbetsgrupp Tengbom

Rikke Hagedorf, Thea Klitte, Jonas Torle, Simon Fast och Tarek El Ali.

Hör av dig till Erik om du vill prata kulturmiljöer!
+46 42 19 48 56