Tengboms Niklas Svensson ny ordförande för Open House Stockholm

I går 20 februari 2024 var det årsstämma för Open House Stockholm – föreningen som varje år sedan 2016 öppnar upp staden för människorna i en omfattande och helt gratis arkitekturfestival. Grattis säger vi till vår affärsutvecklingschef Niklas Svensson som blev invald till ordförande!

Open House-konceptet föddes i London 1992. Med målet att öka förståelsen kring arkitektur och stadsbyggnad bjöd man in invånarna i London till guidade visningar av stadens unika byggnader och platser för att de skulle få möjlighet att utforska dem. 2016 genomförde  man den första Open House-festivalen i Stockholm som en del i det globala nätverket Open House Worldwide.

Styrelsen för Open House Stockholm består bland annat av representanter från festivalens medlemsföreningar, organisationer och allmänheten. I går var det årsstämma och vi säger grattis till Herr Ordförande – Tengboms mångfacetterade affärsutvecklare Niklas Svensson.

Hallå Niklas och grattis! Varför är Open House Stockholm viktigt för Stockholm, stadens invånare och andra besökare?

Niklas Svensson, Tengbom

– Hej! Open House Stockholm är ett strålande tillfälle att öka förståelsen och uppskattningen för arkitekturen och stadsplaneringen i Stockholm. Helt enkelt förstå lite mer kring varför det ser ut som gör. Genom att öppna upp dörrarna till en mängd olika byggnader och platser runt om i staden får vem som helst möjlighet att utforska och lära sig om sin stad på ett nytt och kul sätt. Här får man också tillfälle att ställa sina frågor direkt till upphovsmänniskorna bakom arkitekturen och platserna. Att prata om hur vår huvudstad utvecklas och hur vi kan skapa mer hållbara och trivsamma miljöer för alla är jätteviktigt – det tar oss alla framåt.

Vi vill veta vad människorna tycker

Som affärsutvecklare på Tengbom, vad kan du bidra med i styrelsen för Open House Stockholm?

– Jag får en jättefin och rolig möjlighet att bidra med min kunskap och erfarenhet från Tengbom, det vi jobbar med och de frågor och utmaningar vi hanterar inför med jämna mellanrum. Genom att delta i styrelsen kan jag vara med och forma festivalen på ett sätt som kan främja samarbeten mellan arkitektbranschen, samhället och allmänheten. Samtidigt är det core business för oss på Tengbom att skapa engagemang för arkitektur och samhällsplanering – det är ju för människorna vi skapar och bygger. Vi vill veta vad de tycker om det vi tar fram. Open House oss också möjlighet att visa upp vårt arbete och engagera oss i samhällsfrågor på ett både konkret och meningsfullt sätt.

 

Hur ser du på framtiden för Open House Stockholm och betydelsen för Stockholms arkitektur- och kulturliv?

– Jag är övertygad om att Open House Stockholm kommer fortsätta växa och utvecklas i framtiden. Med ett ökande intresse för arkitektur och hållbar stadsutveckling blir evenemanget allt viktigare. Vi vill bredda dialogen och sprida kunskap inom de här områdena. Genom att fortsätta att öppna dörrar till spännande och inspirerande platser runt om i staden kan vi bidra till att forma en mer levande och också inkluderande stad för alla invånare.

Nyfiken på Open House?
+46 8 410 354 54