Norra Sverige – 3 snabba med Anna Lundberg

Anna Lundberg är Tengboms nya affärsutvecklare i region norr som består av våra kontor i Umeå, Piteå och Luleå. Anna har hela 20 års erfarenhet av arkitektur och vi är såklart nyfikna. Vilka är hennes spaningar om det som enligt många är Sveriges just nu mest expansiva region?

Hej Anna! Vad händer i norra Sverige just nu egentligen? Vissa kallar det för den gröna omställningen, andra för ”den nya industrialiseringen”?

Anna Lundberg

— Det som började med Northvolts gigafactory har gett ringar på vattnet. Initiativet har dragit med sig både större och mindre aktörer som förstått att den energi som här kan produceras grönt, tillsammans med logistiken, bland annat skapar många fördelar med att etablera sig här. Städer som min hemort Boden till exempel, som sedan den militära nedrustningen varit en avflyttningsort har nu istället, i och med H2Green Steel, blivit en tillväxtort. Allt detta är mycket spännande för oss som bor här.

Vad ser du som den största utmaningen framåt?

— Den absolut största utmaningen för utvecklingsområdena i norra Sverige är att dessa områden behöver växa snabbt och hållbart. Inte minst den sociala hållbarheten är i fokus då man vet att kraftig expansion kommer med viss problematik. Man vill heller inte göra samma misstag som gjordes efter 70-talets expansion i vissa av dessa områden då man växte snabbt men enbart industriellt. För att säkra hållbarhet över tid behöver tillväxt ske inom alla segment. Folk ska inte bara flytta in, de ska vilja och kunna leva kvar länge. Därför behövs infrastruktur, skolor, bostäder, handel, idrott – egentligen allt.

Vilken roll har Tengbom i det här?

— Tengbom har tre kontor i norra Sverige, ett genuint engagemang och en historik i den här delen av vårt land, vilket sätter oss i en värdefull position både för oss och våra kunder. Vi kan erbjuda och skapa stora försprång genom vår lokalkännedom, förutsättningarna och de lokala aktörerna. Och genom bredden i vår expertis såklart. Vi kan konsultera våra spjutspetskonsulter inom olika områden och kombinera det med vår lokala kännedom och på så sätt tillsammans med våra kunder driva utvecklingen framåt.

Vill du prata social hållbarhet i norr?
+46 730 88 52 23