Linda Camara om prefabricerade trähus

När innovationsarenan Smart Housing Småland firar tio år är Linda Camara, regionchef på Tengbom, inbjuden för att prata om forskningsprojektet High6 i Kalmar, som Tengbom varit delaktig i. High6 är namnet på forskningsprojektet där Tengbom samarbetade med OBOS och Linnéuniversitetet för att ta fram ett prefabricerat sexvåningshus.

Bild på Linda Camara
Linda Camara, regionchef Mitt & Syd på Tengbom

Vad var syftet med projektet High6, Linda?

− Syftet med forskningsprojektet High6 var från början att förflytta synen på modulhustillverkning från temporärt, billigt och snabbt till att vara goda bostäder och god arkitektur för en lägre peng med snabbare process. Att hitta ett välfungerande sätt att bygga bra, prefabricerade flerfamiljshus. Trämoduler och innovativ användning av glas var grunden i det här sexvåningshusprojektet.

− Projektet innehöll flera olika delprojekt där man testade både Virtual reality och Augmented reality som hjälpmedel i produktionslinjen. Med hjälp av Linnéuniversitetet togs även fram nya beräkningsmodeller för att beräkna stabiliteten i montaget av volymmodulerna för att möjliggöra höjden. Vi utvecklade också en flexvägg för att få mer flexibla bostäder. Interaktiv 3D-visualisering. Vi tittade på en kombinerad trä- och glasfasad. Och så klart undersökte vi alternativa energikällor som solceller.

Vilka lärdomar tar du med dig från projektet?

− Detaljplanen för den planerade tomten blev kraftigt försenad och andra saker kom emellan så OBOS nöjde sig med resultatet av alla delprojekten.  Vi har dock lärt oss mycket om modulhus och jag skulle säga att detta projekt ledde till flera andra modulbyggnadsprojekt. Det finns nog inget annat arkitektkontor som jobbat så mycket med modulhusritande som vi har!

Vad vill du skicka med deltagarna på konferensen?

− Vi måste komma på hur vi ska väcka liv i bostadsbyggandet igen. Jag tror mycket på prefabricering. Men inte som ett billigt alternativ där man sänker kvaliteten och bygger in problem på sikt. Jag anser att vi måste titta mer på prefabricering och sikta på att leverera hög kvalitet i livsmiljöer. Vi måste också kombinera ett smart byggande med social hållbarhet. Det gör man inte snabbt och billigt. Det gör man med samarbete över kompetensgränser och med ett hållbart samhälle i fokus.

Vill du prata prefabricering?
+46 480 36 36 70