Sommarpärlor på semesterkartan

Fin sommar önskar vi från Tengbom dig med ett gäng härliga (och billiga) semestertips.

Tänk, nu står vi där igen. Mitt i den gröna sköna sommaren och med endast vaga minnen från årets mörka vintermånader. Och oavsett om du ska vara ledig eller inte, om du ska tillbringa tid i staden eller utanför staden, vill vi från Tengbom passa på att önska dig en riktigt härlig sommar.

Men vad vore väl en arkitekthälsning om vi inte tog tillfället i akt att tipsa dig om några Tengbom-signerade pärlor på den svenska semesterkartan.

Högalidskyrkan i Stockholm

Uppe på Högalidsberget omgivet av ett grönskande parklandskap blickar sedan 1923 en riktig stockholmsikon ut över staden. Ett stycke konst- och kulturarv. Missa inte ett av den nationalromantiska tidens viktigaste byggnadsverk i Sverige, signerat Ivar Tengbom.

Kroatorpet i Huskvarna

Halvvägs på E4:an mellan Stockholm och Malmö hittar du klassiska fikastoppet Kroatorpet med anor från 1700-talet. De ursprungliga byggnaderna är bevarade men numer hittar du också en uppdaterad ny restaurangdel med milsvid utsikt över Vättern (och med bullerskydd).

Vidhave på Gotland

Rustik gotländsk bygghistoria i modern tappning. Så kan semesterbyn Vidhave beskrivas. Du hittar den vid Snäck camping, strax utanför Visby. Närmsta granne? Havet. Måstet? Solnedgången. Fördelaktigt färdmedel? Cykel.

Älvpromenaden i Karlstad

På den värmländska kartan och med ett av Karlstads mest magnifika lägen prickar vi ut kajstråket Älvpromenaden. En stämningsfull plats vid vattnet – med människan och historien i centrum. Låt benen dingla från en av bryggorna medan du häller upp termoskaffet i muggen.

Kalmar stadsbibliotek

En utmärkt tillflyktsort när regnet kommer. I det tre våningar Lars-Erik Lallerstedt-ritade posthuset från 1947 står barnens läslust men också upptäckarglädje i centrum. I detta prisade bibliotek kan många timmar fördrivas och hyllmeter böcker plöjas igenom.

Årrenjarka i Jokkmokk kommun

Vid vägs ände (nästan) efter vägen mot Kvikkjokk ligger den naturskönt placerade lodgen Årrenjarka. Belägen vid fjällvärldens fot är lodgen den perfekta utgångspunkten för turer och aktiviteter i de storslagna omgivningarna. Sarek, Padjelanta, Aktse och Kungsleden för att nämna några.

Glad sommar till dig!

Boulognerbadet Gavleån

Packa ihop en redig matsäck och ta dig till Boulognerbadet intill Gävles stadspark Boulognerskogen. Här har du sju meter brett bryggdäck, parkstråk, gym och familjebad. En livlig men tillgänglighetsanpassad mötesplats för både små och stora. Utmana dig – ta ett dopp!

Bildrättigheter framgår under varje projekts länk.