Nya kontor växer fram i gammal påsfabrik

Textiltorget, en tidigare industribyggnad i Hammarby Sjöstad i Stockholm, får med hjälp av Tengbom nytt utseende och nytt användningsområde. Byggnaden som uppfördes 1955 för Gottfried Westlings Ask och Påsfabrik, kommer nu erbjuda flexibla kontorslokaler som är hållbara över tid.

Visualisering: PLAY-TIME

Tengbom är på uppdrag av Fabege gestaltningsansvariga för projektet Textiltorget. Med hållbarhet i fokus växer kontor fram som är både universella och anpassningsbara. På så vis kan man attrahera många olika sorters hyresgäster över tid. Arbetet med att utveckla och gestalta lokalerna har skett i nära dialog med både affärsutvecklingsteam och projektteam på Fabege.

Ett smart kontor håller över tid

Behålla men också modernisera

–  Vi är väldigt nöjda med att ha valt Tengbom som partner i utvecklingen av projektet Textiltorget. För oss är det viktigt att bibehålla originalkaraktären av den fina fastigheten samtidigt som vi skapar en modern och attraktiv produkt som attraherar spännande företag och bidrar till liv och rörelse i området. Vi har höga hållbarhetsambitioner i projektet och Tengbom har bidragit på ett fantastiskt sätt genom att bland annat ta fram ett basutförande som vi tror kommer hålla över tid, vi kallar det för basgarderob, säger Linus Tillander, uthyrare på Fabege.

Visualisering: PLAY-TIME
Visualisering: PLAY-TIME

–  I det här projektet är vi på Tengbom ansvariga för både gestaltningen och hyresgästanpassningarna. Tillsammans med Fabeges uthyrningsteam träffar vi potentiella hyresgäster för att berätta om husets grundidé och hur vi kan anpassa lokalerna efter en hyresgästs specifika program och behov. På detta sätt kan vi mer effektivt arbeta för att hitta långsiktiga hållbara lösningar i huset utan att tappa den kvalitet som Fabege erbjuder sina hyresgäster. Husarkitekt är Link Arkitektur, säger Stefan Rydin, affärs- och kundansvarig arkitekt på Tengbom.

Ratar kortsiktiga trender

Riktningen i det interiöra arbetet har varit dels att attrahera flera olika sorters hyresgäster. Men dels att lokalerna ska kännas attraktiva och väl fungerande under en längre tid. Genom att undvika allt för nischade lokaler, konceptkontor och kortsiktiga trender är intentionen att kontoren ska vara gångbara och hållbara över tid.

Visualisering: PLAY-TIME

– Även om Textiltorget erbjuder en arbetsmiljö som är attraktiv för flera målgrupper och branscher, är grundidén att kontoren på ett enkelt men framför allt hållbart sätt, ska kunna utvecklas och erbjuda det som en specifik hyresgäst vill ha. Vi har därför arbetat efter idén att kontoret ska ses som en basgarderob. Här kan sedan hyresgästerna addera accessoarerer för att skapa sin egen arbetsplats. Att genom vissa förändringar och justeringar, skapa den arbetsmiljö som ger energi och arbetslust till den verksamhet som hyr lokalerna för tillfället, säger Katya Högberg, arkitekt SIR/MSA/MFA på Tengbom.

Visualisering: PLAY-TIME
Nyfiken på mer?
+46 8 410 354 52