Tack!

2022 blev året då vi äntligen fick ses (fysiskt) igen. Men också ett år fyllt av nya utmaningar. Ett särskilt varmt tack därför till alla våra kunder och samarbetspartners – för allt vi åstadkommit tillsammans och det aldrig sinande drivet att möta hela samhällets verklighet.

Snart ringer julens klockor och med det vill vi tacka dig extra mycket för året som gått. För inte behöver vi väl linda in det? 2022 blev ett utmaningens år. Ett år som till mångt och mycket kom att präglas av krig och respektlöshet mot mänskliga rättigheter. Av allt mer kännbara klimatförändringar. Av segregation och ojämlikhet. Av inflation, energikris och räntehöjningar. Inte ens ett fotbolls-VM kunde spela sig konfliktfritt ur 2022.

Ojdå, det här blev en tung julhälsning, tänker du kanske nu. Och så kan man verkligen se det. Men låt oss istället fundera över vad i allt detta som vi har kraft att förändra. Var kan vi göra skillnad? På klimatkonferensen COP24 i polska Katowice 2018 sa Greta Thunberg så här:

Och just där. Just i skiljelinjen mellan: Det är ingen idé och Varje insats räknas vill vi alltid välja det sistnämnda. För det är lätt att känna sig liten och obetydlig i skuggan av allt vi står inför. Men om det finns något vi vet och har bevis för, så är det att alla vi som bygger samhället kan göra stor skillnad tillsammans.

Till exempel kan vi: Transformera och bevara byggnader i stället för att riva dem. Återbruka istället för att köpa nytt. Utveckla stadsstrukturer så de inkluderar flera. Skapa mötesplatser som ser bortom olikheter. Rita bostadskvarter som motverkar segregation och stärker den lokala samvaron. Bygga bort normer och bygga in trygghet. Ge förutsättningar för våra äldre att bo värdigt och för våra yngre att ha råd att bo. Kreera hälsosamma och ytsmarta arbetsmiljöer. Innovera fram jämlika platser som delar med sig av kunskap. Ta fram verktyg som hjälper oss att göra hållbara val som värnar både samhället och världen vi lever i. Och såklart: skapa vacker arkitektur som skänker människor glädje och ger kraft åt staden.

Vi håller med Greta. Ingen är för liten för att göra skillnad. Och vi vet också att ju mer vi går ihop desto starkare och klokare blir vi tillsammans. Den insikten driver oss på Tengbom framåt, varje dag.

Stort tack därför till var och en av er för alla idéer, unika perspektiv, diskussioner, samarbeten och gemensamma insikter under året som gått. Nu önskar vi dig en god och vilsam jul och ett gott nytt år, till dess vi ses igen för att ta nästa steg tillsammans!

I år skänker vi vår gemensamma julgåva till UNICEF som hjälper barn och familjer i Ukraina.

God jul från oss på Tengbom till dig!